Sadr'dan 'milyonluk gösteri' çağrısı

Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr, yandaşlarını ramazan sonrası milyonluk gösteriye çağırdı.

Sadr'dan 'milyonluk gösteri' çağrısı
Sadr'dan 'milyonluk gösteri' çağrısı
GİRİŞ 12.06.2016 11:26 GÜNCELLEME 12.06.2016 11:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sadr, yaptığı yazılı açıklamada, yandaşlarından her gün iftar sonrası Bağdat ve güney illerde reform talebiyle düzenledikleri hükümet karşıtı gösterileri ertelemelerini ve ramazan ayı sonrası milyonluk ve barışçıl halk gösterisine hazırlanmalarını istedi.
Göstericilerden siyasi parti binalarını bırakmalarını isteyen Sadr, şunları kaydetti:

"Eğer gösteri yapmak isteyenler olursa bu sadece hükümet binalarına karşı saldırmadan barışçıl şekilde gerçekleştirilmelidir. Ramazan ayında reform talebi ibadettir ancak fazla sürtüşme fitne yaratır. Bu da vizyonumuza aykırıdır. Barışçıl göstericilere hükümet ve yüzsüz milisiler tarafından saldırılmasını da reddediyoruz."

Sadr, yandaşlarının ülkedeki din adamlarının posterlerine saldırmasını da kabul etmediklerini belirtti.

Ülkenin güneyindeki Necef kentine bağlı Kufe'de, Sadr yanlısı olduğu iddia edilen bir grup göstericinin, bastıkları Şii Bedir Hareketinin Kufe'deki parti binasında Hamaney, Iraklı Şiilerin önde gelen dini otoritesi Ali es-Sistani ve Şii milislerin yanı sıra parti lideri Hadi el-Amiri'nin posterlerini parçaladığı sosyal medyada yayınlanan görüntülere yansımıştı.

Sadr yanlısı göstericiler, Necef'te eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu (Şii) Dava Partisi, Şii lider Ammar el-Hekim'in liderlik yaptığı Yüksek İslami Konseyi, Şii Fazilet Partisi ve Hadi el-Amiri'nin lideri bulunduğu Bedir Hareketi ve Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'ye bağlı Reform Hareketi partisinin binalarını basmıştı. Güvenlik güçleri de göstericileri dağıtmak için havaya ateş açmış ve bir süre gerginlik yaşanmıştı. Sadr yanlısı göstericiler, Dava Partisi binasındaki Maliki'nin posterlerini indirip yakmıştı. Göstericiler, Necef'in yanı sıra Bağdat ve güney illerinde de söz konusu partilerin binalarına saldırmıştı.

Olayların ardından açıklama yapan Maliki, Bağdat ve diğer kentlerde siyasi parti binalarının basılmasını eleştirerek, bunu yapanları "kaosçu gruplar" diye nitelendirmişti. Maliki, "Partilere saldırılar zihinlere Cumhuriyet Muhafızları (Saddam dönemi) çeteleri ve Saddam'ın fedailerini getiriyor." ifadesini kullanmıştı. Maliki, başbakan ve içişleri bakanını ülkedeki siyasi partilerin güvenliğini sağlamaya çağırmıştı.

Başbakan Haydar el-İbadi de dün yaptığı açıklamada, parti binalarına saldıran ve kamu düzenini bozanların karşısında güç ve kararlılıkla duracaklarını dile getirmişti.

YORUMLAR 1
  • Hakan 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam hoca imam filan değil..Dış güçlerin damı Amerika Derinler ve İsrail..Birdefa olsun İsraille ilgili bir hareketi görülmemiştir.İşi güçü müsümanı müslümana kırdırmak..Tamda Siyonizmin istediği davranışlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı