Rusya kendi koalisyonunu kuruyor

Suriye’ye askeri yığınağını sürdüren Rusya, varlığını meşrulaştırmak için IŞİD’i bahane ederek ABD koalisyonunun bir benzerini kuruyor.

Rusya kendi koalisyonunu kuruyor
Rusya kendi koalisyonunu kuruyor
GİRİŞ 28.09.2015 11:52 GÜNCELLEME 28.09.2015 16:31
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Rusya, Bağdat’ta kurulacak bir merkezden IŞİD’e karşı mücadele edecek olan Suriye, Irak ve İran birliklerinin operasyonlarını planlayacak.

MERKEZ BAĞDAT

IŞİD'e karşı mücadelede Rusya liderliğindeki dört ülke koordinasyon ve istihbarat alışverişini sağlamak üzere harekete geçti. Rus Interfax haber ajansı, Rusya, Suriye, İran ve Irak'ın, Bağdat'ta kurulacak bir koordinasyon merkezi aracılığıyla IŞİD'e karşı mücadeleyi daha etkin hale getirmeyi amaçladığını yazdı.

Ajansa bilgi veren Rus askeri ve diplomatik kaynaklar, “Bağdat'a kurulacak merkezde söz konusu ülkelerin Genelkurmay Başkanlıklarından temsilciler bulunacak” dedi.

İRAN, IRAK VE SURİYE İLE ORTAK

TASS haber ajansına konuşan bir Rus askeri yetkili de, “Bağdat'ta kurulan bilgi merkezi, faaliyetleri temelinde koordinasyon komitesinin oluşturulması için koşullar yaratacak. Komitenin amacı, IŞİD'e karşı mücadele eden Rusya, Suriye, Irak ve İran'ın askeri birliklerinin idaresi ve operasyonların planlanması olacak” dedi.

RUS TERÖRİSTLER

Irak Ordusu'na bağlı Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada IŞİD'e karşı kurulan yeni işbirliğinin “Rusya'nın IŞİD'e katılan Rus teröristlerin varlığından duyduğu şüphenin artması sonucu” yapıldığı ifade edildi.

İstihbarat merkezinin son haftalarda Suriye'deki askeri varlığını arttıran Rusya'nın Ortadoğu'daki kontrolünü yükseltebileceği yorumları yapılıyor. Ancak önceki gün açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, Bağdat'ta bir istihbarat merkezi kurulacağı iddialarını doğrulamamıştı.

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK

RIA Novosti ajansı, bir Rus askeri kaynağına dayandırdığı haberinde, Bağdat'taki bilgi merkezini dönüşümlü olarak Rusya, Suriye, Irak ve İranlı subayların yöneteceğini bildirdi. Başkanlık süresinin 3 ay olacağını belirten bir Rus kaynak “Varılan anlaşmaya göre, önümüzdeki 3 ay merkezi Irak yönetecek” ifadesi kullanıldı. Bağdat'taki merkezin öncelikli amacının IŞİD'e dair elde edilen istihbaratın toplanıp ülkeler arasında paylaşılması, analiz edilmesi ve bu istihbarat doğrultusunda harekete geçilmesi olduğu ifade ediliyor. İleri aşamalarda istihbarat koordinasyonunun operasyonlara dönüşebileceği de söyleniyor.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 18
  • bozyelelikurt 8 yıl önce Şikayet Et
    sen hemen dibindeki suriyeye girsen birak disarki devletleri kendi halkin ayaklanir bizi saavasa sokuyorsun diye adamlarda gelir fizaaandan istedigi gurerde cikarda bunlarida gorunce vaay be oyle guclu boyle guclu ulke diye imrenirsin korkaklar zafer kazanamaZ ama bunu bilmezsin.
    Cevapla
  • bozyelelikurt 8 yıl önce Şikayet Et
    turkiye icin iki secenek var ya abd ile nato felan olacak yada rusya ile .. abd haindir buqun pkk ni bile destekleyen onlardir. sozde muttefik ulke neyse rusya daha saglam duruyor. abd onculugunde suriyenin toprak butunlugu yok. rusya toprak butunlugunu koruma amacli siyaset yapiyor ..buda haritadaki degisik amaclara engel bizim isimize gelmeli.
    Cevapla
  • ddd 8 yıl önce Şikayet Et
    gecmis olsun abd, hocanin dedigini yapsaydin coktan esat gitmisti suriye durulmustu
    Cevapla
  • mersinli 8 yıl önce Şikayet Et
    ahir zaman alemeti rus ordusu ile amerika hatay amik ovası ve laskiye arasında savaşacak olması taşlar oturuyor
    Cevapla
  • bozyelelikurt 8 yıl önce Şikayet Et
    suriyede katliam vaaar putin savas istiooorr..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!