Yeni hattı resmen duyurdular!

Bağdat, Kerkük yönetimiyle sürdürülen görüşmelerde, bölgedeki memur ve çalışanların maaşlarının ödenmesi karşılığında petrol üretimi ve denetiminin kendisine bırakılmasını istedi.

Yeni hattı resmen duyurdular!
Yeni hattı resmen duyurdular!
GİRİŞ 27.11.2017 06:05 GÜNCELLEME 27.11.2017 06:07
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Haşdi Şabi desteğinde Kerkük dahil tartışmalı bölgelerin büyük bölümünü ele geçiren merkezi Irakyönetimi, federasyondan geriye dönüş sinyali verdi. Merkezi yönetim, “Kürdistan” yerine “Kuzey Irak” ifadesini kullanırken, bölgedeki memur ve çalışanların maaşlarının ödenmesi karşılığında Kürt yönetiminden, petrol üretimi ve denetimini Bağdat’a bırakmasını şart koştu.

ABD’nin girişimiyle askeri harekatı durdurup Kürt Bölgesel Yönetimi’yle diyalog arayışına giren Bağdat yönetimi, sınır kapıları, havaalanları ve petrol bölgelerinin merkezi yönetime devri konusunda ısrarını sürdürüyor. Masada görüşmeler sürerken Bağdat’ın Kürt bölgesine yönelik söylemi de değişti. Bağdat hükümeti, referandum sonrasında bölgesel Kürt yönetimini sorgulayan bir dizi kararlar aldı. Alınan anayasal kararlar arasında, “Federal Kürdistan” adının “Kuzey Irak”, “Kürt vilayetleri” tanımının ise “Kuzey Irak vilayetleri” olarak değiştirilmesi dikkat çekti.

TALEPLER ARTIYOR

Bağdat yönetiminin bu girişimine, Kürt yönetimi tepki gösterirken, Erbil’deki Kürt Parlamentosu’unun KDP’li üyesi Ferset Sofi Bağdat’ın “Kuzey Irak” tanımlamasının Irak Anayasası’na aykırı olduğunu savundu.

Irak ordusuyla Peşmerge kuvvetleri askeri yetkilileri arasında cephede başlayan çatışmasızlık görüşmeleri, yerini, siyasi heyetler arası temaslara bıraktı. Sınır kapıları ve petrol konusundaysa anlaşma sağlanamadı. Masada anlaşma sağlanamayınca Irak ordusu ve Peşmerge güçleri de cephe gerisine çekilmedi. Bağdat, Kürt yönetiminden, “sınır kapıları, havaalanları ve petrol sahaları”nı kısa süre içinde merkezi yönetime devretmesini istiyordu.

 

 

Kerkük, bu taleplere direnirken Bağdat’tan tutumu yumuşatan bir açıklama daha geldi. Irak Bakanlar Kurulu Sözcüsü Mehdi Allak, Kürt yönetiminin petrol üretimi ve denetimini Bağdat yönetimine teslim etmesi halinde, bölgedeki memur maaşlarının ödeneceğini açıkladı.

YENİ BORU HATTI

Irak yönetimi, Kerkük’ten Ceyhan’a giden yeni bir petrol boru hattı inşa etmeyi planladığını açıkladı. Yeni boru hattının Kerkük-Ceyhan arasındaki boru hattının zarar gören kısmının yerini alacağı ifade edildi. Reuters haber ajansına göre, petrol boru hattının Beyci bölgesinden başlayarak Türkiye sınırındaki Peşhabur bölgesine kadar uzanacağı belirtildi. 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 4
  • muharrem 6 yıl önce Şikayet Et
    bu hat kurulması planlanıyorsa bu suriye üzerinden mi gidecek demek oluyor? peşhabur suriye ye mi akacağı anlamına geliyor?
    Cevapla
  • Kerkük 6 yıl önce Şikayet Et
    Daha neden hala kürtlerle pazarlik yapiliyor anlamiyorum
    Cevapla
  • Resul 6 yıl önce Şikayet Et
    Eyvah eyvah yine benzine mazota zam geliyor heralde
    Cevapla
  • kemal pir 6 yıl önce Şikayet Et
    aynen
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi