Muhalifler: Varlığımız tehlike altında

Halep’teki rejim karşıtlarının ikmal yolunu kesen Rusya desteğindeki Şam yönetiminin son kazanımları muhaliflere baskıyı artırdı.

Muhalifler: Varlığımız tehlike altında
Muhalifler: Varlığımız tehlike altında
GİRİŞ 09.02.2016 11:04 GÜNCELLEME 09.02.2016 11:04
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ÖSO’ya bağlı Liva el Tevhid grubunun sorumlularından El Najdavi, “Varlığımız tehdit altında” dedi.

SURİYE’de ülkenin içsavaştan önceki en büyük kenti olan Halep’in kuzeyinde Rusya’nın havadan, İran ve Şii Hizbullah’ın karadan Esad rejimine bağlı güçlere verdiği yoğun destek muhalif grupları zora soktu. İngiliz Reuters ajansına konuşan Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) bileşenlerinden Liva el Tevhid örgütünün sorumlularından Abdülrahim el Najdavi, “Tüm varlığımız artık tehdit altında, sadece daha fazla toprak kaybetmek değil. İlerliyorlar ve biz ağır hava bombardımanı altında kayıplarımızı minimize etmek için geri çekiliyoruz” diyerek sahada durumun keskin bir şekilde aleyhlerine döndüğünü kaydetti.

IŞİD fırsat kolluyor

İngiliz Times gazetesi, Halep’teki son durumla ilgili IŞİD’in fırsat kolladığını yazdı. Gazeteye göre Halep’in kuzeyinde üç cepheden savunma yapan sadece 400 muhalif savaşçı kaldı. Times, IŞİD’in bu savaşçılara işbirliği önerisi yaptığını doğrulayan sahadaki muhalif komutanların bu teklifi reddettiğini ifade etti. Rejimin kısa süre önce 2012’den bu yana kuşatma altında olan Şii Nubul ve Zahraa köyleriyle yeniden bağlantı kurmasıyla Türkiye’den Halep şehrine kuzeyden uzanan ikmal yolu kesilmişti.

Hedef Tel Fırat

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, son 24 saatte Nubul ve Zahraa’nın kuzeyindeki Mayer ve Kafin’in Esad birliklerinin eline geçmesinden sonra Halep vilayetine bağlı ve Türkiye sınırına 20 kilometre mesafedeki Tel Rıfat kasabasına giden yol açıldı. Esad güçleri bu kasabaya yaklaşık 5 kilometre uzakta. Tel Rıfat düşerse Türkiye sınırı ile Şam yönetimi arasında sadece Azez kasabası kalıyor. Bab el Selam Sınır Kapısı’na birkaç kilometre uzakta olan Azez’in düşmesi muhaliflerin kuzeybatı Suriye’de ağır darbe alması anlamına gelecek. Halihazırda Halep’in kuzeyinde muhaliflerin elinde bulunan son noktalar Azez, Mare, Tel Rıfat yerleşimleri ile Miniğ hava üssünden oluşuyor. PKK ile bağlantılı PYD’nin silahlı kolu YPG’nin de Halep bölgesinde üç köyü aldığı belirtiliyor.

Dareyya’da alarm

ÖSO ve müttefiklerinin karşılaştığı sorunlar sadece kuzeydeki Halep vilayetiyle sınırlı değil. Muhalifler, rejimin güneyde başkent Şam’ın ilçelerinden Dareyya’ya taarruz hazırlığında olduğunu belirtti. 

 

YORUMLAR 2
  • dost 8 yıl önce Şikayet Et
    senden milli görüşcü olmaz
    Cevapla
  • Milli Görüş 8 yıl önce Şikayet Et
    Az kaldı muhalifler temizlencek..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Süper Lig'e veda eden ilk takım belli oldu!
Gaziosmanpaşa’da toprak kayması... Vali Gül'den açıklama: 30 bina tahliye edildi