Halep düşerse ne olur?

Uzmanlar, Halep'in düşmesi Suriye iç savaşının fiilen muhaliflerin mağlubiyeti ile sonuçlanması anlamına geleceğini söyledi.

Halep düşerse ne olur?
Halep düşerse ne olur?
GİRİŞ 13.02.2016 11:57 GÜNCELLEME 13.02.2016 21:41
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Ortadoğu uzmanları Halep'in düşmesi durumunda Suriye'nin geleceğini, karşı karşıya kalacağı tehditleri ve uluslararası toplumun olası tavrını analiz etti.

Talha Köse, "Suriye'de galip olan rejim ve onun destekçileri ile birlikte hareket eden unsurlar ve PYD gibi vekiller kısmen meşruiyet kazanırken, sahada mevcudiyetini devam ettiren DAEŞ ve Nusra gibi unsurlara karşı uluslararası mücadele meşru hale gelecektir. Suriye'de asıl kaybeden ılımlı yerel muhalif unsurlar olacaktır" dedi. 

TÜRKİYE AÇISINDAN CİDDİ SORUN

Suriye'nin siyasi geleceği ise büyük ölçüde rejim güçleri ile müttefik olan Rusya ve İran gibi aktörler tarafından belirlenecektir.  Ortaya çıkan bu tablo Türkiye açısından ciddi stratejik sorunlara ve güvenlik açıklarına neden olacaktır. Yaklaşık beş yıldır ülkelerindeki savaşın sona ermesini bekleyen ve Türkiye'ye sığınan mülteciler için, rejim güçlerinin galibiyeti, ülkelerine geri dönme ihtimalinin tükenmesi anlamına gelecektir.

Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin önemli bir kısmı artık Türkiye'de kalıcı olacaklar ve imkanını bulanlar ise Avrupa'ya giderek kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışacaklardır. Halep'in düşmesi ile oluşacak yeni dalga, Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki ilişkileri de gerginleştirecektir.

Ömer Behram Özdemir ise, "Rus hava desteğine sahip olan Esed rejiminin İran Devrim Muhafızlarının, Iraklı ve Afgan milis güçlerinin yoğun katılımıyla kuzey Halep'teki muhaliflerin Halep şehri ve güney Halep ile bağlantısını kesmesi savaş sahasında dengenin rejim lehine bozulduğu bir sürece yol açabilir" dedi.

SAVAŞ BAMBAŞKA BİR EVREYE GEÇER

Savaş öncesinde ülkenin en büyük şehri olan Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde halen yüz binlerce sivil bulunmaktadır. Şayet Esed rejimi kendi kontrolündeki Şeyh Neccar ile YPG kontrolündeki Şeyh Maksud arasındaki bölgeyi de ele geçirebilirse bu durum Halep merkezindeki muhaliflerin ve binlerce sivilin kuşatma altına alınması manasına gelecektir. Bu senaryonun olası askeri ve insani sonuçları savaşın bambaşka bir evreye geçmesine yol açabilir. 

Hasan Basri Yalçın ise, "Uluslararası toplum bize bir kez daha işe yaramaz olduğunu gösterebilir" dedi.

İngilizlerin dünyaya haince bir hediyesi olan bu kavram uluslararası ahlaksızlıkları gizlemek için paravan olma görevini bir kez daha sergileyecek. Halep düşerse sessiz kalan Amerika, İngiltere veya Almanya değil de uluslararası toplum olacak, yerseniz. On dokuzuncu yüzyıldan yirmi birinci yüzyıla kadar sömürgecilik gibi, Bosna'daki etnik temizlik gibi birçok vakayı gizlemek adına top çevirme alanı işlevi gören uluslararası toplum şimdi de Suriye'de üç maymunu oynuyor: Görmedim, duymadım, bilmiyorum...

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 16
  • Burak 8 yıl önce Şikayet Et
    Su sehrin goruntusune bir bakin hele Halep mi kalmis ortada, Allah Turkiyeyi korusun.
    Cevapla
  • Aydin 8 yıl önce Şikayet Et
    Dünya da Türkiye ye destek olacak devletler muhakkak ki vardir.
    Cevapla
  • meHMet sönmez 8 yıl önce Şikayet Et
    Uluslararası toplum UN Batı ülkelerinin (Rusya dahil) ve İsrail'in oyunlarını oynamak için vardır ve bir numaralı İslam düşmanıdır. Erbakan Hoca'nın hayali olan Müslüman Birleşmiş Milletleri kurmak zorundayız.
    Cevapla
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    halep düşerse ortadoguyu kan gölü haline getirirler.. ama en cok içimizdeki vatan hainleri düşünsün.
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    büyük savaş 2021 de ama önun öncesinde kaos ve şiddetli çatışmalar yaşanacaktır ki yaşanıyor özellikle bu savaş Müslümanlara ve Katolik Kilisesine :) bunları planlayadan Tavistock ve ele başları tapınağın mabedi olan Gül ve Haç kardeşliği
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü