Türk askeri Başika'dan çıkmıyor

Başbakan Yıldırım'ın Irak ziyaretiyle beraber, tartışma konusu olan Başika'daki Türk askerinin çekileceği iddia edilmişti. İşte gerçek...

Türk askeri Başika'dan çıkmıyor
Türk askeri Başika'dan çıkmıyor
GİRİŞ 09.01.2017 16:30 GÜNCELLEME 10.01.2017 11:54
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Bir kısım medya organları tarafından Başbakan Yıldırım'ın Irak ziyaretiyle beraber Başika'da bulunan Türk askerinin geri çekileceği yönünde kasıtlı haberler servis edildi.

TÜRK ASKERİ ÇEKİLMİYOR

Ortaya atılan bu asılsız iddiaların aksine Başbakan Binali Yıldırım’ın Irak ziyaretinde en önemli gündem başlığı PKK terör örgütünün Şengal’deki yapılanması ile Türk askerinin Başika’daki varlığıydı.

Bağdat ve Erbil’deki temaslardan sonra Başbakan Binali Yıldırım, Başika’nın Irak toprağı olduğunu vurgulayarak, “Gayet tabii ki Irak kampıdır, Irak topraklarında kurulan bir kamptır, Irak hükümetinden bağımsız olması düşünülemez. Tabii ki bu görevini başarıyla yapmaya devam edecek ve şartlar ne zaman müsait olursa da oturup bunlar konuşulacak ve dostane bir şekilde sorun halledilmiş olacaktır.” ifadesini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım, Başika’da görev yapan Türk askerleriyle de görüştü.
Erbil’de devam eden Musul operasyonunda Zertik kampını da ziyaret etti.
O ziyarete katılan Peşmerge komutanı Behram Arif Yasin, Başbakan Binali Yıldırım'ın Türkiye üzerindeki tehditler kaldığı sürece Başika'daki kampın da kalacağını dile getirdiğini belirtti.

Irak’ta Türkiye’ye yönelik tehdit oluşturan terör örgütleri var.

Bunlar DAEŞ ve PKK.

Tabi bir de mezhepçi refleksle hareket eden Haşdi Şabi militanları da söz konusu.

Bu tarz bir tehdit hem Türkiye sınırları hem de Kuzey Irak’taki Türkmenler için geçerli.
Ankara zaten başından bu yana Başika’daki Türk askerinin varlığını sabit tutarak, terör örgütleri üzerinden oluşabilecek tehditlere set çekiyordu.

Başbakan Binali Yıldırım’ın Irak ziyaretinde de “Türkiye’ye yönelik terör tehdidi ortadan kalkana kadar Başika’daki Türk askerinin varlığı devam edecek” mesajı verildi.

Türk askeri Irak’ta terör tehdidi üzerine bulunuyor, terör tehdidi sona ererse askerin de oradaki görevi tamamlanmış olur.

Zira Türk askeri Irak’ta ya da Suriye’de terör tehdidini ortadan kaldırmaktan başka her hangi bir amaç taşımamaktadır.

Irak’ın da Suriye’nin de toprak bütünlüğünün korunması Türkiye’nin başından bu yana vurguladığı önemli bir meseledir.

O nedenle Türk askerinin ne Irak’ta ne de Suriye’de işgalci düşünülmesi söz konusu olamaz.

Kaldı ki Irak’ta Türk askerini Başika’ya davet eden bizzat Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ile Bağdat hükümetidir.

Ekim ayında Musul operasyonu öncesi Türk askerinin Başika’dan çekilmesi çağrısında bulunan ve Ankara ile Bağdat arasında krize yol açan Irak Başbakanı Haydar El İbadi, 2014 Aralık ayında Ankara ziyareti sırasında Türkiye’den Irak’a asker göndermesi için ricada bulunmuştu.

Türk askerinin Başika’daki eğitim görevi de İbadi’nin o talebi ve Barzani yönetiminin isteği üzerine Bağdat’ın resmi onayıyla başlamıştı.

17 Ekim’de başlayan Musul operasyonuna katılan tek yerel güç olan Ninova Gönüllülerini de Başika’daki Türk askerleri eğitmektedir.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 22
  • makif 7 yıl önce Şikayet Et
    oradan ÇEKİLİRSEK ŞEHİTLERİMİZ Bu gaflet kararını affetmez ve haklarını HELAL etmezler ..!
    Cevapla
  • zeki Alperen 7 yıl önce Şikayet Et
    3-Onların yeni sömürü aletinin terör olduğunu amaçlarının petrol değil. Ülkelerini ele geçirerek buraları istila etmek için olduğunu bunun içinde sırası geldiğinde de şu anda onlara dost gibi görünen bu terörist devletlerin yarın onları da alaşağı edeceğini bol bol kafalarına yazmak gerek.
    Cevapla
  • zeki Alperen 7 yıl önce Şikayet Et
    2-Hatta bundan böyle esasen dost olmamız gereken ülkelerin yani Irak, Afganistan Suudi Arabistan, Katar ve daha nice ülkelerin sivil idarecilerine has hatta askeri ateşeler bile katılsa iyi olacak. Cehennem kıyametini Düşmana yaşatacak kuvvetlerimizin canlı takibatlarını izlemeleri için ülkemize davet edelim. Hem Düşmanı caydırmak hem de Bizzat dostlarımızın görerek güvenmelerini sağlamak asla ABD ve AB gibi Firavun büyüleri gibi yenilmez değil bir şişirme ve yanıltsamaca olduğunu işlememiz gerek.
    Cevapla
  • zeki Alperen 7 yıl önce Şikayet Et
    1- Hayır hayır asla çekilmemeliyiz. Daha işin başında iken onların yani ABD'nin dediğini yaparsak bunlar daha çok işi azıtırlar. Bu Irak'ın gerek Cumhurbaşkanı ve gerekse Başbakanı ile Türkiye içinde çok gizli görüşmeler ile onlara ülkelerine Batının neler yaptığını ve daha daha neler yapmak istediklerini en önemlisi de ABD ve İngilizlerin birer TERÖRÜN kaynağı ve oyun kurucuları olduğunu yine özellikle çok çok yalancı olduklarını onların gözlerinin önüne sermek gerek. Ayrıca bize güvenmeleri için bizim gücümüzü de kuvvetlerimizin olduğu yerlere davet edelim.
    Cevapla
  • Mardinlivatansever 7 yıl önce Şikayet Et
    İşte asil ordu türkordusu budir lobılerın oyunu bözuncayakadar asil ordu orda kalacaktır Allah'ın iznıylen güzel gunler bizi bekler dikduralim irı olalim epbaraber Türkiye olalim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?