Terör örgütü PKK'nın Suriye versiyonu: PYD

Suriye'de özerk yapı oluşturmaya çalışan PKK, kamufle olmak için bölgede Demokratik Birlik Partisi (PYD) ismiyle faaliyet gösteriyor.

Terör örgütü PKK'nın Suriye versiyonu: PYD
Terör örgütü PKK'nın Suriye versiyonu: PYD
GİRİŞ 05.09.2016 21:44 GÜNCELLEME 05.09.2016 21:52
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin diplomatik girişimleri neticesinde ABD ve AB'nin terör örgütleri listesine girmesinden sonra PKK, siyasi anlamda hamle yapmasının imkansız hale gelmesi üzerine Abdullah Öcalan'ın talimatıyla Suriye'nin kuzeyinde farklı ad altında varlığını sürdürmek için çalışma başlattı.

Faaliyetlerine 1980'li yıllarda başlayan ve Suriye'de de yapılanan PKK, 2011 yılında Suriye kanadı olan PYD'yi, eş başkan olarak belirlediği Salih Müslim ve Asya Abdullah ile dünya kamuoyuna bağımsız bir yapılanma gibi sundu.

Bu sayede Suriye'de özerk bir yapılanma kurmayı planlayan PYD'nin, silahlı yapılanmasını PKK'nın askeri kanadı içerisinden kurduğu YPG ile yürütmeye başlaması üzerine gerçek kimliği netleşmeye başladı.

Suriye'deki iç savaş koşullarından faydalanmak üzere Esad rejimi ile gizli anlaşarak ülkenin kuzeyinde de kantonlar oluşturan PYD, kendisi gibi olan IŞİD ile girdiği çatışma dolayısıyla ABD ve bazı Avrupa ülkeleriyle temasını geliştirdi.

Türkiye'nin, PYD'nin PKK'nın Suriye'deki örgütlenmesi olduğunu defalarca dile getirmesine rağmen ABD ve batılı ülkeler IŞİD ile mücadelede başka bir PYD'yi desteleme yolunu seçerek, neredeyse Suriye'deki "kara gücü" şeklinde kullandıkları PYD'yi PKK'dan farklı bir oluşum olarak nitelendirmeyi sürdürdü.

PYD'yi terör örgütü olarak tanımaktan kaçınan ABD, bünyesinde çok sayıda çocuğu barındırması nedeniyle savaş suçu işlemesine rağmen YPG'yi de aktör olarak kullanmaya ve desteklemeye devam etti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianameler de PKK'nın PYD ile bağlantılı olduklarını belgelendirdi.

PKK'ya yönelik suçlara ilişkin hazırlanan iddianamelerde PKK/KCK'nın kuruluş amacı ve yapılanmalarına yönelik ayrıntılı bilgilere yer veriliyor.

Bu bilgilerde, KCK'nın sözleşmesinde belirtilen parça örgütlenmelerinin bulunduğu ülkelerde sözde "Demokratik Özerkliği" hedeflediği ve bu amaçla Türkiye'nin yanı sıra Suriye, İran ve Irak'ta örgütlenmeye gidildiği ifade edildi.

Öcalan'ın talimatları doğrultusunda 2003'te Suriye'de KCK adı altında sürdürülen örgütlenme faaliyetleri kapsamında KADEK kongresinde alınan karar doğrultusunda Demokratik Birlik Partisi (PYD) yapılanmasının başladığı bilgisine yer verilen iddianamede şöyle denildi:

"2011'de Suriye'de başlayan iç savaşa bağlı olarak ülkenin kuzey bölgesinde ortaya çıkan otorite boşluğunda KCK yapılanması özerk bir yönetim oluşturmak amacıyla faaliyetlerine ağırlık vermiştir. İç savaşa bağlı olarak PKK'nın silahlı yapılanması içerisinde Halk Savunma Birlikleri (YPG) adı altında bir yapılanma kurulmuştur. Bu yapılanmaların amaç, hedef, örgütlenme ve faaliyetleri doğrudan PKK/KCK üst yönetiminin ve Abdullah Öcalan'ın talimatları doğrultusunda oluşturulmuştur."

PKK'LILAR YPG ÜNİFORMASI GİYİYOR

Türkiye ve Irak'tan Suriye'ye geçen çok sayıda PKK'lılar, kıyafetini değiştirerek YPG bünyesinde çatışmalara katılıyor.

Suriye'de YPG adı altında çatışmalara katılan ve çatışmada yaralanan bazı örgüt üyeleri tedavi için getirildiği Şanlıurfa ve Diyarbakır'da düzenlenen operasyonlarda yakalandı.
Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü, 2014 yılında, "Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap)kentinde IŞİD'e karşı PYD-YPG saflarında girdikleri çatışmalarda yaralanan PKK üyesi 2 kişinin tedavi amaçlı Türkiye'ye getirildiği" bilgisi üzerine çalışma başlattı. Ekipler düzenledikleri operasyonda, terör örgütünün Hakkari bölge sorumlusu "Rızgar" kod adlı Selman Ateş'i Diyarbakır'da, Diyarbakır bölge sorumlusu "Sofi" kod adlı teröristi ise Şanlıurfa'da yakaladı.

PKK üyesi Cihan Duman, Kobani bölgesinde, YPG ile YPG arasındaki çatışmada ölmüştü.

İzmir'den 2010'da örgütün dağ kadrosuna katıldığı öğrenilen Duman'ın, 7 Eylül 2011'de Erzurum'un Hınıs İlçe Emniyet Müdürlüğüne silahlı saldırı ile 23 Mayıs 2012'de Muş'un Varto ilçesinde jandarma personelinin şehit edilmesi olayına karıştığı belirlenmişti.

SURİYE UYRUĞUNU KULLANIYORLAR

Kobani'de yaralanan tıp fakültesi öğrencisi Esra Yakar Diyarbakır'da yargılandığı davada, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mahkemenin hazırladığı gerekçeli kararda, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca Yakar hakkında hazırlanan iddianamesine PKK'nın uzantısı YPG ile bağlantısına yer verildi.
İddianamede, IŞİD'e karşı, YPG saflarında yer alarak kafasından yaralanan ve Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi'ne Suriye uyruklu Kobani doğumlu olarak girişi yapılan kişinin parmak izinden Esra Yakar olduğunun ortaya çıktığına yer verilmişti.

HEM PKK HEM YPG SAFLARINDA YER ALMIŞLAR

11 Şubat'ta Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi 8. Hudut Bilekli Karakolu sorumluluk bölgesinde hudut taşları arasında Suriye istikametinden Türkiye'ye yasa dışı yollardan girmeye çalışan PKK'nın şehir yapılanması YDG-H'ın sözde "Türkiye sorumlusu" "Ferman" kod isimli Enver Güngör yakalandı.

Güngör, verdiği ifadede 30 Mart 2014'te yapılan yerel seçim öncesi silah eğitimi almak için Kandil'e gittiğini, oradan YPG saflarında IŞİD'e karşı savaşmak için Kobani'ye geçtiğini kaydetti.

Haziran 2015'te Türkiye'ye geçtiğini ve yapılacak eylemler hakkında toplantılar düzenlediklerini aktaran Güngör, Diyarbakır'da düzenlenen silahlı eylemlerin bazılarında bulunduğunu anlattı.

Tutuklu sanık Güngör hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Sanık hakkında "silahlı terör örgütünü yönetme" suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

KOBANİ'DE EĞİTİM; TÜRKİYE'DE SALDIRI

9 Haziran 2015'te Diyarbakır'da Yeni İhya Der Başkanı ve HÜDA PAR üyesi Aytaç Baran'ın öldürülmesi olayında yer alan PKK'lıların Kobani'de silah eğitimi aldığı öğrenildi.
Kobani'de PYD ve YPG'den silah ve bomba ile ideolojik eğitim alan bazı PKK'lıların ise Diyarbakır'ın Sur ve Silvan, Mardin'in Nusaybin, Şırnak ile Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde güvenlik güçleri ve sivillere bomba, roketatar ve uzun namlulu silahla yapılan saldırılara katıldığı ortaya çıkmıştı.

Suruç ilçesinde de Kobani'den Türkiye'ye geçmeye çalışan PYD/PKK üyesi Kadir Çeçan ve Mehmet Sadık Akdoğan, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin gerçekleştirdiği operasyonla yakalanmıştı.kabul edilmişti.

AA

YORUMLAR 23
  • Adalet 7 yıl önce Şikayet Et
    ABD air force helikopter ve uçakların üzerindedir bunların bayrak diye salladığı tek yıldız var delta force uçaklarında mevcut Yani bayraktaki 50yıldızın birini bu pkk ypj kilere vermişler petrolü korumak ve yönetmek için kullanılabilir kim varsa kurt Ermeni vaiz imam köylü kentli okumuş cahil kravatli iş Ada'mı bürokrat kim varsa kullanıyorlar bu şeytan sürüsü kefereler
    Cevapla
  • adem 7 yıl önce Şikayet Et
    ABD nin uydursı sahtekarlık isim le olurmu
    Cevapla
  • işçi 7 yıl önce Şikayet Et
    YÜZÜ KAPALI OLaN HER KİMSE TEMİZLENMELi
    Cevapla
  • Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Bunu bilmeyen var mi ki sanki? Bir yandan bunlari ve avrupalilari guc ile sikistirirken bir yandan da kamuoyuna bu surekli anlatilacak. O zaman bir ilerleme kaydedilebilir
    Cevapla
  • garip kul 7 yıl önce Şikayet Et
    kimsenin kimseyi kandırdığı yok herkes biliyor ama işlerine böyle geliyor pyd nin terör örgütü pkk nın uzantısı olduğunu onlar bizden daha iyi biliyor çünkü onlar kurdu bunları asıl terörist ab ve abd dir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı