İsrail karıştı! Yahudiler birbirine girdi

Amaçlarının Yahudi şeriatını öğrenmek olduğunu söyleyen Haredi Yahudileri, askere gitmemek için İsrail polisiyle çatıştı.

GİRİŞ 04.06.2017 20:13 GÜNCELLEME 05.06.2017 08:27
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Haredi Yahudileri olarak da bilinen Ultra-Ortodoks Yahudileri, giydikleri siyah kıyafetler ve saçlarının favori kısımlarını uzatmaları ile tanınıyor.

İsrail'de bulunmalarının sebebini "Yahudi şeriatını öğrenmek ve yaşamak" olarak açıklayan Harediler, askere gitmeyi reddettikleri için yine polisle karşı karşıya geldi.

BARİKAT KURDULAR

İsrail polis sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Kudüs'ün Ultra-Ortodoks mahallelerinin birinde yaşayan Yahudilerin yaktıkları çöp kutuları ile sokaklara barikat kurarak polise taş attıkları bildirildi.

Mahalledeki durumun kontrol altına alındığı belirtilen açıklamada, olayların sürmesini engellemek için polisin bölgede devriye gezmeye devam ettiği kaydedildi.

ASKER KIYAFETLİLERE SALDIRI

Dün de aynı mahallede asker kıyafetli iki kişiye saldırarak yaralayan bazı Harediler, polisle karşı karşıya gelmişti.

İsrail nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Ultra-Ortodoks Haredi Yahudileri, toplumun diğer kesimleri ile en çok entegrasyon sorunu yaşayan grup olarak öne çıkıyor.

Ağırlıklı olarak Kudüs ve Bney Brak şehirlerinde yaşayan Haredilerin büyük çoğunluğu, 'dini vecibelerini yerine getiremeyecekleri' gerekçesiyle askere gitmeyi reddediyor. Harediler laik eğitim sistemini de kabul etmeyerek sadece dini eğitim veren kendi okullarına devam ediyor.

ASKERE GİDENE DE SALDIRIYORLAR

Harediler, aralarından askere gitmeyi kabul eden kişilere de saldırılarda bulunuyor. Erkek ve kadınlar için üç yıl askerlik hizmetinin zorunlu olduğu ülkede Haredilerin bu tutumu, polisle sık sık gerilim ve çatışma yaşamalarına sebep oluyor.

ÇOK ÇOCUK YAPIYORLAR

Yahudi toplumun gelir seviyesi en düşük kesimini oluşturan Haredilerin çoğu devletten maddi yardım alıyor ve çok çocuk yaptıkları için sayıları giderek artıyor.

İsrail parlamentosunda Haredileri temsil eden Birleşik Tevrat ve Şas partileri mevcut koalisyonda yer alıyor. Haredileri temsil eden partilerinde yer aldığı sağcı koalisyon yönetimi askere gitmeleri ve laik eğitim sistemine dahil olmaları için Haredilere baskı yapmaktan kaçınıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 84
  • samimi 6 yıl önce Şikayet Et
    Yaradilani yaradandan ötürü severiz.Her milletin iyiside kötüsüde var.
    Cevapla
  • Turgay 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel haber. Daha beter olurlar inşallah.
    Cevapla
  • kemal aba 6 yıl önce Şikayet Et
    Bunları vuracağına elinden paralarını al. Bunlarında hiç bi işe yaramayan kesimi var yani..
    Cevapla
  • Burak 6 yıl önce Şikayet Et
    Endişeyle takip etmekteyiz.İsrail polisinin uyguladığı bu şiddeti sert bir dille kınıyoruz..
    Cevapla
  • murat 6 yıl önce Şikayet Et
    beter olsunlar hemde bin beter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde