Ve beklenen saldırı başladı! İlk fotoğraflar geldi

Bağımsızlık referandumu nedeniyle tartışmaların olduğu Kerkük'ün batısına Irak ordusu operasyon başlatmıştı. Bölgeden ilk fotoğraflar geldi.

Ve beklenen saldırı başladı! İlk fotoğraflar geldi
Ve beklenen saldırı başladı! İlk fotoğraflar geldi
GİRİŞ 21.09.2017 17:46 GÜNCELLEME 21.09.2017 17:46
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Musul ve Telafer'i terör örgütü DAEŞ'den temizleyen Irak ordusu, şimdi de teröristlerin elinde tuttuğu bir başka önemli nokta olan Kerkük-Havice'ye doğru ilerliyor. İlk gün birçok köy teröristlerden geri alındı. Havice ve çevresinde 1500 kadar militan olduğu sanılıyor. Operasyonun zamanlaması dikkat çekiyor. Harekatın bağımsızlık referandumu öncesinde başlaması Erbil üzerindeki baskıyı arttırıyor.

Yarısını işgal ettiği Irak'ta elinde tuttuğu toprakların büyük çoğunluğunu kaybeden terör örgütü DAEŞ'e ağır bir darbe vuruluyor. Irak Ordu birlikleri, gece yarısı Kerkük'ün batısındaki Havice ilçesine doğru saldırıya geçti. Havice ve çevresi, DAEŞ'in halihazırda elinde tuttuğu en önemli noktalardan biri.

KOALİSYON UÇAKLARI BOMBALADI

Saldırı başlamadan önce ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyona ait savaş uçakları DAEŞ mevzilerini bombardımana tuttu.

Operasyona ordu birliklerinin yanı sıra polis ekipleri ve Şii milisler Haşdi Şabi güçleri de katılıyor. Öğle saatlerinde başkent Bağdat'ta kameraların karşısına geçen uluslararası koalisyonun sözcüsü ABD'li albay Ryan Dillon ve Irak ordu sözcüsü Yahya Resul, Havice ilçesinde 1500 kadar teröristin bulunduğunu söyledi.

Militanların direniş hattının kırıldığı bilgisini veren Resul, "Önümüzdeki saatlerde Şirgat'nın doğusundaki köylerin kurtarıldığını duyuracağız" dedi. Uluslararası haber ajansı Associated Press (AP), Havice'nin kuzeybatısında yer alan Şirgat çevresinde ilerleyen zırhlı araçların fotoğraflarını servis etti.

ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKTİ

Kerkük'te bugünlerde tansiyon çok yüksek. Bölgede bulunan gazeteci Can Hasasu, Kerkük'teki DAEŞ varlığını sonlandırmak için başlattığı harekât nedeniyle kente takviye birlikler yollandığını bildiriyor. Hasasu'ya göre, operasyonun bağımsızlık referandumu öncesinde başlaması Erbil üzerindeki baskıyı arttırıyor.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin bağımsızlık referandumu hamlesi, her an bir iç çatışmayı tetikleyebilir.

Bağdat yönetimi ve Türkiye başta olmak üzere neredeyse tüm dünyanın karşı çıktığı referandumun en kritik kenti Kerkük. Petrol zenginliğiyle öne çıkan kentte Türkmenler, Araplar ve Kürtler birlikte yaşıyor.

Ancak referandum sonrası için kentteki Türkmenler ve Araplar çok endişeli. Son olarak bazı peşmerge grupları Türkmenlere saldırı düzenledi ve çatışma çıktı.

Bağdat yönetiminin görevden aldığı Kerkük Valisi Necmettin Kerim, önceki gün düzenlenen referandum mitinginde Erbil yönetiminin asıl niyetini ortaya döken sözler sarfetmişti. Kerkük'ün Kürtlere ait olduğunu savunan Kerim, referandumun bu amaçla yapıldığını söyledi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 35
  • Fero 6 yıl önce Şikayet Et
    K irakta hic kimse sevmez barzaniyi sadece kendi asireti sever pesmerge kendi sulalesinden olanlari secer pesmerge haric kimse turke silah sikmaz seridas denen mezra var orda kalir asiret pkk lilar ranya denen ilcede kalir sokaklarda gezer cogu insatlarda gizlenenlerde vardir turkiyeye antalyaya gelip cumhuriyet meydaninda turk bayragini open ataturkun ayaklarini openide gordum 1 saate gir bitsin bu is sonucta asiret olursa dis guc olur onada biz gideriz rt seninleyiz yurube baskan
    Cevapla
  • Mizah 6 yıl önce Şikayet Et
    Kerkük'ün dahil edilmesi Barzani'nin derdinin bağımsızlık olmadığı , ortalığı karıştırmak olduğunun açık delili. Amaçları ABD ve İsrail'in emirleri ile ortalığı iyice karıştırmak. Bakalım bu işten kim karlı çıkacak. Kesin olan bir şey var İsrail , artık ben her güce hakimim etrafımı istediğim gibi şekillendiririm havasında açıktan oynuyor. Acı olan kafirlerin verdiği silahlar ile Müslümanlar birbirini kırıyor. Zor günler bizi beklese de eninde gecinde biz bu oyunu bozacağız. O kafirlere son bir ders vereceğiz. Allah yardımcımız olsun.
    Cevapla
  • Muttaki 6 yıl önce Şikayet Et
    Kerkük'te nüfus çoğunluğu Kürtlerde olduğu için, Barzani de orayı kendi sınırlarına katmanın derdinde. Yani bağımsızlığı Kerkük'ü de alarak taçlandırmak istiyor. Maksadı ortalığı karıştırmak falan değil. Bir şekilde en uygun zamanın bu zaman olduğuna birileri ikna etmiş onu. Ya da biz seni destekleriz bağımsızlık ilan edersen, demiş.. başka açıklaması yok.
    Cevapla
  • Kaf 6 yıl önce Şikayet Et
    Çocuktan oyuncağını almak daha kolaydır...israil
    Cevapla
  • Miran 6 yıl önce Şikayet Et
    Kürtler gerçekten bağımsızlık istemiyor sadece onlara bazıları tarafından dayatılıyor...fitne zamanı hiç değil hele ortadoguda... kardeş kardeş yaşamak varken ...sorunlu bolgeler neden dahil ediliyor o da ayrı bir fitne...
    Cevapla
  • Almanya 6 yıl önce Şikayet Et
    Nitekim Rabbimiz; “Hep birlikte Allah'ın ipine sımsıkı yapışın, ayrılıp dağılmayın...” (Al-i İmran 103) buyuruyor. İslam beldelerindeki işgal, talan, zulüm ve katliamların ana sebebi, Müslümanların bölünmüşlüğüdür.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'dan 11 kat daha büyük! Tarih verdiler: Şeytan lakaplı kuyruklu yıldız yaklaşıyor!
Alçakça anlaşmayı duyurdu!