Libya, IŞİD'in yeni üssü oluyor

Suriye ve Irak'ta güç kaybeden IŞİD, finans kaynağı olarak kullandığı petrol zengini Libya'da artış göstermeye başladı.

Libya, IŞİD'in yeni üssü oluyor
Libya, IŞİD'in yeni üssü oluyor
GİRİŞ 07.02.2016 09:50 GÜNCELLEME 07.02.2016 10:53
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları ve bölge ülkelerinin sınır kontrolünü artırması sonrası, Irak ve Suriye’de güç kaybeden IŞİD, Libya’ya yönelmeye başladı. Tımes gazetesi, Libya'da iki bine yakın IŞİD üyesinin son dönemde beş binlere çıktığını iddia etti. İşleyen bir hükümetin olmadığı ülkede, IŞİD, Suriye ve Irak'taki faaliyetlerini finanse etmek için hakimiyetindeki petrol kaynaklarını kullanıyor.

Libya'nın Misrata şehrinde yaşayan politikacı Fethi ali Başagha, "Şu an parçalanmış bir hükümet var. siyasi anlaşma üzerinde geciktiğimiz hergün IŞİD'in ülkede büyümesi için altın fırsat doğmuş oluyor" diyor.

IRAK VE SURİ'DEKİ SAYILARI 25 BİNE DÜŞTÜ

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, bölgede daha önce 31 bin 500 olduğu tahmin edilen IŞİD’li sayısının 25 bine indiğini söylemişti. IŞİD, Irak’ta ve Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi’nde işgal ettiği toprakların yüzde 40’ını, Kuzey Suriye'de ise yüzde 5’ini kaybetmiş durumda.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest,“IŞİD, bölgedeki operasyonlarda büyük kayıp verdi. Irak ve Suriye’ye yabancı savaşçı akışını durdurmada kazanmaya başladığımız başarı da bu azalmada önemli bir etken. IŞİD, kendisine savaşçı bulmakta eskiye oranla büyük güçlük çekiyor. Bölgeye yabancı savaşı akışının durdurulmasında uluslararası işbirliğinin öneminin farkındayız” dedi.

OBAMA'YA BASKI VAR

Amerikalı yetkililer, Irak ve Suriye'de güç kaybeden IŞİD’in yeni hedefinin Libya olduğunu ifade ediyor. New York Times’ın haberine göre ABD Başkanı Barack Obama’ya da Libya’daki IŞİD yapılanmasına karşı harekete geçmesi için danışmanlarından baskı var. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’nin üyesi California’dan Demokrat vekil Adam B. Schiff de “IŞİD’in Libya’da çok büyük bir bölgeyi tuttuğunu ve etkili şekilde yönettiğini görebilirsiniz” derken, Libya’nın Avrupa’nın güneyine yakınlığına işaret ediyor. New York Times, Pentagon yetkililerine dayanarak, IŞİD’in Libya’daki savaşçı sayısının son birkaç ayda iki kattan fazla artarak 5 bin ila 6 bin 500’e çıktığını yazdı.

"PETROL IŞİD'E BIRAKILAMAZ"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Roma’da hafta içinde katıldığı IŞİD ile mücadele zirvesinde Libya’nın petrol zenginliğine işaret etmiş, “İsteyeceğimiz son şey milyarlarca dolar petrol gelirine sahip sahte bir halifelik” ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca Libya’nın Avrupa’ya olan yakınlığı da endişeyi arttırıyor.

YORUMLAR 29
  • VatandaŞ 8 yıl önce Şikayet Et
    sisi davet etmiştir.
    Cevapla
  • ibrahim 8 yıl önce Şikayet Et
    isid dediginiz amerikanin israilin parali askerleri kandirilmis muslunmna lardan olusan geri zekali cahiller komutanlri yahudi yada hiristiyan.
    Cevapla
  • yok 8 yıl önce Şikayet Et
    işid israilin ve İngilizlerin yapmasıdır israile çalışıyor nereden musuldan taaa akdenize uyanabilmek için gerek yok artık uyanın cıa hem işide hemde pyd rada pkk yee açık bedevadan silah veriyor nereye kadar
    Cevapla
  • Tek vatan 8 yıl önce Şikayet Et
    Kime ne anlatıyorsunuz ışid orda yapacagını yaptı devir teslimi yaptı şimdi sıra Libya da Allah yardımcıları olsun
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Sira misirda israil rakibi, israil hatirina misiri yok edecekler bekle gör
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı