Kabe'nin örtüsü değiştirildi

Milyonlarca hacı adayı Arafat'ta hacı olmayı beklerken, Kâbe'nin örtüsü sabahın ilk saatlerinde değiştirildi

GİRİŞ 23.09.2015 13:38 GÜNCELLEME 23.09.2015 13:51

Hacıların Mekke-i Münevvere’den Arafat’a çıktığı Arefe günü, sabah namazı sonrası değiştirme işlemi gerçekleştirildi. Bir gün önce tekerlekli asansörlerle Kâbe’nin çatısına çıkan görevliler, 47 metre uzunluğundaki, 657 metrekare büyüklüğündeki Kâbe örtüsünü 4 köşeden sökerek değiştirme işlemine hazırladı. Eskisi alınırken, aynı anda yenisi çekilen örtü değiştirme işlemi 5 saat sürdü.

Üzerinde ayet-i kerime yazılı siyah ipek örtünün eski olanı bir taraftan alınırken, diğer taraftan Mekke’deki özel bir atölyede 250 kişinin el işi dokuduğu yeni örtü yukarı çekildi. Bir Kâbe örtüsünün yapılması için 670 kilo saf ipek, 120 kilo gümüş ve altın kullanılıyor. 250 kişinin bir yıllık çalışmasının eseri olarak dokunan örtü, her sene Zilhicce ayının 1. günü, Eş Şeybe Ailesine teslim edildi.

Kâbe’nin anahtarını elinde bulunduran ailenin fertleri tavaf alanına getirilen tekerlekli asansörle Kâbe’nin çatısına çıkarak örtüyü değiştirmeye hazırladı. Herkesin haccın en önemli farzı Arafat Vakfesi için Mekke’yi terk ettiği bir anda örtü değiştirilerek yenilendi.
Değiştirme işlemi sırasında öyle bir usul kullanılıyor ki, Kâbe hiçbir zaman açık kalmıyor. Eski örtü bir taraftan çekilirken, yenisi peşinden gelerek yerine konuluyor. Değiştirme işleminde sadece Eş Şeybe Ailesinin fertlerinin bulunması önemli bir unsur olarak asırlardır geleneğin korunmasını sağlıyor. Çıkarılan Kâbe örtüsü İslam ülkelerine dağıtılıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü