Barzani'den İbadi'ye referandum cevabı

IKBY Başkanı Mesut Barzani, Irak Başbakanı İbadi'nin 'bağımsızlık referandumu anayasaya aykırıdır' sözüne karşı çıkararak aldıkları karardan geri adım atmayacaklarını duyurdu.

Barzani'den İbadi'ye referandum cevabı
Barzani'den İbadi'ye referandum cevabı
GİRİŞ 19.07.2017 20:13 GÜNCELLEME 19.07.2017 20:13
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin "bağımsızlık referandumu anayasaya aykırıdır" sözüne karşı çıkararak aldıkları karardan geri adım atmayacaklarını duyurdu.

IKBY Başkanlık resmi internet sitesinden yayımlanan açıklamada görüşlerine yer verilen Barzani, "Tüm taraflara şunu bildirmek istiyoruz, referandumun Kürdistan ve dünyadaki tüm halkların en doğal hakkıdır ve uygulanmalıdır. Neden bu hak sadece Kürdistan halkına haram edilsin?" ifadelerini kullandı.

Şehitlerimizin kanı, uluslararası toplum, halkımızın taleplerine karşı sorumluluk içerisindeyiz diyen Barzani, "Bu yüzden hakkımız olan bu referandum kararından geri adım atmayacağız. Bu hak, çok doğal, barışçıl ve şiddetten uzak bir şekilde uygulanacaktır. Çünkü acı ve başarısızlığa uğramış tecrübelerin tekrarlanmasını istemiyoruz." diye konuştu.

Barzani, "Her iki tarafın (Erbil ve Bağdat), derin stratejik ilişkilere sahip iki komşu gibi, dost ve kardeşçe farklı alanlarda birbirine yardım edip dayanışma içerisinde kalmalarını daha doğru buluyoruz." dedi.

"Irak'taki taraflar anayasaya bağlı kaldı mı?" diye soran Barzani, "Irak merkezi hükümetinin, halkın oylarıyla kabul edilen anayasaya bağlı kalmadığını belgeleyen onlarca örnek var." bilgisini paylaştı.

İBADİ NE DEMİŞTİ?

Irak Başbakanı İbadi, dün başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, "IKBY, 'referandum sonucunu uygulamayacağız' diyor. Eğer uygulamayacaksanız neden yapıyorsunuz? Bu referandum anayasal değil." demişti.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, siyasi parti temsilcileriyle 7 Haziran'da Erbil'de yaptığı toplantıda "bağımsızlık referandumu" için 25 Eylül tarihinin belirlendiğini açıklamış, statüsü tartışmalı Kerkük'ün de referanduma dahil edileceği kaydedilmişti.

YORUMLAR 6
  • DARIDERELİ 6 yıl önce Şikayet Et
    Sen baban Molla Mustafa'nın başından geçenlerden ders almamışsın. Oda ABD ye güvenerek, onun gazı ile Saddam'a isyan etmiştide, ABD sonra Saddam'la anlaşıp istediğini alınca babanı sap gibi ortada bırakmıştı da, Saddam size büyük bir katliam yapmıştı. Baban bunun kahrı ile ölüp gitmişti. Sen hala bundan ders almayıp, ABD nin ipiyle kuyuya inersen, bu sefer katliamla kalmaz, orada yok olursunuz. Uyarması bizden. Aklını başına al.
    Cevapla
  • SOHR 6 yıl önce Şikayet Et
    IKBY'nin bağımsız olması Irak'ta yıllardır zulüm gören Sünni Müslümanlar için güvenli bir liman olacaktır.Nitekim İran etkisindeki merkezi yönetim askerleri Sünnileri vahşi bir şekilde katletmekte ve Nazi kamplarında dahi görülmeyen işkencelere tabi tutmaktadır
    Cevapla
  • Furkan YİLDİZ . 6 yıl önce Şikayet Et
    Selam, IRAK, ilk yıllarındaki gibi IRAK olarak kalmalıydı ,IRAK ı bu duruma sürükleyen İngiliz TONNY BLAİR ve Amerikan baba BUSH oldu. Böylece her taşın atından çıkan ,bağımsızlık ilan etmeye kalkışıyor !...
    Cevapla
  • Mert 6 yıl önce Şikayet Et
    kerkükü ve musulu Putinin nasil KIRIMI Rusya topraklarina ilave ettiyse bizde daha alasini yapariz bilmisol Barzani denen zaat kendini birsey sanip MISIR ambarinda görme
    Cevapla
  • Dulqarnein 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkmenler ve müslümanlari korumamiz lazim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı