İran'daki Azerbaycan Türkleri ayaklandı

İran'daki Azerbaycan Türkleri, kendilerinin aşağılandığı gerekçesiyle İran Televizyon kanalı IRIB TV2'yi protesto etti.

İran'daki Azerbaycan Türkleri ayaklandı
İran'daki Azerbaycan Türkleri ayaklandı
GİRİŞ 10.11.2015 14:46 GÜNCELLEME 10.11.2015 14:46
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Türkleri aşağılayıcı çocuk programına tepki göstermek amacıyla ülkenin çeşitli kentlerinde yaşayan Türk vatandaşlar sokaklara döküldü. Irkçılığa 'dur' de çağrılarının yankılandığı gösterilerde, İran polisinin sert müdahalelerde bulunduğu görüldü.

İran'daki bir kanalda yayınlanan "Fitile" adlı çocuk programının geçen cuma günkü bölümünde, otelin pis kokmasından şikayetçi olan ve Azeri Türkçesiyle konuşan bir baba-oğula, resepsiyon görevlisinin kendilerinin ağzının koktuğu yönünde yanıt vermesi ve baba-oğulun dişlerini tuvalet fırçasıyla temizlediğine yönelik ima, ülkedeki Azerilerin tepkisini çekti.

''TÜRKÜN BELİ BÜKÜLMEZ''

Televizyon kanalı, başta Tebriz olmak üzere Azeri nüfusun yoğunlukta yaşadığı bazı kentlerde protesto edildi. Gösterilerde, "Azerbaycan yıkılmaz. Türkün beli bükülmez" sloganları yankılandı.

Polis mensuplarının, ayrımcılık karşıtı sokaklara dökülen vatandaşlara sert müdahalelerde bulunduğu görülürken, yaralıların olduğu bilgisi öğrenildi. Öte yandan gösterilere çok sayıda politikacı ve bürokrat da destek gösterdi.

ÖZÜR DİLEDİLER

Tepkilerin artması üzerine İran Radyo Televizyon Genel Müdürü Muhammed Serefraz, yaptığı yazılı açıklamada, İran Azerilerinden özür diledi. Serefraz, söz konusu programın yöneticilerinden bazılarının görevden alındığını bildirdi.
Programın oyuncuları Muhammed Muslimi, Ali Furuten ve Hamid Güli de, yaptıkları açıklamada, Azerileri küçük düşürmek gibi bir kasıtlarının bulunmadığını ve kendilerinin de Azeri olduğunu ifade ederek, İran Azerilerinden özür dilediklerini belirtti.

YORUMLAR 14
  • turan or 8 yıl önce Şikayet Et
    Türk türktur azeride olsa turkmende olsa soyu turk ozu turk
    Cevapla
  • yalcin 8 yıl önce Şikayet Et
    azeri diye bisey yok, biz azerbacan turkuyuz. bunu sakin unutmayin
    Cevapla
  • Bakü den Türk 8 yıl önce Şikayet Et
    Bizim yaşadığımız ülke Azerbaycan cumhuriyeti. Yani Kuzey Azerbaycan. Merkezi Terbiz olan hisse Güney Azerbaycan. Biz Azerbaycan Türkleriyiz. Azeri yazmayın lütfen. İtirazlar bir sebei de yapılan özürde halkın azerı adlanması. Biz Türkiyeden gelmedik. Biz yerli milletiz. Azerbaycan Türkleri.
    Cevapla
  • Tahran türkleri 8 yıl önce Şikayet Et
    ilk önce Tahrandan bütün kardeşlerime selam ve saygılar Gördüğünüz gibi bir ırkçi fars şevenist sistemiyle başbaşayız Ama inşallah sizlerin desteğile birlikte bu kötülükten kurtulacağız Her ne kadar bu ırkçı yönetim bizleri türklükten ve sevgili türkiyeden koparmaya çalışsada biz asemile olmadık ve olmuyacağız Yazdığım türkçe buna bir kanıt
    Cevapla
  • Ali ki 8 yıl önce Şikayet Et
    Canlarım benim kardeşin kardeşin yanında sonuna kadar olmalı biz bize olmalıyız özlem den içim yanıyor !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?