Kobani’den sonra Bağdat’a

Obama'nın uluslararası IŞİD'le mücadele koalisyonu özel temsilcisi Brett McGurk, Kobani’de PYD’lilerle görüşmesinin ardından Bağdat’a gitti.

Kobani’den sonra Bağdat’a
Kobani’den sonra Bağdat’a
GİRİŞ 01.02.2016 16:25 GÜNCELLEME 01.02.2016 16:25

29 Ocak günü Twitter hesabından ‘Irak Kürdistanı’nın karlı dağları üzerinde’ diye yazan ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le mücadele koalisyonundaki Özel Temsilcisi Brett McGurk, Kobani’de PYD, YPG ve Suriye Demokratik Güçleri’yle yaptığı görüşmelerin ardından Bağdat’a geçti.

Hafta sonu iki gün süren ziyareti boyunca ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Stuart Jones ile birlikte, önce Irak Başbakanı İbadi, ardından Bağdat’ta bulunan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

McGurk, Anbar vilayeti valisi Rawi’yi de kapsayan askeri ve siyasi yetkililerle yaptığı toplantılarda, da Suriye ve Irak’ta yürütülen IŞİD’le mücadelede gelinen noktayı ele aldı. Önce PYD’lilerle, ardından Bağdat’ta IKBY ve merkezi hükümet temsilcileriyle, askeri alanda atılacak adımları masaya yatırdı. Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre, Musul’da yapılacak operasyonla ilgili detaylar görüşüldü.

ABD’nin mali yardımı devam edecek

McGurk, Bağdat ziyaretinde, Irak hükümetine IŞİD’den kurtarılan bölgelerde istikrarın yeniden sağlanması ve yerinden edilmiş Iraklılar için yapılan yardımlara devam edileceğini de söyledi.

Büyükelçilik’ten yapılan açıklamada, hem merkezi hükümetin hem IKBY’nin ekonomik olarak zor bir dönemde olduğu vurgulandı. ABD’nin bu alanda vereceği desteğin de görüşüldüğü belirtildi. 

Bağdat'tan önce Kobani'ye gitti

Bağdat ziyareti öncesinde Brett McGurk ve beraberindeki heyet, Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye giderek YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’yle görüşmüştü.

AFP'nin Kürt kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD Bakanı Barack Obama’nın Özel Temsilcisi Brett McGurk ile İngiliz ve Fransız diplomatlar Kobani'de YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Birlikleri üyeleriyle görüştü.

Ajansa konuşan bir Kürt kaynak, görüşme için "Uluslararası koalisyondan üst düzey askeri heyet Suriye Demokratik Birlikleri'nin üst düzey üyeleriyle bir araya geldi" ifadelerini kullandı.

Kürt kaynak görüşmede IŞİD'e karşı askeri planların gündeme geldiğini belirtirken, AFP görüşmeyi sahadaki başka bir kaynağa daha doğrulattığını belirtti.

Böylece, ABD’nin Suriye’nin içine ilk kez hükümet yetkililerini göndermiş oldu.

Washington’un IŞİD ile mücadele kapsamında desteklediği Kürt YPG güçleri, Ekim ayında yeni bir askeri ittifak kurduğunu açıklamıştı. PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG ve YPJ'nin başını çektiği ‘Suriye Demokratik Güçleri’ adlı oluşuma katılan gruplar Suriye Arapları İttifakı (Devrimciler Ordusu, Burkan el Furat Operasyonu Bileşenleri, Sanadid Birlikleri, Yiğitler Birlikleri, Cezire Tümenleri Birliği), Süryani Askeri Konsey, YPG, YPJ olarak listelenmişti.

Mesud Barzani ve Salih Müslim ile görüşmüştü

McGurk Eylül ayında da IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin Erbil’deki ofisinde Barzani ve PYD lideri Salih Müslim’le görüşmüştü. Görüşmenin ardından IKNY yönetiminden, Suriye peşmergesinin Rojava’ya giderek IŞİD’e karşı PYD ile birlikte savaşacağı açıklaması gelmişti.

ABD, o dönem Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’le savaşan PYD’ye bağlı YPG birliklerine hava bombardımanıyla ve cephane dağıtarak destek oluyordu. Daha sonra bu desteği Suriye Demokratik Güçleri’ne vermeye başladı.

KAYNAK: AL JAZEERA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat