Tarih öne alındı kritik bölgede operasyon başlıyor

Muhaliflerin, Türkiye sınırındaki Cerablus’u YPG'den önce IŞİD’in elinden almak için sınır bölgesinden operasyon başlatacak

Tarih öne alındı kritik bölgede operasyon başlıyor
Tarih öne alındı kritik bölgede operasyon başlıyor
GİRİŞ 22.08.2016 09:21 GÜNCELLEME 22.08.2016 09:22
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Suriye’de, Beşar Esad rejimi karşıtı muhaliflerin, IŞİD’in kontrolündeki Cerablus’u ele geçirmek için birkaç gün içinde bölgeye harekât düzenlemeye hazırlandığı belirtiliyor. 

Reuters haber ajansına konuşan Suriyeli bir muhalif lider, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı yüzlerce muhalifin Cerablus’u IŞİD’in elinden almak için harekâta başlayacağını söyledi. ÖSO’ya bağlı güçler, Cerablus’a sınırın Türkiye tarafından saldıracak. Muhaliflerin, IŞİD’e karşı kurulan Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) önce davranarak Cerablus’u ele geçirmek istedikleri, SDG’nin iki hafta önce Menbic’i almasıyla Cerablus operasyonu tarihini öne aldıkları belirtiliyor.  

TÜRKİYE DESTEK VERECEK

Türkiye operasyona havadan destek verecek. Obüsler de harekat boyunca teyakkuzda olacak. TSK, muhaliflere radar desteği de sağlayacak.

IŞİD çekiliyor
SDG, PKK’nın Türkiye bağlantısı olarak nitelendirilen PYD’nin liderliğinde IŞİD’e karşı kurulmuştu. Reuters, Türkiye’nin SDG’nin Menbic’ten sonra Cerablus’u ele geçirmesiyle, PYD’ye bağlı Kürt grupların bölgede yayılmasından endişe ettiğini yazdı. İsmi açıklanmayan muhalif lider, IŞİD’in militanlarını bölgeden çekmeye başladığını ve IŞİD’lilerin ailelelerinin Cerablus’tan el Bab kentine gönderildiğini söylerken, “Kesinlikle bir direniş olacak. Yoğun bir şekilde mayın döşeyecekler. Cerablus’a girmek için düzenlenen harekât kolay olmayacak” dedi. 

‘İyi bir fırsat’
ÖSO’nun Cerablus’u ele geçirme planının, Kürtlerin bölgedeki planlarını engellemek için önemli bir girişim olduğu belirtiliyor. Cumartesi günü Cerablus’tan atılan bir roket mermisi Gaziantep’in Karkamış ilçesindeki boş bir araziye düşmüştü. Türkiye, buna karşılık Cerablus’taki IŞİD hedeflerine 65 top atışı yapıldığını duyurmuştu. 
Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan SDG komutanlarından Ebu Reşit, PYD ile rejim güçleri arasında çıkan çatışmaların, muhaliflerin yararına olacağını belirterek, bu çatışmalar sebebiyle PYD’nin Ayn El Arap (Kobani) ve Fırat’ın batısına geçen bazı kuvvetlerini Haseke’ye yönlendirdiğini söyledi. Ebu Reşit, “Haseke’de rejim ile PYD güçleri arasındaki çatışmalar muhaliflerin işine yaradı” şeklinde konuşurken, bu durumun muhaliflerin, Cerablus’u IŞİD’den almak için değerlendirmesi gereken iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Cerablus neden önemli?
IŞİD’in yabancı ülkelerden gelen militanların Suriye ve Irak’ta kontrol ettiği alanlara ulaştırmak için kullandığı sınır kasabası Cerablus, Menbic’in ele geçirilmesinin ardından örgüt için daha önemli bir hal aldı. IŞİD’in Cerablus’u da kaybetmesi durumunda Halep’in kuzeydoğusunda sahip olduğu bölgelerde daha çok baskı altına gireceği belirtiliyor. Cerablus, muhaliflerin kısa süre önce IŞİD’den aldıkları el Rai sınır kasabasına 54 km uzaklıkta bulunuyor. 

Menbiç’in SDG güçleri tarafından ele geçirilmesinin ardından, IŞİD’in dar bir bölgede sıkıştığı ve Türkiye sınırıyla sadece Cerablus üzerinden temas kurduğu ifade ediliyor. Menbic’in alınmasıyla Cerablus operasyon tarihinin öne alındığı belirtiliyor.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 7
  • ozgur ata 7 yıl önce Şikayet Et
    gec kaliniyor, abd aptal mi? Bu girisimden habersiz mi? Gorun bakin yine alacak onlemini. Kafir abd kurt devleti kurmayi aklina koydu bir kez. Bu oyunu Turkiye ve Rusya bozmali
    Cevapla
  • Deniz 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye muhaliflere istihbarat ve silah desteği vermeli.. her gün düzenli olarak isid pkk ve pyd havadan vurulmali karadanda top atışı yapilmali gerekirse radyasyon ve kimyasal silahlarla pyd nin askeri bölgelerini vurmalı
    Cevapla
  • Vsvsvs 7 yıl önce Şikayet Et
    Hani pkk Fırat'ın Batı'sına geçmeyecekti.
    Cevapla
  • zat 7 yıl önce Şikayet Et
    anlaşılan Esad ile anlaşılmış. güzel gelişme
    Cevapla
  • süriye 7 yıl önce Şikayet Et
    burda yazıyorum eğer daiş anlaşmalıı olarak muhaliflere cereblusu vermese muhalifler alamaz,muhaliflerin daişi yenecek güçleri yok,el Rai 3 kez el değiştirdi daiş geçen gün yine elegeçirdi.yerel kaynakların muhalifler ile daişin anlaşmalı çekildiği belirtiyor.anlaşma olarak el Rai teslime karşı silah ve araç deniliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi