Halep’i yok etme savaşı

Esed güçleri, eski Halep de dahil olmak üzere muhaliflerin elindeki bölgelerin yüzde 70'ini işgal ederken, muhalifler sivillerin tahliyesi için acil ateşkes çağrısında bulundu.

GİRİŞ 07.12.2016 15:06 GÜNCELLEME 07.12.2016 15:15
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Esed güçleri, Rus hava kuvvetleri ve İranlı çetelerin desteğiyle Halep’te muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin yüzde 70'ini işgal etti. Eski Halep tamamen rejim güçlerinin kontrolüne geçti. Muhalifler, rejimin ilerleyişi karşısında kentin doğusundaki hastalar ve sivillerin tahliyesi için beş günlük acil ateşkes çağrısı yaptı.

Halep'te günlerdir devam eden bombardıman ve kuşatmayla sıkışan muhalifler, son olarak kentin eski şehir bölümünü tamamen yitirdi. Şam rejimine karşı mücadele eden muhalifler dört yıldır ellerinde tuttukları tarihi bölgeden çekilmeye başladı.

Silahlı muhalif gruplar yazılı açıklamalarında, rejim, Rusya ve İran destekli milislerce havadan ve karadan yoğun saldırı altındaki doğu Halep'te sivil kayıpları engellemek için her türlü çabayı göstermeye hazır olduklarını bildirdi. 

SIĞINAK DELİCİ BOMBALAR KULLANILIYOR

Üç yıldır Haleplilerin varil bombası, top atışı ve kimyasal silah saldırılarına alıştığını belirten açıklamada, "Halepliler son zamanda Rus savaş uçaklarının yerleşimlere kullandığı 'sığınak delici' bombalara ve sağlık merkezlerinin bilerek hedef alınmasına karşı kendilerini garantiye almak zorunda kaldılar" ifadesi kullanıldı.

SİVİLLERE KORUNMA SAĞLANMALI

Halep'in son 5 aydır 'sivilleri yok etme savaşıyla' karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Dünyanın dikkatini, Halep'in kuşatma altında olan mahallerinde rejimin sergilediği gaddarlığına çekmek istiyoruz. Yüzlerce masum erkek, adil olmayan biçimde tutuklandı ve akıbetleri belirsiz. Ablukanın en zor koşullarının vurduğu kadınlar, aşağılıkça intikam için tecavüze uğradı. Birçok kişinin söyleminin aksine, muhalif gruplar kenti terk ederse, siviller çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacak. Siviller ya korunmalı ya da Esed ve yandaşlarının insafına kalmayacakları güvenli bir alana alınmalı."

Muhalif gruplar, açıklamada, "5 günlük acil bir insani ateşkes ilan edilmeli. Acil tedavi gerektiren hastalar Birleşmiş Milletler gözetiminde tahliye edilmeli. İsteyen sivillerin Halep'in kuzey kırsalına göçüne izin verilmeli, sivillerin tahliyesinden sonra taraflar müzakereye oturmalı" taleplerinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 24
  • Muttaki 7 yıl önce Şikayet Et
    Halep maalesef yalnız bırakıldı, yeteri kadar desteklenemedi, özellikle de son iki aydır kuşatma altına düştüğünden beri. Bu sonuçtan herkes, hepimiz sorumluyuz. Allah yardımcıları olsun
    Cevapla
  • son osmanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    malatyalı ! kürt halkına kürt olduğu için bir saldırımı yapılmış, yada yapan kim çoluk çocuk demeden mezralarda katliam yapan pkk denen ermeni, rus ve kürtün ermenisi olan işbirlikçilerin oluşturduğu illegal yapılanmayla bir mücadele veriliyor, sen hangi taraftansın
    Cevapla
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    İnşaALLAH zalimleri cehennemde bu mazlum bebeler ana babaları kardeşleri izler
    Cevapla
  • sinan 7 yıl önce Şikayet Et
    allahım bu zalimleri bir an önce cehennem deki yerlerine yerleştir amin
    Cevapla
  • bitlisli 7 yıl önce Şikayet Et
    amin yarabbi yürekten amin
    Cevapla
  • Acil 7 yıl önce Şikayet Et
    Acilen Tuekiye gücünü gösterip zaten toprağı olan halepe girmelidir en çok Türkmenler şehit oluyor bütün operasyon Türkmenler ile Türkiye ye yakin arap güçlere yoğunlaştı bu savaş böyle biterse bizi cerablustanda atacaklar uyan Turkiye ses ver uyan Turkiye samdaki mujdeci mucahitler sensin
    Cevapla
  • malatyali 7 yıl önce Şikayet Et
    Kürt düşmanlarinin hazin sonu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tanju Özcan'dan, Mansur Yavaş itirafı! Emeklilere verdiği vaadi tutmadığı ortaya çıktı
Ronaldo eski takımını borçlu çıkardı! Servet değerinde tazminat