Suriye'de silahların susması için geri sayım

İç savaşta 300 bine yakın insanını kaybeden Suriye'de, bu akşamüstü silahlar susabilir.

Suriye'de silahların susması için geri sayım
Suriye'de silahların susması için geri sayım
GİRİŞ 12.09.2016 16:22 GÜNCELLEME 12.09.2016 16:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

 ABD ve Rusya'nın 9 Eylül Cuma günü ilan ettiği ateşkes, güneş batarken başlıyor.

Rejim, muhalif gruplar, IŞİD ve YPG'nin ayrı ayrı kontrol ettiği noktalardan gün boyunca önemli bir çatışma haberi gelmedi.

Ateşkesi olumlu karşıladığını daha önce ilan eden Şam rejiminin lideri Beşar Esad, bugün bayram namazını muhaliflerin çekildiği Şam yakınlarındaki Deraya'da kıldı ve ateşkese saatler kala 'savaşa devam' mesajı verdi. Esad, ülkedeki tüm alanları 'terörist gruplardan geri almaya kararlı olduklarını' söyledi.

Türkiye ve ABD'nin başını çektiği koalisyon güçlerinin desteğiyle 24 Ağustos'tan bu yana IŞİD ve PKK'nın Suriye kolu YPG'yi sınırdan temizleyen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ateşkese uyacağını duyurdu. ABD yönetimine açıklama yapan ÖSO, 'olumlu bir işbirliği' yapacaklarını ancak ateşkesin hükümetin çıkarına olmasından kaygı duyduğunu iletti.

İç savaştaki en etkili Radikal İslamcı örgütlerden Ahrar El Şam ise, Washington ve Moskova'nın vardığı ateşkes anlaşmasını reddediyor. Örgütün iki numaralı ismi Ali el Ömer, bir videoyla yaptığı açıklamada "Altı yıldır savaş çilesini çeken isyankar bir halk yarım çözümleri kabul edemez. Rusya ve ABD'nin anlaşması isyan eden halkımızın fedakarlıkları ve kazanımlarını hiçe dönüştürecek. Bu anlaşma sadece rejimin güçlenmesine hizmet edecek" dedi. Ancak ateşkesi bozup bozmayacakları konusunda net bir şey söylemedi.

Ahrar El Şam, eski adıyla El Nusra Cephesi yeni adıyla Fetih el Şam'a yakın silahlı gruplardan biri. El Nusra da yürürlüğe girecek ateşkesi kabul etmediğini daha önce ilan etti.

ABD VE RUSYA ORTAK KARARGAH KURACAK

Ateşkesten önce Suriye hükümetinin düzenlediği hava saldırıları sonucu hafta sonunda 100 dolayında kişi öldü. Rus uçaklarının İdlib ve Halep'de saldırılar düzenlediği belirtildi.

Plan uyarınca, Suriye Ordusu muhaliflerin elindeki yerlerde saldırılarına son verecek.

10 gün sürecek ateşkesi, ABD ve Rusya'nın ortak hava saldırılarının izlemesi bekleniyor. Moskova ve Washington, aralarında IŞİD ve Şam Fetih Cephesi'nin de bulunduğu cihatçı örgütlerle savaşmak için bir ortak karargah oluşturacak.

YORUMLAR 1
  • hyr 7 yıl önce Şikayet Et
    Suriyeye amerikayı da çağıran rusyayı da çaģıran bizim ićin birdir. Allah ve resulüne isyan etmiştir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam