İran'da ortalık karıştı: 'Bu bir facia'

İran'ın Halep kentine bağlı Han Tuman bölgesinde yaşanan çatışmalarda çok sayıda kayıp vermesi ülkede "facia" ifadesiyle yankı buldu.

İran'da ortalık karıştı: 'Bu bir facia'
İran'da ortalık karıştı: 'Bu bir facia'
GİRİŞ 10.05.2016 13:09 GÜNCELLEME 10.05.2016 13:27
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Han Tuman'ın batı kesimlerinde Suriye rejimi güçleri ve muhalif Fetih Ordusu arasında yaşanan çatışmaların ardından Han Tuman'ın tamamı Fetih Ordusu'nun eline geçti. Haberin duyulmasının ardından Devrim Muhafızları Mazenderan Kerbela Kolordusu tarafından yapılan açıklamada verilen ağır kayba işaret edilerek, halka soğukkanlı olmaları çağrısı yapıldı. İran medyası da olayı "facia" olarak nitelerken, Suriye'deki muhalif grupların oluşturduğu Fetih Ordusu'nun Halep'teki ateşkesi ihlal ettiğini bu yüzden rejim güçleri ve müttefiklerinin ağır kayıplar verdiğini yazdı.

Devrim Muhafızları Komutanlığı tarafından cumartesi gününden bu yana yapılan açıklamalar, şu ana kadar aralarında 2 üst düzey komutan da olmak üzere 15 İran askerinin öldüğü yönünde ancak bu rakam bölgeden gelen haberlerle her geçen gün artıyor.

İran'ın ulusal gazetelerinden Kanun, Halep'in Han Tuman bölgesinde İran Devrim Muhafızları'nın son günlerde verdiği zayiatı "Halep Kerbela oldu" başlığıyla aktardı.
Haberde, Han Tuman bölgesinde yaşanan çatışmalarda Suriyeli muhalifler tarafından, aralarında Fatimiyyun Tugayı ile Lübnan Hizbullah'ına mensup milislerle birlikte 80 İran askerinin öldürüldüğü söylentisine yer verildi.

İran Devrim Muhafızları eski Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai kendisine ait sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Her savaşta başarılar, başarısızlıklar ve zaferler olur." diyerek, İran'ın bölgede yaşadığı ağır kaybı itiraf etti.​

Suriye’de Esed’e sadece danışmanlık hizmetini verdiğini öne süren ancak ülkede binlerce asker ve milis bulunduran İran'dan gelen açıklamalar, "muhalif grupların ateşkes sürecini ihlal ettiği" iddiasıyla Suriye'de ateşkes sürecine uymayacaklarının da işaretini verdi.

İran Meclisi Savunma Komitesi Başkanı İsmail Kevseri, Esed rejiminin Halep'te ateşkese rağmen düzenlediği saldırıları görmezden gelerek, muhalif grupların ateşkesi ihlal ettiğini savundu, Kevseri, ateşkes sürecini de "ABD ve Suudi Arabistan'ın hilesi" olarak niteledi.

"Han Tuman'da dökülen kanlar ABD'nin kötülüğünün bir neticesidir. ABD'li devlet adamları bu facianın cevabını vermelidir" ifadesini kullanan Kevseri, konuşmasında Han Tuman'da İran askerlerinin de esir alındığını doğrulayarak, esir alınan askerlerin sayısının 5 ya da 6 olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 30
  • Dilefger 7 yıl önce Şikayet Et
    Halep ne Zaman İran'ın oldu
    Cevapla
  • Adem 7 yıl önce Şikayet Et
    Kerbelayı kirletmeyin bari. Kerbela mazlumların zalim Emevi iktidarı tarafından katledilmesiydi. Siz şimdi zalim esedin yanında mazlum suriye halkına karşı savaşıyorsunuz. niye? sırf devletinizin ve şii yobazlığınızın adına.
    Cevapla
  • senol 7 yıl önce Şikayet Et
    bu iranlılar ya tam mal yada bizi akılsız sanıyorlar sana kim dedi suriyeye gel diye mademki geliyorsun sonuçlarına katlanacaksın medyaya ağlamayacaksın yok abd nin suçuymuşta sanki abd hiç asker kaybetmiyor,sesleri hiç çıkıyormu iranlılar savaşmayı bilmiyorlar tek bildikleri laga luga uluslararası diplomasiyi iyi biliyorlar diplomasiyle masa başında savaşlar kazanılır ama karşınızda ismet paşa gibi biri olmalı...
    Cevapla
  • dadas 7 yıl önce Şikayet Et
    İran İslam dusmani dır.
    Cevapla
  • Öğretmen 7 yıl önce Şikayet Et
    Cehenneme zümera. ..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bediüzzaman’ın yakın akrabası ve Nur Cemaati'nin önemli isminden ‘seçim’ açıklaması!
Seçime 2 gün kala Milli Görüş Platformu'ndan 'İslambol' çağrısı: Bütün ümmet sevinecek