Sayı 1 milyona yaklaştı!

Suriye’de Fırat Kalkanı Harekâtı’yla temizlenen bölgelerde nüfus 1 milyona yaklaştı. Bu sayının 200 bini Cerablus’ta yaşıyor.

Sayı 1 milyona yaklaştı!
Sayı 1 milyona yaklaştı!
GİRİŞ 19.05.2017 06:58 GÜNCELLEME 19.05.2017 06:58

24 Ağustos 2016’da başlayarak 7 ay boyunca devam eden Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında terör unsurlarından temizlenen bölgelerde hayat normale dönmeye başladı. Azez-Cerablus ve Bab üçgeninde kontrol altında tutulan bölgelerde sivil yaşamın yeniden ikamesi için yürütülen yoğun projelerle halk normal yaşamına dönmeye başladı. TSK’nın Özgür Suriye Ordusu’yla ortaklaşa gerçekleştirdiği askeri harekâtla terör örgütlerinden temizlenen bölgelerde ilk olarak asayişin sağlanması için polis gücü oluşturuldu. Şu an 500’e yakın polisin görev aldığı bölgede polisler 600’er TL maaş alıyor.

İHTİYAÇLAR KARŞILANIYOR

Asayişin ardından öncelikli önem verilen diğer alan ise adalet. Türkiye Adalet Bakanlığı’nın koordinesinde bölgeye Suriyeli hukukçulardan hakim-savcı atanmıştı.Cerablus’ta 7 hukukçu görevlendirildi. Bu personele biner TL maaş ödeniyor. 600’ü aşkın öğretmen de MEB’in düzenlediği seminerin ardından bölgedeki okullarda istihdam edildi. Öğretmenlere kişi başı 500 TL ödenirken, gönüllü öğretmenlerin görev yaptığı köylerin de kısa zamanda bu projeye dahil edileceği ifade ediliyor. Kırsal alanda bir süredir başgösteren elektrik ve su ihtiyacı da kısa zamanda karşılanacak.

SAYI MİLYONA YAKLAŞTI

Bölgede en fazla açık ise sağlık alanında yaşanıyor. Yaklaşık 20 doktorun bulunduğu Cerablus’ta doktorların aldığı maaş 600 TL. Türkiye Diyanet Vakfı da bölgenin din hizmetlerini koordine ediyor. Vakıf, Azez’de sınır kapısına yakın bir noktada ofis açtı. Fırat Kalkanı’yla temizlenen bölgelerdeki nüfus sayısı bugünlerde 1 milyona yaklaşmış durumda. Bu sayının 200 binden fazlası sadece Cerablus’ta yaşıyor. Cerablus’taki nüfusun 50 bine yakınını güvenli bölgeye kaçan göçmenler oluşturuyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü