Sisi İhvan'ın yerine FETÖ'yü getirebilir

Mısır'da İhvan'ı tamamen bitirmek isteyen Sisi yönetimi, işlerini yürütmesi için FETÖ'yü İhvan'ın yerine getirebilir.

Sisi İhvan'ın yerine FETÖ'yü getirebilir
Sisi İhvan'ın yerine FETÖ'yü getirebilir
GİRİŞ 20.08.2016 06:41 GÜNCELLEME 20.08.2016 06:41
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Mısır'da Abdulfettah Sisi yönetiminin, 3 Temmuz 2013 askeri darbesi sonrasında uygulanan şiddet ve tecrit politikası nedeniyle sosyal ve siyasal alanda nüfuz kaybeden İhvan'ın faaliyetlerini üstlenecek yeni yapılanma arayışı içinde olduğu ifade ediliyor.
 
15 Temmuz başarısız darbe girişiminden sonra Mısır'daki faaliyetleri daha da yoğunlaşan FETÖ'nün, Sisi yönetiminden İhvan'a alternatif yapılanma teklifi gelmesi durumunda buna dünden razı olacağı değerlendiriliyor.
 
Mısır'da ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevinden alınması akabinde siyasi arenada en güçlü muhalif yapılanma olan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) terör örgütü ilan edildi.
 
Sosyal devlet yapılanmasından mahrum olan ve fakirliğin olabildiğince yaygın olduğu Mısır'da kurduğu teşkilatlanmayla eğitim, sağlık, yardımlaşma ve diğer alanlarda sivil toplum faaliyetleri yürüten İhvan'ın yasaklanmasından sonra yüzbinlerce aile ciddi boyutta mağduriyet yaşadı.
 
Aralarında okullar ve hastanelerin de bulunduğu insani yardım çalışması yürüten İhvan'a ait onlarca kuruluşun yönetimine el konuldu. Teşkilata ait olduğu değerlendirilen tüm finansal kaynaklar donduruldu.
İhvan'ın maruz kaldığı takibat neticesinde çok yönlü yürütülen yardım ve eğitim çalışmaları durma noktasına geldi. Bu açığın belirli bölümünü "Mısır zekat ve sadakalar fonu" adıyla kurduğu hesapla kapatma çabasına giren Mısır ordusu ise süreci işletmede başarılı olamadı.
 
İHVAN'A ALTERNATİF ARAYIŞI
 
Mısır'da İhvan'ın sosyal hayattan çekilmesinin doğurduğu boşluk henüz telafi edilebilmiş değil. Mısır yönetiminin bu sorunu giderebilmesi için önünde birkaç seçenek bulunuyor.
 
Sisi yönetimi daha önce de denediği üzere, söz konusu faaliyetleri kendi bünyesi içinde çözme yoluna gidebilir. Mısır içinde İhvan dışında faaliyet gösteren Selefi veya Sufi cemaat yapılanmalarından faydalanabilir.
 
Ya da Mısır'ın çeşitli kentlerinde okullar açan, kurduğu Nil yayınevi ve Hira dergisi gibi yayınlarla Fetullah Gülen'in fikirlerini yayan FETÖ'den siyasal alan dışında, İhvan'a alternatif çalışma yürütmesini isteyebilir.

MISIR'DAKİ FETÖ YAPILANMASI
 
Mısır FETÖ'nün bölgesel merkez olarak değerlendiği bir ülke.
 
15 Temmuz başarısız askeri darbe girişimi sonrasında FETÖ liderinin ABD'den iade istemine olumlu yanıt alınamaz ve Pensilvanya'dan ayrılarak başka bir ülkeye sığınmasına göz yumulursa, Mısır'ın FETÖ için bölgesellikten çıkarak merkezi bir konuma gelebileceği tahmin ediliyor.
 
Onlarca yıldır açtığı okullarla, Gülen'e ait çalışmaların tercüme ve neşriyle belirli sayıda Mısırlı vatandaşı da kendi bağlısı yapan FETÖ, kendini nispet ettiği sözde "şiddet karşıtı Ilımlı İslam" anlayışı ve örgüt yapılanmasında İhvan'a benzerliği nedeniyle Sisi yönetimi için daha tercihe şayan bir seçenek olarak görünüyor.
 
Halihazırda FETÖ'nün Mısır'ın Kahire ve Feyyum kentlerindeki iki büyük okulu var. Mısır'da aralarında akademisyen ve iş adamlarının da olduğu belirli sayıda Mısırlı FETÖ üyesi bulunuyor.

FETÖ'NÜN İHVAN TAKLİTÇİLİĞİ
 
FETÖ'nün cemaat yapılanmasında büyük ölçüde Mısır İhvanı'nı taklid ettiği biliniyor.
FETÖ'de uygulanan "aile" sistemi İhvan'da Arapça aile anlamına gelen "Usra" yapılanmasından alınmış. Buna göre belirli sayıda aile gruplarının bir sorumlusu belirleniyor. Böylece yerleşim bölgelerindeki nüfus yoğunluğuna göre gruplara ayrılan örgüt bağlıları belirli hiyerarşi içinde koordine edilmiş oluyor.
 
FETÖ liderinin muhtelif sohbet ve derslerinde, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın kurucusu Hasan el-Benna'nın risaleleri ve Seyyid Kutup'un kaleme aldığı Fizilal'il-Kur'an adlı Kur'an tefsiri gibi çalışmalara sıkça atıfta bulunduğu görülüyor.

GÜLEN MISIR'A SIĞINABİLİR

FETÖ lideri Gülen'in Türkiye'ye iade edilmemesi durumunda Mısır'a sığınması muhtemel görünüyor.

Mısır yönetiminin Türkiye'nin FETÖ tecrübesinden yola çıkarak çekimser mi davranacağı yoksa temkinli ve kontrollü bir politika izleyerek FETÖ'yle işbirliğini mi tercih edeceği merak konusu.

Ancak 15 Temmuz başarısız darbe girişiminden sonra Mısır'daki faaliyetleri daha da yoğunlaşan FETÖ'nün, Sisi yönetiminden İhvan'a alternatif yapılanma teklifi gelmesi durumunda buna dünden razı olacağı söylenebilir.

YORUMLAR 21
  • Dobradobr 7 yıl önce Şikayet Et
    Tabi Tabi, biz DAR Ağacında Sallandıralım sonra alıp hayrını görsünler, Lanetullahın.
    Cevapla
  • Turkuaz 7 yıl önce Şikayet Et
    İki firavunun bulusmasi.şişe uyanik olmali fetö onuda yer.
    Cevapla
  • gunhan deniz 7 yıl önce Şikayet Et
    artık FETÖ maya tutmaz
    Cevapla
  • Vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Mısır bu pisliği almasın
    Cevapla
  • Erkan 7 yıl önce Şikayet Et
    Ulan kafayi yemisiniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası