Suudi Arabistan'dan 'İran' açıklaması

Suudi Arabistan, İranlı hacılara yönelik hac yasaklaması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını açıkladı.

Suudi Arabistan'dan 'İran' açıklaması
Suudi Arabistan'dan 'İran' açıklaması
GİRİŞ 23.05.2016 15:15 GÜNCELLEME 23.05.2016 15:15

Suudi Arabistan Krallığı Ankara Büyükelçiliği'nin, İran'ın Suudi Hükümeti'nin İranlı hacı adaylarına yönelik yasak getirdiği  iddalarını yalanlayan açıklaması şöyle;

Suudi Arabistan Krallığı Ankara Büyükelçiliği, bazı basın yayın organlarında yer alan ve Suudi Arabistan Krallığı Makamlarının İranlı hacı adaylarını hac ibadetlerini yerine getirmeden alıkoyduğuna dair gerçek dışı asılsız haberlerin yer alması hususunda şu açıklamayı gerekli görmüştür.

Suudi Arabistan hükümeti ve halkı'nın tutumuna adalet ve insafla bakan kimse, Suudi Hükümeti'nin hiçbir hacı adayını hac ibadetini yerine getirmekten kesinlikle alıkoymadığını ve koymayacağını, bilakis tüm ülkelerin mutabık olduğu hac düzenlemeleri ile ilgili mevzuat ve kurallar çerçevesinde dünyanın her neresinden olurlarsa olsunlar ırkı mezhebi ve aidiyetlerine bakmaksızın hacı adaylarını kutsal topraklarda memnuniyetle ağırladığını ve bundan şeref duyduğunu açıkca görecektir.

Suudi Arabistan kutsal topraklarda ibadetlerini yerine getirmek isteyen hacı adaylarının işlemlerinin kolaylaştırılması, rahat ve güvenliklerinin sağlanması hususuna politik yönden bakmamakta bilakis bunu Mekke ve Medine gibi kutsal mekanların kendi sınırları içerisinde olmasından kaynaklı olarak İslamiyetin kendine yüklemiş olduğu dini bir sorumluluk olarak görmektedir. Bu husus Suudi Arabistan'nın kurucusu rahmetli Kral Abdulaziz Al-Saud döneminden beri herkes tarafından açık ve net bir şekilde bilinmektedir.

Suudi Hac ve Umre Bakanlığı, hacı adayları ile ilgili düzenlemeleri ele almak üzere her yıl istisnasız Arap ve İslam Ülkelerinde ve hatta Müslüman azınlıkların bulunduğu ülkelerde hac işlerinden sorumlu tüm yetkililere davet göndermektedir. Bu ülkelerin sayısı 78'den fazla olup, İran İslam Cumhuriyeti de bu ülkelerden biridir.''

Bu bağlamda Suudi Arabistan Krallığı Hükümeti, İranlı hacı adaylarını ilgilendiren konuları ele almak üzere İran Hac Organizayonu heyeti ile toplantı yapmaya özen göstermiş, ancak yapılan görüşme ve müzakereler sonucunda İran heyeti 2016 hac mutabakat zaptını imzalamayı reddetmiştir ve gerekçe olarak sözkonusu zaptın İran ilgili makamlarının görüşüne sunulmasını savunmuştur. Ayrıca İran, Hac vizelerinin İran'dan verilmesi, hac sırasında diğer islam ülkelerin hacılarının hareketlerine engel teşkil eden siyasi içerikli toplantı ve buluşmaların gerçekleştirilmesi talebi konusunda ısracı olduğu gibi uluslararası teamüllere aykırı olarak Hacıların İran havayolları ile Suudi Arabistan Havayolları aracılığıyla yarıyarıya sistemine göre taşınması konusunda sivil havacılıkla ilgili fıkranın yeniden şekillendirilmesi talebinde ısrar etmiştir. 

İran'daki umrecilerle ilgili olarak, Suudi makamları hiçbir İranlı umrecinin Suudi Arabistan'a gelmesine yasak koymadığını, bilakis yasağın İran hükümeti tarafından kaynaklandığını ifade etmiştir. Zira İran bu gibi tutumu Suudi Arabistan Hükümetine yönelik bir çok baskı aracından biri olarak sergilemektedir. İslam Aleminin birbirine kenetlenmiş bir bina gibi olması için her zamankinden daha fazla söz birliğine ve tek vücut olmaya ihtiyaç duyduğu bu dönemde İran'ın Suudi Arabistan'a yönelik izlediği kışkırtıcı üslup ve davranış bir çok kişi tarafından görülmektedir.Suudi Arabistan hiç bir ülkeye düşmanca tutum sergilememektedir Ancak Suudi Arabistan'ın güvenliği ve istikrarını bozmaya çalışan hiç kimseye müsaade etmeyeceği gibi hacıların rahatı ve güvenliğinin temini hususunda üstlendiği yüce görevi yerine getirmesinin engellenmesine de kesinlikle izin vermeyecektir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu