Sular ısınıyor! İran - Suud savaşı kapıda

Ortadoğu'da İran ve Suudi Arabistan çekişmesinin yeni ayağı Lübnan'da ortaya çıktı.

Sular ısınıyor! İran - Suud savaşı kapıda
Sular ısınıyor! İran - Suud savaşı kapıda
GİRİŞ 14.11.2017 11:50 GÜNCELLEME 14.11.2017 11:51
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Haber Analiz – Elif Erdiş /Haber7 çeviri

HARİRİ’NİN İSTİFASININ ARKASINDAKİ SUUDİ ARABİSTAN-İRAN ÇEKİŞMESİ

Sünni Suudi Arabistan ve Şii İran arasındaki kavgaya bugünlerde de Lübnan sahne oluyor. İki gücün rekabeti Irak, Suriye ve Yemen’de karşıt güçlere verdikleri destekte kendini gösterdi. Suudi Arabistan, şimdi de Lübnan’da İran destekli Hizbullah ile mücadele ediyor. Hizbullah’ın siyasi ayağı ülkede koalisyon hükümetine ortak. Hariri’ye yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Suudi Arabistan’ın dostu olan Başbakan Hariri, Hizbullah’la mücadeleye yanaşmadığı için istifa etmeye zorlandı. Hariri, Lübnan’ın stabilitesi için Hizbullah’la ittifaka devam etmesi gerektiğini düşünüyordu.

PEKİ SUUDİ ARABİSTAN VE İRAN NEDEN RAKİP?

Hikâye 40 yıllık bir güç savaşına dayanıyor. Suudi Arabistan, İslami cazibe merkezlerini barındırıyor ve İslami değerler üstüne kurulmuş bir devlet olma özelliğini taşıyor.

1979 yılında İslam devrimi gerçekleştiğinde bölgede Şii ve siyasi ideoloji ile yayılmaya çalışan bir İran ortaya çıktı. Tahran, Ortadoğu’da etkisini hızla genişletti. Bölgede yayılan Şii güç, Suudi Arabistan’ın rakibi konumuna geldi.

İki taraf Ortadoğu’da çatışma yaşanan bütün bölgelerde karşıt saflara destek verdiler. Yemen’deki sivil savaşta Suudi Arabistan hükümete, İran ise Husi’lere destek verdi. Suriye’de Suudi Arabistan Silahlı gruplara destek verirken, İran Esed’in arkasındaydı. Irak’ta ise Saddam Hüseyin’in devrilmesinden beri ülkede İran etkisi artıyor, Suudi Arabistan ise bölgede etkin olmaya çalışıyor.

PRENS MUHAMMED HİZBULLAH’I LÜBNAN’DAN SİLMEK İSTİYOR 

Lübnan’da ise Ülkede Hizbullah koalisyon hükümetine ortak. İran yıllardır Hizbullah’ın silahlı ve siyasi yapılanmasına destek veriyor. Hariri, ülkesinde Hizbullah ile mücadele etmekten kaçınıyor, bunun yerine bir denge kurmanın  ülkesi için daha iyi olacağını düşünüyor, böylelikle Suud’un İran ile olan mücadelesini engellemiş oluyordu. “Bir parti olarak Hizbullah’a karşı değilim, Ülkeyi yakıp yıkan Hizbullah’a karşıyım” ifadelerini kullanmıştı. Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin istifasını genç Prensin zorlamasıyla verdiği düşünülüyor.

İRAN - SUUD SAVAŞINDA LÜBNAN CEPHESİ AÇILACAK

Krallıkta çokça söz sahibi olan genç Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, İran’a karşı oldukça katı bir tutum içinde. İran’ın İslam dünyasında baskınlık sağlama çabasında olduğunu dile getiriyor, ve böyle bir şeyin gerçekleşmesine meydan vermek istemiyor. Suudi Arabistan ise Hizbullah ile kozlarını kapışmak istiyor. Eğer bu gerçekleşirse, İran- Suud arasındaki savaşta Lübnan cephesi açılacak demektir.

Çeviri: Elif Erdiş

Kaynak: Paul Adams -Diplomasi muhabiri, BBC gözlem

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR 9
  • Ya hak 6 yıl önce Şikayet Et
    Hakkı isteyen türkiye yi tutmalı gerçek hakkaniyet türkiyede mazlumun yaninda biz varız şia güçlenirse ilk ezecegi ülke biziz şiada önce kendilerinden olan önemlidir bizde ise mazlum
    Cevapla
  • el gurbeti 6 yıl önce Şikayet Et
    kabe 150 yildir bu melunlara esir düsmüstür ve iran disinda kimse bunu acikca üsteleyip bu adamlara buguz etmedi etmiyor
    Cevapla
  • Ya hak 6 yıl önce Şikayet Et
    Suuda irana islam demeyin şia ile vahhabilikin islamla alakası yok biri sünnet-i inkar ediyor diğeri tırnağı olmayacağımız sahabelere ve peygamber efendimizin eşi ayşe validenize küfür ediyor
    Cevapla
  • Hak 6 yıl önce Şikayet Et
    Sen şiimisin
    Cevapla
  • el gurbeti 6 yıl önce Şikayet Et
    gec onu gardas ben irandan yanayim kim hakki istiyorsa iranla olmalidir.
    Cevapla
  • Attilla 6 yıl önce Şikayet Et
    Bi orası kalmıştı karismadik
    Cevapla
  • Halit 6 yıl önce Şikayet Et
    Amerikalilarin yazdigi senaryo bunlar oyuncu. Israil. Yönetmen bakalim ne kadar. Silah. Satilcak. Karsiliginda. Ne kadar muluman ölecek allah. Islamiyeti. Bu. Fitnelerin elinden kurtarsin bi an önce
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tasarruf edilecek emekliye verilecek - Gazete manşetleri
Başkan Erdoğan 'Kapımız açık' demişti! Özgür Özel'den açıklama!