Suriye'de çocuklar pazarlık aracı oldu

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Jan Egeland, Esed rejiminin Doğu Guta'daki çocukların tahliyesini pazarlık aracı olarak kullandığını belirtti.

Suriye'de çocuklar pazarlık aracı oldu
Suriye'de çocuklar pazarlık aracı oldu
GİRİŞ 28.12.2017 11:49 GÜNCELLEME 28.12.2017 11:49
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Jan Egeland, BBC'ye verdiği röportajda, Beşşar Esed rejiminin Doğu Guta'daki hasta çocukları tahliye etme karşılığında muhaliflerden talepte bulunduğunun anlaşıldığını söyledi.

Muhaliflerin, çocukların tahliye edilmesi için daha önce alıkoydukları rejim çalışanlarını serbest bırakmayı kabul ettiğini ifade eden Egeland, bu anlaşmaların iyi sonuçlanmasını umduğunu dile getirdi.

Egeland, "Hasta çocukları, esirler karşılığında salıvermek, çocukların savaşta pazarlık aracı olması iyi bir anlaşma değil. Bu olmamalı. Çocukların tahliye hakkı var ve bizim de onları tahliye etme zorunluluğumuz bulunuyor." diye konuştu.

Doğu Guta'da rejim ablukasında mahsur kalanların, çok az tıbbi imkana sahip olduğunu kaydeden Egeland, "Suriye'deki savaşta çok fazla hastane bombalandı, vuruldu. Yüzlerce doktor ve hemşire öldürüldü. Guta'daki 400 bin insan için kalan ise hiçbir şey." ifadesini kullandı.

Geçen hafta yaptığı açıklamada kasım ayında sunulan tahliyeler için öncelik listesinde 494 kişi olduğunu hatırlatan Egeland, "Bu sayı azalıyor ancak insanlar tahliye edildiği için değil, öldüğü için." demişti.

Bölgede, salı günü 4, dün 12 hasta tahliye edilmişti. Bugün de 13 hastanın tahliye edilmesi bekleniyor.

Tahliyeden önce ölüyorlar

Diğer yandan, Suriye Amerikan Tıp Topluluğu (Sams) bünyesinde çalışan doktor Mohamad Katoub, Doğu Guta'daki hastaların durumlarının hızla kötüleştiğini, bu nedenle hangi hastaların acil tahliye edileceğini takip etmekte zorlandıklarını bildirdi.

Acilen tahliye edilmesine karar verilenler arasında yer alan bir kız çocuğunu örnek veren Katoub, "Görevliler, küçük bir kızın tahliyesine nihayet izin verildiğini haber vermek içi ailenin evine gitti. Aile, kızlarının birkaç gün önce hayatını kaybettiğini söyledi." şeklinde konuştu.

Doğu Guta zor durumda

Rejimin Ekim 2012'den bu yana askeri kuşatmada tuttuğu Doğu Guta'ya geçen nisan ayına kadar kaçak yollar, gizli tüneller ve aracı tüccarlar vasıtasıyla oldukça sınırlı da olsa gıda ve ilaç girişi sağlanabiliyordu.

Bölge, Türkiye, Rusya ve İran tarafından 3-4 Mayıs'taki Astana toplantısında gerginliği azaltma bölgeleri içinde alınmıştı. Rejimin garantörü Rusya'nın 22 Temmuz'da ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurmasına rağmen rejim saldırılarını sürdürmüştü.

Esed güçleri ve destekçisi yabancı terörist grupların ablukayı sıkılaştırmasıyla bölgedeki insani kriz şiddetlendi.

Son 8 aydır yarısı çocuk yaklaşık 400 bin sivil, Suriye iç savaşının son dönemdeki en büyük sıkıntılarını yaşıyor.

Çok sayıda bebek ve çocuğun açlık ve ilaçsızlıktan hayatını kaybettiği Doğu Guta'da rejim, okulları ve yetimhaneleri dahi hedef alıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Milletin ferdi 6 yıl önce Şikayet Et
    Arşı titretecek zulümler yaşanıyor ve dünya sessiz kalıyor.Hatta tepki vermekten bile aciz olduk!
    Cevapla
  • refik 6 yıl önce Şikayet Et
    suriye halkına bu reva ise esed rejimi hiç bir şekilde hükmü yoktur.bende suriyede yaşasam mantığım ya olacağız ya öleceğiz olur.
    Cevapla
  • zabit 6 yıl önce Şikayet Et
    Allahım bu kardeşlerimin halini görmezden gelip senden yetmez Allahım dahada ver dediğim için halime şükretmeyip gamsız bir şekilde yaşadığım için beni affet
    Cevapla
  • murtaza 6 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanım diye geçinen ülkelere yazıklar olsun.
    Cevapla
  • mazlum 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah tüm canileri acılar içinde yaşatsin,lanet olsun iran israil suud bae rusya ve daha niceleri
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı