İranlı Kürtler baskı altında

İranlı Kürt sığınmacıların dudaklarını dikerek başlattıkları açlık grevi, ülkelerinde yaşanan dramı dünya gündemine taşıdı.

İranlı Kürtler baskı altında
İranlı Kürtler baskı altında
GİRİŞ 28.11.2015 13:09 GÜNCELLEME 28.11.2015 13:09
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Makedonya'nın Suriye, Irak ve Afganistan dışındaki ülkelerden gelenleri ülkeye kabul etmeme kararının ardından Yunanistan sınırında dudaklarını dikerek eylem yapan İranlı göçmenlerin Makedonya hükümetine tepkisi sürüyor. Açlık grevi başlatarak dudaklarını iğne iplikle diken İranlı göçmenler, ülkelerinde yaşadıklarının geçişlerine izin verilen diğer sığınmacıların yaşadıklarından çok daha kötü olduğunu savunarak, kendilerine de geçiş izni verilmesini talep ediyorlar. Makedonya sınırında bekletilen İranlı göçmenlerden Said, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran'da dini ve siyasi anlamda bir özgürlük olmadığını ifade etti.
YAŞANANLAR SAVAŞTAN KÖTÜ
İran'da yönetimin kendileriyle aynı düşünmeyen halka tahammül edemediğini söyleyen Said, “İran'da hükümet ile aynı düşünmüyorsanız, hemen öldürülüyorsunuz. Kaybedecek hiçbir şeyimiz yok. Bu yüzden buradayız ve kesinlikle geri dönmeyeceğiz” ifadesini kullandı. Bir başka İranlı göçmen Mahmud ise “İran'da savaş yok. Eğer savaş olsaydı orada kalır direnirdik. Burada olmamızın sebebi, İran'da yaşananların savaştan daha kötü şeyler olması” dedi.
'TEK İSTEĞİMİZ ÖZGÜRLÜK'
Mahmud, bazı göçmenlerin dudaklarını dikerek başlattıkları protestoya dair “Dudaklarımızı dikerek, ağzımıza bant yapıştırarak şunu söylüyoruz: Biz ekmek ve su istemiyoruz. Buna ihtiyacımız yok. Tek isteğimiz özgürlük. Konuşmayacağız. Kimseye bir şey söylemeyeceğiz. Bu bizim için yeni bir şey değil, çünkü biz İran'da da konuşamıyorduk, istediklerimizi ifade edemiyorduk, hükümetimiz bizi sürekli susturuyordu” şeklinde konuştu. Durumu değerlendiren Güney Alabama Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nader Entessar, son yıllarda çok sayıda İranlı gencin siyasi ve ekonomik nedenlerle İran'ı terk ettiğini, öncelikle Irak'a geçtiklerini ancak işsizlik nedeniyle çoğunun Avrupa yollarına düştüğünü söyledi. ABD'deki Ortadoğu Enstitüsü'nde Alex Vatanka da “Çoğunluğu Sünni olan Kürtler, Şii mezhebine dayalı devletten şikayetçiler. Daha temsili bir siyasal sistem, daha fazla ekonomik fırsatlar, sosyal ve kültürel özgürlüklerin özlemi içindeler” dedi.

YORUMLAR 4
  • Kürdoğlu 8 yıl önce Şikayet Et
    Kürt her yerde işkence ve zulüm altında takdir ALLAH'IN ...
    Cevapla
  • Ertantanngmail 8 yıl önce Şikayet Et
    İran'ı parçalamak için zamanında bu ve benzeri oyunlar az oynanmadı ama hiçbiri başarılı olamadı ve Allah'ın izniyle bundan sonra da olmayacaktır. İran milleti bu tür oyunlara karşı aşılıdır. Etki etmez.
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Birde bunları istemiyoruz..
    Cevapla
  • ismail 8 yıl önce Şikayet Et
    birde türkiyeyi begenmez hainlik ederler.iranın kucagına düsünde bi aklınız basınıza gelsin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini