Suriyelilerin yüzde 11'i öldü

Suriye'de 5 yıldır devam eden iç savaşın korkunç bilançosuyla ilgili bir araştırma yayımlandı

Suriyelilerin yüzde 11'i öldü
Suriyelilerin yüzde 11'i öldü
GİRİŞ 11.02.2016 11:15 GÜNCELLEME 11.02.2016 11:15

Suriye Siyasi Araştırmalar Merkezi bugün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Suriye'de 2011 Mart ayında barışçıl gösterilerle başlarak daha sonra iç savaşa dönüşen çatışmaların korkunç bilançosunu yayımlayacak.

Suriye Siyasi Araştırmalar Merkezi'nin araştırması İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlandı. Araştırma Suriye'deki korkunç yıkımı rakamlarla ortaya koyuyor. 

Araştırmaya göre son 5 yıl içerisinde Suriye halkının yüzde 11.5'i iç savaş nedeniyle öldü ya da yaralandı. Çatışmalar dolayısıyla hayatını kaybedenlerin 470 bin olduğu ifade edildi. 

BM verilerine göre, Suriye'deki çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 250 bin. BM'nin Suriye'deki birçok veriye ulaşamadığı için ölümlerle ilgili doğru rakamları vermesinin zor olduğu ifade edildi.

1.9 MİLYON SURİYELİ YARALANDI 

Suriye Siyasi Araştırmalar Merkezi'nin araştırmasına göre, iç savaş nedeniyle 1.9 milyon Suriyeli de yaralandı. Suriye'deki çatışma halkın yüzde 45'ini de yerinden ve yurdunda etti.

Başka bir veriye göre de, 70 bin insan iç savaşın getirdiği etkiler nedeniyle ilaç yetersizliği ve açlıktan dolayı yaşamını yitirdi.

İÇ SAVAŞIN EKONOMİYE MALİYETİ: 255 MİLYAR DOLAR 

Suriye Siyasi Araştırmalar Merkezi'nin araştırması ekonominin de çatışmalar nedeniyle ağır darbe aldığını gösteriyor. Suriye'deki iç savaşın ülke ekonomisine maliyetinin 255 milyar dolar olduğu belirtildi. 

Suriye'de 2011 yılında ortalama yaşam beklentisi 70 yaş civarında iken bu rakam 2015'te yüzde 55.4'e düştü.

HALEP'TE 300 BİN İNSAN AÇ VE SUSUZ 

Rusya'nın havadan, Esad rejimine bağlı Suriye ordusu ile İranlı militanların karadan bombaladığı Halep'te de büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. 

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nin son verilerine göre, Halep'teki son çatışmalar nedeniyle 50 bin kişi şehirden kaçtı.
Şehirde yaşayan 300 bin kişinin ise su ve gıda sıkıntısıyla karşı karşıya olduğu belirtildi. Su ve gıda sorununun çözülmemesi halinde halkın önemli bir kısmının şehirden kaçacağı belirtiliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!
Haftaya damga vuran pozisyonun VAR kayıtları açıklandı