Katar'a yönelik abluka en çok İsrail'e yaradı

Arap ve İslam dünyasına büyük bir felaket yaşatan 6 Gün Savaşları’nın 50. yıldönümünde Katar’a karşı başlatılan ambargo İsrail’e yarıyor.

Katar'a yönelik abluka en çok İsrail'e yaradı
Katar'a yönelik abluka en çok İsrail'e yaradı
GİRİŞ 12.06.2017 08:52 GÜNCELLEME 12.06.2017 08:53
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında çıkan kriz İsrail’in kar hanesine yazılmaya başladı. İslam ülkeleri arasında çıkan her meseleyi kendi çıkarlarına göre kullanan İsrail, son Körfez krizinde de, hem Arap ülkeleri arasındaki ayrıştırmayı derinleştirmeyi, hem Filistin meselesini ve artan zulmü dünyanın gözünden kaçırmayı hem de kendisine yönelik son direniş noktalarını sarsmayı başardı. Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) truva atı olarak kullanan İsrail, Abu Dabi üzerinden gerçekleştirdiği operasyonlar ile Katar’ı hedef alıyordu. Son kriz de bu operasyonların bir meyvesi.

TEL-AVİV’İN TEZİNİ HAYATA GEÇİRDİLER

Müslüman Kardeşler Hareketi (İhvan) ve Hamas gibi bölge halkının muhabbet duyduğu örgütleri, terör listesine aldırmak için yıllardır çabalayan İsrail, BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Mısır’ın Katar’a yönelik “terörizmi destek” suçlamasıyla, kendi tezine destek devşirme fırsatı yakaladı. Uzmanlar, İsrail’in, Katar’a yönelik siyasi ve ekonomik abluka sonucu, Gazze’ye yönelik yardımların kesilmesi ve Hamas’ın “terör” söylemi altında, Arap dünyasında şeytanlaştırılarak direniş kabiliyetini zayıflatmasını beklediğinin altını çiziyor. Bilindiği üzere BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Mısır yönetimleri ortak imza attıkları bir liste ile Suriye ve Gazze’ye en çok yardım yapan sivil toplum kuruluşlarını hedef almıştı. Listenin İsrail tarafından hazırlanıp, söz konu ülkeler ile paylaşıldığı belirtilmişti. Bu yönde ilk adımı da atan Tel-Aviv yönetimi Hamas’ın terör örgütü olarak kabul edilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne mektupla çağrıda bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise son krizden güç alarak, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü'nün (UNRWA) kapatılmasını istedi.

50. YILDA YENİ DARBE

İsrail’in, Doğu Kudüs’ü, Batı Şeria’nın tamamını ve Golan tepelerini işgal etmesinin yolunu açan 6 Gün Savaşı’nın 50. Yılında, Körfez’de yaşanan kriz ikinci bir darbe oldu. Katar ve bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan son kriz de tıpkı 1967 yılında yaşanan 6 Gün Savaşı gibi 5 Haziran’da başladı. 50 yıl önce, İsrail’e mağlup olarak Arap ve İslam dünyasını büyük bir felakete ve acıya sürükleyen ülkeler, bu sefer İsrail ile bir olup Katar’a yüklendiler. Bilindiği üzere İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman krizin ilk günü yaptığı açıklamada, İsrail açısından yaşananları “büyük bir fırsat” olarak nitelendirmişti. Lieberman Katar’a abluka uygulayan ülkelerin “aşırı İslamcı terörizm” ile mücadelede İsrail ile aynı pozisyona geldiğini savunmuştu. Uzmanlar da İsrail’in son krize bu denli çabuk uyum sağlamasının, taraf ülkeler ile bölgeye yönelik benzer vizyona sahip olmasının etkili olduğu yorumunda bulunuyor.

KÖRFEZ KAYBEDER

BAE Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Halife el-Yusuf, mevcut krizde Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin tamamının kaybedeceğini belirtti. Yusuf sosyal medya mecrası Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Mevcut krizde KİK ülkelerinin tamamı kaybedecek. Ancak en çok kaybeden Suudi Arabistan olacaktır” dedi. Bilindiği üzere Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, mevcut krizin KİK’in sorgulanmasına sebep olacağı uyarısında bulunmuştu.

Mescid-i Aksa’yı yasakladı

İsrail işgal güçleri dün sabah saatlerinde Yahudi yerleşimcilerin Mağribliler kapısı tarafından Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemeleri esnasında yerleşimcilere taş atıldığı ve bir kişiye isabet ettiği gerekçesiyle Mescid-i Aksa’yı, hem girişe hem çıkışa kapattı.

Hamas’tan uyarı

Hamas siyasi büro üyesi Musa Ebu Merzuk, son krizle ilgili Arap ülkelerine uyarıda bulunarak, “Hiç kimse Filistin meselesi üzerinde ayrışmamalı” mesajı verdi. Merzuk, son gerilimin Arap ülkelerinin iç işi olduğunu belirterek, Hamas’ın “Kudüs meselesi ile Filistin halkının birliği için” mücadeleye devam edeceğini vurguladı. (Yeni Şafak)

YORUMLAR 27
  • DERİN ANALİZ 6 yıl önce Şikayet Et
    Katar'a Karşı Başlatılan Bu Saldırı Bana Her Ramazan Ayında İSRAİL'İN GAZZE'Yİ Bombalamasını Hatırlattı Bu Sefer İsrail Değil Sözde Müslüman Devletler Ramazan Ayını Müslümanlara Zehir Etti
    Cevapla
  • aslan 6 yıl önce Şikayet Et
    haber7 yonetımıne tasvıyem bu haberler ortadoğuya arapca olarak yayınlayın kı ordakı halk bı şekılde uyansın ozellık le yorumları onları uyaracak sekılde
    Cevapla
  • Alican 6 yıl önce Şikayet Et
    İsrail menşeeli meşrubat ve kolalarla,iftar eden diş fırçasından tuvalet kağıdına kadar yahudi mallarını kullanan müslümanların barıştan hele hele başarıdan söz etmesi biraz tuhaftır..müslüman oruç açmak için koli koli dondurma ve kola..Tövbe ya bunlarmı müslüman?
    Cevapla
  • duaehli 6 yıl önce Şikayet Et
    dünyanin bas belasi lanetli israil cocuk katili barbar israil insallah yakin zamanda cehennemin dibini boylamaniz duasiyla beddualarimiz sizinle katil israil
    Cevapla
  • Bir kız 6 yıl önce Şikayet Et
    Haması Yusuf el Karadaviyi terörist ilan etmek, mursiyi ihvanı müslimini terörist ilan etmek kimin işine yarayacaktı başka?! Filistine yardım eden bir Katar vardı araplardan onu da İsrail sofrasına sundular
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bediüzzaman’ın yakın akrabası ve Nur Cemaati'nin önemli isminden ‘seçim’ açıklaması!
Yıkılan köprünün ABD'ye maliyeti belli oldu! Her gün bir servet kaybedecek...