Veliaht değişikliği Türkiye'yi nasıl etkiler?

Suudi Arabistan’da Kral Selman Savunma Bakanı olan oğlu Muhammed Bin Selman’ı birinci veliaht yaptı. Peki bu karar ne anlama geliyor?

Veliaht değişikliği Türkiye'yi nasıl etkiler?
Veliaht değişikliği Türkiye'yi nasıl etkiler?
GİRİŞ 21.06.2017 15:27 GÜNCELLEME 21.06.2017 16:38
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Haber7 yazarı Taha Dağlı, Suudi Arabistan'daki veliaht değişikliğinin perde arkasını yazdı.

İşte Dağlı'nın o yazısı:

-Muhammet Bin Selman ikinci veliaht konumundaydı, Mart ayında ABD ziyareti çok konuşulmuştu. Donald Trump’la yaptığı görüşmenin perde arkasıyla ilgili çok çarpıcı dedikodular çıkmıştı.

KARAR ALINDIĞI ESNADA O İSİM İSRAİL'DEYDİ

-Kral Selman’ın oğlunu ABD’ye yakınlaştıran güç Birleşik Arap Emirlikleri’ydi. BAE veliaht Prensi Muhammet bin Zayid, Donald Trump’ın damadı ve Ortadoğu danışmanı Jared Kushner’la temastaydı. (Bu arada bir not verelim, Suudi Arabistan’da veliaht değişikliğinin kararı alındığı sırada Kushner ise İsrail’deydi).

-İddiaya göre Kral Selman’ın oğluna ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden verilen telkin, babasının ölümünden sonra kendisinin tahta geçeceğiydi.

-Mart sonrası Suudi Arabistan Kralı Selman’ın Ortadoğu politikalarında gözle görülür farklılıklar ortaya çıktı. Mayıs’ta Trump Riyad’ı ziyaret etti ardından da Suudi Arabistan, Körfez krizini başlattı.

-Muhammed Bin Selman birinci veliaht olma yani 81 yaşındaki babasının ölümünden sonra tahta geçmek için telkinle babasını da Katar konusunda BAE ve ABD istekleri doğrultusunda yönlendirdi.

ÖNEMLİ BİR ANLAMI VAR

-Kriz devam ederken veliaht değişikliğinin önemli bir anlamı var. O da ABD ile BAE, Suudi Arabistan’ın politikalarından memnun olmuşlar ki, Riyad’daki bu veliaht değişikliğine destek çıktılar.

-Bu durum Körfez krizinin bir süre daha devam edeceğinin hatta bölgede yeni krizlere yol açabileceğinin göstergesi olarak kabul ediliyor.

-Zira Suudi Arabistan’ın baş aktör olarak görünse de perde arkasında krizi yönlendiren tarafın ABD ve İngiltere eksenindeki Birleşik Arap Emirlikleri olduğu bir gerçek. BAE’nin Suudi Arabistan’ı istediği şekilde yönetebilir olması veliaht değişikliğinde de açıkça ortaya çıktı.

-Veliahtlar Muhammed Bin Selman ile Muhammed bin Nayef arasında ne gibi farklılıklar vardı?

Karar sonrası Muhammed bin Selman, Nayef’in elini öperek kendisini yolcu etti. Ama şu bir gerçek ki ikisinin bölgenin tüm dengelerini değiştirebilecek düzeyde farklı görüşleri var.

-Muhammed bin Nayef, Türkiye ve Katar’la iyi ilişkileri olan bir isimdi. İçişleri Bakanlığı döneminde Türkiye’yi destekleyen önemli bir figürdü.

DÖNÜM NOKTASI OLMUŞTU

-Kral Selman kendisi Türkiye ile yakın ilişkiler içerisinde olsa da oğlunun bu konularda ne yapacağı belirsiz. Zira ABD ve BAE kontrolünde birinci veliaht olması Arap dünyasında kendisine yönelik şüpheli bakışları arttırdı.

-Üstelik veliaht değişikliği Suudi Arabistan’da öyle kolay kolay alınan bir karar değil. Kral Selman 2015 Ocak ayında göreve geldiğinde Nayif’i birinci veliaht yaparak olağanüstü hal yetkilerini kullanmış ve bu durum Türkiye ile ilişkiler konusunda dönüm noktası olmuştu. Kral Selman’ın ikinci kez veliaht değiştirdiği bu sürecin ise ilkinden tamamen farklı sonuçlar doğurmasından endişe ediliyor.

YORUMLAR 57
  • veli 6 yıl önce Şikayet Et
    o ya da bu farketmez.bizim devletimiz kabile devleti olmadığı böyle garabetler yok Allah'a şükür
    Cevapla
  • hafizenur özpeker. 6 yıl önce Şikayet Et
    duygusal değil mantıklı düşünüyoru.Kral Selman oğlu zeki genç dinamik Türkiye yi iyi etkileceğini düşünüyorum.Türkiye Velihat ın suyuna giderse.Akıllı tahsilli adamdan zarar gelmez.Daha iyi olur cesur belli pısırık cahilden zarar gelir .
    Cevapla
  • aty 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye kimsenin suyuna gitmesin kardeşim .. bu yanlış bir tabir.. siyaset yapabilir ama.. üç kuruşluk dünya menfaati için.. haklıyı Hakk'ı terketmek işte bunun sonuçlarını kimse hesap edemez..
    Cevapla
  • fth23 6 yıl önce Şikayet Et
    gün gelecek petrolünüz bitecek,şu anda kucağına oturduğunuz abd sizi bir mendil gibi çöpe atacak,ozaman Türkiye yardım yardım diye inleyeceksiniz,ogünler gelmeden adam olun yahudilerle kafirlerle iş birliği yapmayın,müslümanlara sırt dönmeyin,kabeden,efendimizden utanın reziller
    Cevapla
  • mehmet niyazi 6 yıl önce Şikayet Et
    Bence sudi arabistanin turkiyedeki imaji biraz duzelmisken bize karsi politikalarina dikkat etmesi lazim
    Cevapla
  • abidin çelik 6 yıl önce Şikayet Et
    birde nerden çıktıysa başımıza bela BAE diye bir kabile devleti çıktı.Allah yardımcımız olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den çok sert yanıt: Senin 'DEM'leneceğin belliydi! Açık açık uyardı
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!