Libya'da 3 aylık savaş kurbanı!

Libya’da yaşanan kargaşada çok sayıda sivil hayatını kaybederken, daha 3 aylık, adı bile konmamış masum bir bebek de savaş kurbanları arasında yer aldı

GİRİŞ 02.04.2011 14:46 GÜNCELLEME 02.04.2011 14:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Savaş ve silahlı çatışma, her zaman olduğu gibi Libya’da da acı yüzünü gösteriyor. İktidar ve yönetimi ele geçirme adına sürdürülen ihtiraslı mücadeleler, hep olduğu gibi masumların ve sivillerin acı çekmesine neden oluyor. 

Libya’da yaşanan kargaşa, dün daha 3 aylık adı bile konmamış masum bir bebeğin ölümüne neden oldu. Daha fazla kazanabilmek için işçi olarak Libya’ya gelen; ancak çatışmalardan kaçamayarak burada mahsur kalan bir işçinin çocuğu olan bebek, kaldığı mülteci kampında hayatını gözlerini yumdu. Libya'daki çatışmaların belki de en küçük can kaybı olan bebek, geriye ise sadece daha güzel yaşam hayaliyle geldiği Libya’da gözü yaşlı bir anne ve bebeğinin ölümünden kimi sorumlu tutamayacağını bilemeyen bir baba bıraktı.

Libya’da başlayan ayaklanma ve ardından isyancılar ile Muammer Kaddafi’ye bağlı birlikler arasında yaşanan çatışmalar, on binlerce yabancı işçinin ülkeyi terk etmesine neden oldu. Aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülke, vatandaşlarını tahliye etmeyi başardı. Ancak özellikle Afrika ülkeleri, tahliye konusunda başarısız oldu ve on binlerce yabancı uyruklu Libya’da mahsur kaldı. Ülkeden çıkış yapamayan işçiler için bazı yerlerde mülteci kampları oluşturdu.

Birleşmiş Milletler’in de yardım ettiği bu mülteci kamplarının bir tanesi de Bingazi’de bulunuyor. Ancak ülkedeki yönetimin ilgilenmemesi, isyancıların ise ilgilenecek bir makamları olmadığı için söz konusu mülteci kamplarında insanlık dramları yaşanıyor.

Bingazi’deki mülteci kampına giren Cihan Haber Ajansı muhabiri, burada aralarında daha bir yaşını doldurmamış çocukların da olduğu her gün onlarca kişinin öldüğünü belirtiyor. Libya'da Kaddafi yanlıları ve muhalif güçler arasındaki savaş bitmek bilmedi. Tunus ve Mısır’daki ayaklanmaların aksine daha uzun süren çatışmalar, daha da sürecek gibi duruyor.

Ancak savaş uzadıkça ülkede kaos ortamı artıyor, yaşam şartları zorlaşıyor. 300 binden fazla yabancı işçi Libya’dan tahliye olurken halen 10 binden fazla mültecide kamplarda tahliye olmayı bekliyor.

Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinden gelen ve burada inşaat ve ağır işlerde görev yapan yabancı uyruklu kişiler savaşın bitmemesinden dolayı çok zor durumda kalmışlar. Mülteciler, Bingazi mülteci kampında yaşama elverişsiz şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Yanımıza sokulan bir baba elindeki 3 aylık bebeğini gösterip elverişsiz ve bakımsızlıktan yavrusunun az önce öldüğünü söylüyor. Bir cezaevi misali yüksek duvarlarla çevrili ve geniş güvenlik önlemleri altında korunan mülteciler kendilerine ayrılan alanlarda ülkelerine gidecekleri günü beklemekle geçiriyorlar. Kendisiyle konuştuğumuz bazı mülteciler “Günlerdir burada bekliyoruz, aç kalıyoruz, yatacak yerleri bulmakta zorluk çekiyoruz, bize yardım edin” diye adeta yalvarıyorlar.

Zaten çoğu işçi olan mülteci kampı sakinleri, uzun süredir burada kalınca ellerindeki paralarını da tüketmiş. Bu yüzden kampların içinde bazı mülteciler, geçimini sağlamak için bazı özel eşyalarını kurdukları pazar yerlerinde satmaya çalışıyor.

Temizlik ve bakımdan uzak mültecilerin tek arzusu bir an önce ülkelerine dönebilmek. Kamplardaki çocukların küçük olanları olan bitenden habersiz oyunlar oynamayı sürdürüyor.

Kadınlar daha çok çocukların ve evlerin düzeniyle ilgileniyor, temizlik işleri onlar için tam bir çile haline dönüşmüş. İlkel şartlarda sokakta kurulan çamaşır yıkama alanlarında elle kıyafetlerini yıkıyorlar. Onları bazen kamp içinde kurulan pazarlarda malzeme satarken onları görmek de mümkün.

Savaş Libya'da uzadıkça sivil insanların yaşam şartları zorlaşacağa benziyor. Artık yaşam için daha fazla zahmet vermek gerekecek. Bütün sivil insanların gayesi ve duası bu savaşın bir an önce bitmesi…

Cihan

YORUMLAR 1
  • fatih emre 12 yıl önce Şikayet Et
    Libyaya barış ve demokrasi !. Barışınız batsın. İStemiyoruz batıdan ne barış nede başka birşey
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu