Musul Barajı çökmek üzere

Irak'taki Musul Barajı'nın, çökme ve milyonlarca insanı sular altında bırakma riski taşıdığı açıklandı.

Musul Barajı çökmek üzere
Musul Barajı çökmek üzere
GİRİŞ 10.02.2016 11:10 GÜNCELLEME 10.02.2016 11:21
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ABD ordu mühendisleri tarafından hazırlanan raporda, dünyanın en tehlikeli barajlarından biri kabul edilen Musul Barajı'nın, 2014'te kısa bir süreliğine DAEŞ'in kontrolüne geçtiği döneme oranla daha riskli hale geldiği belirtildi.

Raporda, suyla aşınan gevşek bir zemin üzerine inşa edilen barajın temeline, kurulduğu 1985'ten bu yana bakım ekiplerinin sürekli çimento dökmek zorunda kaldığı kaydedildi.
DAEŞ'ten kurtarıldıktan sonra baraja yeterli bakım yapılmadığına işaret edilen raporda, 113 metre yüksekliğindeki barajın yakında çökebileceği ve benzeri görülmemiş bir felakete yol açabileceği uyarısı yapıldı.

Amerikalı mühendisler, Musul Barajı'nın yıkılması halinde 500 bin kişinin ölebileceği ve yaklaşık 1 milyon kişinin evsiz kalabileceği tahmininde bulundu.

Orduda görevli mühendislerden Ali Asghar, İtalyan mühendislik firması Trevi Group'un barajı tahkim etmek için Irak hükümetiyle anlaşmak üzere olduğunu, bunun barajın ömrünü uzatacak geçici bir çözüm olabileceğini söyledi.

ABD'li mühendislerinin yayınladığı raporda kalıcı tek çözüm olarak, yaklaşık 2 milyar dolara ikinci bir baraj inşa edilmesi gösterildi.

Raporda baraj için kalıcı çözüm bulma çabalarının, siyasi çekişmeler ve yüksek maliyet nedeniyle ertelendiği vurgulandı.

Irak Su Kaynakları Bakanlığı ise ABD'nin uyarılarına rağmen, barajın yakın zamanda çökme tehlikesi altında olmadığını savundu.

YORUMLAR 2
  • tolga 8 yıl önce Şikayet Et
    ey amarika köpeği aklındaki ne vurup insanları öldürüp bak ben sölemiştim işte yıkıldı demekmi yoksa 2 milyara ben yaparım demekmi
    Cevapla
  • Akl-ı Selim 8 yıl önce Şikayet Et
    Irak yönetimi Türkiyenin bu baraj inşaat sektöründe çok maharetli olduğunu çok iyi bilmektedir. Kısa süredeyapılıp teslim edilecek bir projedir. Türkiye inşaat sektörü bunu yapar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan Fenerbahçeli oyunculara: Biz sizi futbolcu sanıyorduk
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!