TSK'nın alan açtığı ÖSO 24 km güneye indi!

Türkiye'nin sınır ötesi harekât desteğiyle Cerablus çevresinden terör örgütü IŞİD'i süpüren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), bir haftada güneye doğru 24 kilometre derinliğe indi. 400 kilometrekareden fazla alanın kontrol edildiği harekâtta, Azez ve Cerablus arasındaki kopuk hat 52 kilometreden 25 kilometreye düştü.

TSK'nın alan açtığı ÖSO 24 km güneye indi!
TSK'nın alan açtığı ÖSO 24 km güneye indi!
GİRİŞ 30.08.2016 17:49 GÜNCELLEME 30.08.2016 17:49

Türkiye'nin Suriye'deki sınır ötesi harekâtı Fırat Kalkanı, bir haftasını dolduruyor. Savaş uçakları ve topçu bataryalarının desteğiyle güneye doğru ilerleyen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO),  Türkiye sınırındaki Azez-Cerablus hattında IŞİD ve PKK'nın Suriye kolu PYD'nin elindeki 400 kilometrekareden fazla toprağı kurtardı.

Harekatta en güneyde Fırat Nehri’nin kolu Sacu Çayı’na ulaşıldı, böylece 24 kilometre derinlik yakalandı. Muhalif güçler, Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısındaki Cerablus’un yanı sıra, Kilis ilinin karşısına denk düşen Çobanbey ilçesinde de ilerledi. Kurtarılan 38 köyden Hattabat, Molla Yakup ve Karsanlı bu ilçede yer alıyor.

Böylece Azez-Çobanbey ilçelerinden Cerablus’a kadar IŞİD varlığı nedeniyle olan kopukluk, 52 kilometreden 25 kilometreye geriledi.

Muhalifler, rotalarını Azez-Çobanbey ile Cerablus hattı içinde IŞİD'de olan diğer bölgelere çevirdi.

ABD sözünde durmadı

ABD savaş uçakları ve özel kuvvetler desteğiyle Fırat Nehri’nin batısındaki Menbic ilçesini 12 Ağustos 2016’da IŞİD'den alan PYD operasyonu için Washington yönetiminin verdiği söz havada kalmıştı.

PYD'nin bazı Arap savaşçıları yanına alarak Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatışı altında düzenlediği operasyon için ABD, Ankara'ya bu güçlerin Sacu Çayı’nın üzerine çıkmayacağı güvencesini vermişti. ABD, Menbic'in alınmasıyla PYD'lilerin nehrin doğusuna döneceğini de garanti etmişti.

ABD iki sözünü de tutmazken, terör örgütü daha ileri gitti. Fırat Kalkanı Harekatı sırasında IŞİD'in kaçışından güç boşluğunu fırsat bilerek Sacu Çayı’nın üzerindeki hakimiyetini genişletti. PYD'yi gerek son aldığı bölgelerden çıkarmak gerek Sacu Çayı’nın altına püskürtmek harekât ile mümkün oldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!