Cenevre'de PYD savaşları! Türkiye'den rest!

Cenevre'de yapılacak toplantıya katılmak isteyen terör örgütü PYD sinirleri gerdi. Ankara kesinlikle istemediğini defalarca dile getirdi.

Cenevre'de PYD savaşları! Türkiye'den rest!
Cenevre'de PYD savaşları! Türkiye'den rest!
GİRİŞ 22.02.2017 11:10 GÜNCELLEME 22.02.2017 11:20
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Cenevre’de yarın yapılacak ve Suriye’de siyasi geçişin şartlarının konuşulacağı toplantı öncesinde PYD gerilimi yaşanıyor. PYD, Rusya’ya ve BM’ye toplantıya temsilci göndermek için baskı yaparken, Ankara ve Suriyeli muhalifler ise örgütün toplantıya katılımını önlemeye çalışıyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) liderliğinde İsviçre’nin Cenevre kentinde Suriye rejimi ve muhalif gruplar arasında 4’üncü kez yapılacak toplantıya, uluslararası toplumun büyük bir ilgisi var. Ateşkesin sağlanması ve Astana süreçlerinin ardından, ilk kez Cenevre’de siyasi geçiş, seçimler ve anayasa masaya yatırılacak. Heyetler dün akşamdan itibaren Cenevre’ye giderek, toplantıya yönelik hazırlık yapmaya başladı.

YÜZDE 20 KOZU

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, toplantı öncesinde, PYD ile ilgili gerilim yaşanıyor. Suriye topraklarının yaklaşık yüzde 20’sini kontrol ettiklerini ve kendileri olmadan gerçekleşecek Cenevre toplantısının geçersiz olacağını iddia eden PYD, Rusya ve BM nezdinde toplantıya katılmak için yoğun girişimlerde bulunuyor.

'ASLA KABUL EDİLEMEZ’

Türkiye ve muhalifler ise PYD’nin bu girişimine karşı yoğun bir diplomasi yürütüyor. Türkiye, bir terör örgütü olan PYD’nin Cenevre masasında yeri olmadığını, bunun asla kabul edilemeyeceğini vurguluyor. Daha önceki Cenevre görüşmelerine PYD temsilcilerinin katılacağı yönündeki haberler kriz yaratmış, Türkiye, PYD’nin katılması halinde görüşmelerden çekileceğini ve toplantıyı boykot edeceğini özel kanallardan BM’ye iletmişti. Yeniden böyle bir krizin yaşanmaması için Suriyeli muhalifler ve Türkiye yoğun bir diplomasi yürütüyor.

REJİM HEYETİNDE KÜRT VEKİL

Türkiye’nin Fırat Kalkanı Operasyonu’nu sert sözlerle eleştiren Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Esad rejimini temsil eden heyete başkanlık ediyor. Suriye Parlamentosu’nun Kürt milletvekili Omar Ose de rejimin heyetinde dikkat çeken isimlerden biri olarak görülüyor. Suriye muhalefeti askeri ve siyasi temsilcilerden oluşan 21 kişilik bir heyetle Cenevre’ye gidecek. Heyetin Başkanı Nasr al Hariri olacak. PYD muhalifi olarak bilinen Kürt Ulusal Koalisyonu’nun temsilcisi Fuad Aliko da muhalefetin heyetiyle aynı safta yer alıyor.

CIA ‘ILIMLI SAVAŞÇILARI’ TERK ETTİ

CIA’nın Suriye’nin kuzeybatısında uzun süredir Özgür Suriye Ordusu’nun bazı gruplarına verdiği desteği kestiği ortaya çıktı. Eğit-Donat programı çerçevesinde maaş, eğitim ve mühimmat yardımı yapılan gruplar bir aydır destek alamıyor. CIA’nın yardımları Türkiye üzerinden ulaştırdığı biliniyordu. Türkiye de Eğit-Donat programına destek veren ülkelerdendi.

HABERTÜRK

YORUMLAR 5
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Terör örgütünü kabul edenler de terörist olur.
    Cevapla
  • pyd masada 7 yıl önce Şikayet Et
    sen patla catla pyd katilacak masada kürtler olacak senin demenle is yürümez.
    Cevapla
  • Görün 7 yıl önce Şikayet Et
    Görüşmelere katılacaklar, göreceksiniz. Ne yaparsak yapalım buna engel olamayacağız ne yazık ki.
    Cevapla
  • nesandın 7 yıl önce Şikayet Et
    O iş okadar kolay değil buraya kadar gelmişiz sınırda PKK devletine izin verilmez. Yok öyle yağma...
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    inşallah mualifler allahın yardımıyla her engeli aşarak gereklimenzile ulaşacaktır.allah yar ve yardımcıları olsun galipolan allahtır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak