Milli Savunma Bakanı Işık'tan Musul açıklaması

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Musul operasyonu ile ilgili konuştu.

GİRİŞ 18.10.2016 20:30 GÜNCELLEME 19.10.2016 09:16
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Musul Operasyonu'na Türk hava unsurlarının da katılması yönünde koalisyon güçleriyle mutabakata vardıklarını söyledi. Işık, “Türkiye olmadan Musul'un geleceğine karar vermek mümkün değildir" dedi.

Bakan Fikri Işık, Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği İtalya'nın başkenti Roma'da Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Fikri Işık, Başbakan Binali Yıldırım'ın, "İcap edince Musul Operasyonu'na zaten Türk jetlerinin de katılacağını" belirterek, “Prensip olarak koalisyonun içinde olmasında mutabakat var" yönündeki açıklamasına ilişkin konuştu. Bakan Işık, “Evet, Türkiye, Musul Operasyonu'na katılacak. Şu anda koalisyon güçleriyle vardığımız mutabakat, hava unsurlarımızın bu harekata katılması yönünde. Bu, önemli bir gelişme" dedi.

Bölgeden DEAŞ terör örgütünün tamamen temizlenmesinde Musul Operasyonu'nun çok önemli olduğunu söyleyen Işık, “Burada Türkiye'nin bulunması, hem DEAŞ'ın bölgeden temizlenmesini hızlandıracak hem de bölgenin DEAŞ sonrası terör örgütlerinin barınağı haline gelmemesinde, bölgenin istikrarsızlığa sürüklenmemesinde mutlaka etkili olacak" diye konuştu. 

“TÜRKİYE OLMADAN MUSUL'UN GELECEĞİNE İLİŞKİN KARAR ALMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Bakan Fikri Işık, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault'un, Musul'un geleceği ile ilgili Paris'te perşembe günü 20 ülkenin katılımıyla, bakanlar seviyesinde uluslararası bir toplantı düzenleyeceği ve Türkiye'nin de davet edildiği yönündeki açıklamasını da değerlendirdi.

Musul'un, Irak'ın bir şehri, Irak'ın ise Türkiye'nin komşusu olduğunu ve bu ülkeye 300 kilometrenin üzerinde sınırı olduğunu hatırlatan Bakan Işık, şöyle konuştu:

“Musul'daki gelişmeler ve Musul'un geleceğiyle ilgili toplantılarda Türkiye'nin bulunması kadar tabii bir durum olamaz. Bu toplantılar, Türkiyesiz yapılırsa zaten eksik kalır. Bunun görülmüş olması fevkalade memnuniyet verici. Türkiye olmadan Musul'un geleceğiyle ilgili bir karar almak mümkün değil. Alınan karar, alınsa bile eksik olur, bölgede daha büyük istikrarsızlıklara yol açabilir. Çünkü bölgeyi en iyi tanıyan, bölgenin geçmişini de bugününü de en iyi bilen, gelecekte neler olabileceği konusunda da en fazla fikir sahibi olan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Bu alınan karar, isabetli bir karar."

“MUSUL HAREKATI, BÖLGEDEKİ İNSANLAR TARAFINDAN YAPILMALI"

Birleşmiş Milletler'in (BM), Musul Operasyonu nedeniyle 100 bin Iraklının Türkiye'ye ve Suriye'ye göç edebileceği yönündeki endişesi hatırlatılan Bakan Işık, “BM'nin uyarısı, iyimser bir uyarı. Eğer Musul'da yanlış bir strateji izlenirse; ki şu andaki ilk işaretler, bu noktada dikkatli hareket edildiği yönünde. Yanlış bir strateji izlenirse, Musul'un kendi halkını, kendi insanını Musul'un dışına çıkaracak, Musul'dan adeta koparacak bir strateji izlenirse 100 bin değil, milyona yakın insanın mülteci, göçmen durumuna düşmesi ihtimali var. Biz bunu Türkiye olarak defalarca dile getirdik" diye konuştu. 

“MUSUL OPERASYONU'NU DOĞRU AKTÖRLERLE YAPALIM"

“Bu noktada Türkiye olarak biz, ısrarla ve sabırla şunu söylüyoruz: Musul harekatı, kesinlikle bölgedeki insanların kendileri tarafından yapılmalıdır" görüşünü dile getiren Işık, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Elbette koalisyon güçleri önderlik edecek, elbette destek verilecek, ama siz kalkar da bölgenin asli unsuru olmayan bir takım güçleri Musul harekatına katarsanız, orada çok ciddi sorunlar çıkar, yeni bir mülteci sorunuyla karşı karşıya kalabiliriz. Tabii düşünün, böyle bir sorun ortaya çıkarsa ve bu sorun Irak'ta çözülemezse, bu insanların geleceği yer Türkiye'dir. 1 milyona yakın insandan bahsediliyor. Bunu Türkiye'nin kaldırma kapasitesini siz düşünün. Bunun Avrupa'yı etkilememesi de mümkün değil. Dolayısıyla baştan beri bizim ısrarla vurgumuz, Musul Operasyonu'nu doğru planlayalım, doğru aktörlerle bu operasyonları yapalım ve Musul'un geleceğinde yeni istikrarsızlık alanları, yeni çatışma alanları oluşturmayalım."

“TÜRKİYE, MUHTEMEL GÖÇ AKININA KARŞI ELİNDEN GELEN TEDBİRLERİ ALIYOR"

Bakan Fikri Işık, Türkiye'nin, Irak'tan muhtemel bir göç akınına karşı alacağı tedbirlerin ne olacağı sorusuna ise, “Biz şu anda elimizden gelen tüm tedbirleri alıyoruz. Özellikle en fazla üzerinde durduğumuz nokta. Başta ABD olmak üzere koalisyon güçleriyle bu konuları en açık, en yalın şekilde paylaşmak ve bu gayretin bugün en azından kısmen de olsa dikkate alınmış olması çok iyiye işaret. Bu ısrarımızı sürdüreceğiz. Bu noktada muhataplarımızla görüşmelerimizi, muhataplarımızla bu konuları detaylı olarak istişarelerimizi sürdüreceğiz. İnşallah sonuç alırız" diye karşılık verdi.

YORUMLAR 32
  • hak 7 yıl önce Şikayet Et
    yaw musulla ilgili asıl gerçeği açıklayın bu ne ya biz orda olmak zorundayız biz olmadan olmaz neden ? açıklayın deyin antlaşmlar var orası bizim gibi vb....
    Cevapla
  • Metin 7 yıl önce Şikayet Et
    Olmasi gerekiyor cunku kufur tek millet.
    Cevapla
  • Anlamadim 7 yıl önce Şikayet Et
    Icap edince ne demek? Yedek oyuncu gibi bekleyecekmiyiz
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Musul felan hikaye biz kobaniyi vurmalı ve almalıyız.reste rest böyle olur
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Peşmerge ve Irak ordusu hayatta değil musulu kurtarmak şehrin etrafinda 10kmye kadar bile yaklaşamazlar.gördüğum bu harekata katılan ordular acemi ve cesaretsiz.şovmenler ordusu .
    Cevapla
  • Metin 7 yıl önce Şikayet Et
    Kufur tek millettir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama