Suudi kadınlar ilk kez sandığa gidiyor

Suudi Arabistan'da 12 Aralık'taki yerel seçimlerde kadınlar hem aday hem de seçmen olarak ilk kez bir seçime katılacak.

Suudi kadınlar ilk kez sandığa gidiyor
Suudi kadınlar ilk kez sandığa gidiyor
GİRİŞ 01.12.2015 08:43 GÜNCELLEME 01.12.2015 08:44
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan'da kadınların ilk kez katılacağı belediye seçimleri için seçmen kayıtları ve aday listeleri tamamlandı. 284 belediye meclis üyeliği sandalyesi için 7 bin dolayında aday başvuruda bulundu. Bunlardan 900 kadarını kadınlar oluşturuyor.

ERKEK SEÇMENLER KADINLARIN 10 KATI

Seçmen kütüğüne kaydı yapılan kadınların sayısı ise 130 bin 600 olarak açıklandı. Erkek seçmenlerin sayısı bunun 10 katı civarında.

Kadınlara seçme-seçilme hakkı tanınmasına rağmen kadınlar ve erkeklerin ortak toplantılar düzenlemesine izin verilmiyor.

KADINLARIN OTOMOBİL KULLANMASINI YASAKLAYAN TEK ÜLKE

Suudi Arabistanlı kadınlar, erkeklere kıyasla birçok haktan yoksun. Suudi kadınlar, otomobil kullanma yasağını zaman zaman eylemlerle protesto ediyor. Suudi Arabistan, dünyada kadınların otomobil kullanmasını yasaklayan tek ülke. Diğer İslam ülkelerinin aksine her Suudi kadının kendisi için işleri halleden bir vasisi var. Örneğin babası, eşi ya da erkek kardeşi.

Muhafazakarlara göre, kadının yeri evi. Eğer kadınlar erkek kontrolü olmadan etrafta dolaşırsa ahlaksızlığın önünün açılacağını savunuyor. Hatta bir İslam alimi, direksiyon başında oturmanın yumurtalıklara olumsuz etkisi olduğunu bile iddia etmişti.

YORUMLAR 54
  • Hanımefendi 8 yıl önce Şikayet Et
    Hanımefendilerin araba kullanmasindan rahatsız olan beyefendiler nedir bu cekememezliginiz O kadar rahatsız oluyorsaniz siz çıkmayın trafiğe meseleyi kökünden halledelim olmaz mı? Birbirine kufreden, aracından inip kavga eden yolların kralı benim diyen erkekler olmazsa inanın biz de rahat ederiz , siz de.
    Cevapla
  • Yorum 8 yıl önce Şikayet Et
    Peygamber Efendimiz (sas) hanimlarina değer vermiş ve pek çok konuda istişare edip fikirlerini almisken kadınların pek çok haktan mahrum edilmesi nasıl açıklanabilir?
    Cevapla
  • sabrii 8 yıl önce Şikayet Et
    yüce mevlam altını kalın çizgi ile çizerek sizi Müslüman kıldım din olarak islamı verdim ve bundan razı oldum derken ismi demokrasi cumhuriyet hürriyet günaydın adı neolursa olsun ALLAHın cc.razı olmayacağıbatının uydurduğu izm.lere itibar eden helak olur.
    Cevapla
  • Ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Kadının yeri evidir..bizde de kadınların evden çıkması yasaklansa kötü mü olur ? ayrıca demokrasi seçim bunlar batı icadı şeyler özümüzde dönmeliyiz..seçim sistemi kaldırılsın.. tüm batı icadı şeyler terkedilsin.. bu şekilde dinimizi yaşayamıyoruz..
    Cevapla
  • ihsan 8 yıl önce Şikayet Et
    Parası için bu kadar kölelik yapıp savunduğunuz Suudi hükumetinde en düşük demokrasi bile yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti