Mumbuc operasyonu başladı

ABD'nin havadan Türkiye'nin ise karadan top atışlarıyla desteklediği Suriyeli muhalifler IŞİD'in kontrolündeki noktayı hedefliyor.

Mumbuc operasyonu başladı
Mumbuc operasyonu başladı
GİRİŞ 01.06.2016 11:32 GÜNCELLEME 01.06.2016 11:34
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Operasyona katılan güçler arasında YPG de var ancak Mumbuc alındıktan sonra Türkiye'nin hassasiyeti doğrultusunda YPG'liler bölgeden çekilecek.

Türkiye, ABD destekli Mumbuc operasyonu öncesi iki güvenceyle ikna edildi. Operasyona katılanların 5'te biri YPG'li. Ayrıca ABD Ankara'ya Mumbuc IŞİD'in elinden alındıktan sonra YPG'lilerin bölgeden çekileceği garantisini verdi.

Reuters haber ajansına konuşan Amerikan ordusundan bir yetkili, Mumbuc cebi olarak bilinen Türkiye sınırındaki 80 kilometre uzunluğundaki Mumbuc - Mare hattı için "Onların (IŞİD) elindeki son geçit olması nedeniyle burası önemli" dedi. 

Yetkililer, Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Fırat'ın batısında geçmemesi yönündeki kırmızı çizgisi nedeniyle Mumbuc operasyonuna katılan muhaliflerin sadece 5 ya da 6'da birinin YPG'lilerden oluştuğunu ifade etti.

Bir yetkili, "Mumbuc'un alınmasının ardından anlaşma şu, YPG orada kalmayacak. Dolayısıyla geleneksel olarak Suriye Arap toprağı olan bölge Suriyeli Araplarda kalacak" ifdelerini kullanıp, Türkiye'nin de operasyonu desteklediğini ekledi.

Haberde, IŞİD karşıtı koalisyon uçaklarının operasyona havadan, Türkiye'nin de sınır boyunca top atışlarıyla karadan destek verdiği belirtildi. 

Operasyona ABD özel kuvvetlerden askerler de katılıyor. Bir yetkili Amerikan askerlerinin ön cephenin gerisinden YPG ve Arap güçlerine danışmanlık yaptığını söyerken, "Operasyonu tamamlamak için Suriyeli savaşçılara olabildiğince yakın duruyorlar. Ancak çatışmalara katılmıyorlar" dedi.

YORUMLAR 55
  • muhsin 7 yıl önce Şikayet Et
    hangi sözünde durduki büyük şeytan bunda dursun
    Cevapla
  • Asi ihtiyar 7 yıl önce Şikayet Et
    AB(PY)D ise, aman dikkat....!
    Cevapla
  • Takva 7 yıl önce Şikayet Et
    İman edenler, Allah yolunda savaşırlar. İnkâr edenler de tağut yolunda savaşırlar. O halde siz şeytanın taraftarlarına karşı savaşın. Çünkü şeytanın hilesi zayıftır. Nisa 76 Ey iman edenler! Yahudileri ve hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, şüphesiz o onlardan olur. Şüphesiz Allah, zalim kavmi doğru yola iletmez. Maide 51
    Cevapla
  • giresunlu 7 yıl önce Şikayet Et
    1 :ypg ypj oradan çekilmiyecek abd söyledik uymadılar napalım deyip sırıtacak 2:operasyon yapanların hepsi ypg.ypj yani pkk bunu herkes biliyor bitek bu site yazmış bunu 3: önce daiş temizlensin bakalım bakalım kürtler rusya esed iran tarafındamı yoksa bağımsızmı yada abd nin emrindemi olacaklar çünkü gelecek seçimlerde abd cumhuriyetçi ve cumhuriyetçiler sosyalistlerden nefret eder ve obamanın sosyalist politikalarından bırakın yapsınlar dananınkuyruğu kasımdan sonra
    Cevapla
  • We Are Machines 7 yıl önce Şikayet Et
    PKKnın bölgeden çekileceğini zannına sahip olanlara, "Yediğimiz Tel Abyad kazığı yetmemiş demek" diyor ve gülüp geçiyorum Dışişlerinden bir Klik Türkiyeyi ve Milli menfaatlerimizi satmıştır ReisiCumhurun tam manasıyla bilgisi dahilinde olmayan maddelerle yapılan bu rezil antlaşmayı yapan, onaylayan, yürüten HERKES, tarihe hıyanet zincirinin bir parçası olarak geçecektir. Şimdiden söyleyim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'