İran'dan flaş 'Rus uçağı' açıklaması

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kasımi, Hemedan üssünün Rus uçakları tarafından kullanımının "şimdilik" sona erdiğini söyledi

İran'dan flaş 'Rus uçağı' açıklaması
İran'dan flaş 'Rus uçağı' açıklaması
GİRİŞ 22.08.2016 13:58 GÜNCELLEME 22.08.2016 13:58
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Başkent Tahran'da dışişleri bakanlığı binasında düzenlenen basın toplantısında Rusya'nın Hemedan hava üssünü kullanmasıyla ilgili soruya Kasımi, "Rusların burada bir hava üssü yok ve konuşlanmış değiller. Bu İran'ın izin verdiği geçici bir işti. Şimdilik sona erdi." şeklinde cevap verdi.

Ülkenin batısındaki Hemedan Şehit Nuje Hava Üssü, geçen hafta Suriye'de hava saldırıları düzenleyen Rusya'ya ait bombardıman uçaklarının kullanımına açılmıştı. Üssün Rusya'ya açılmasıyla İran'da "1979 İslam Devrimi"nden sonra ilk kez yabancı bir devlete ülkedeki askeri tesisleri kullanma izni verilmiş oldu. İran anayasasının herhangi bir yabancı devlete üs verilmesini yasaklayan hükümlerine karşın yönetim bunun üs tahsisi değil, kısmi işbirliği olduğunu savunuyor.

Üssün Rusya'ya kapatılması haberinin İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan'ın, dün akşam, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamadan sonra verilmesi dikkati çekti.

Dehkan, ülkenin batısındaki Hemedan üssünün Rus uçaklarının kullanımına açılmasının gizli kalması gerektiğini ancak Moskova'nın buna uymayıp gösteriş yapmak için yakışıksız bir şeklide bu konuyu medyaya duyurduğunu söylemişti.

İranlı bazı milletvekilleri ise üssün Rus uçaklarının kullanımına açılmasının anayasanın ihlali olduğuna ilişkin itirazlarını Meclis Başkanı Ali Laricani'ye iletmişti.

Laricani, medyada İran'ın Rusya'ya askeri üs tahsis ettiğine yönelik haberlerin doğru olmadığını savunarak, "İran bir müttefik olarak Rusya'yla Suriye gibi bölgesel meseleler hakkında iş birliği yapıyor. Bu işbirliği Rusya'ya askeri üs verdiğimiz anlamına gelmiyor. İran, Rusya’ya veya herhangi bir başka ülkeye askeri üs tahsis etmemiştir." ifadelerini kullanmıştı.

İran Meclisi Dış Politika ve Milli Güvenlik Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi de, Milli Güvenlik Yüksek Konseyi'nin kararı doğrultusunda Rusya'ya ait savaş uçaklarının ülkenin batısındaki Hemedan'daki hava üssünü sadece yakıt ikmali amacıyla kullandığı açıklamasında bulunmuştu.

YORUMLAR 2
  • ne önemi var 7 yıl önce Şikayet Et
    iran bu yaptığını tarih yazacakmasumların kanına ortak oldun
    Cevapla
  • Haksoz 7 yıl önce Şikayet Et
    Hangi musliman ? Isid.mi yoksa elnusra !? Iran gereken yapdi helal olsun .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'