Suriye’de Türk TIR'larına kurşun yağdı

Suriye’de patlak veren iç çatışmadan bu güne kadar zarar görmeyen Türklere ilk saldırı 2 gün önce Dera’da yaşandı. Suriye’den plastik ham madde getiren 5 tıra ateş açıldı.

Suriye’de Türk TIR'larına kurşun yağdı
Suriye’de Türk TIR'larına kurşun yağdı
GİRİŞ 26.04.2011 17:08 GÜNCELLEME 26.04.2011 17:08
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Suriye’de patlak veren iç çatışmalardan bu güne kadar zarar görmeyen Türklere ilk saldırı Dera’da yaşandı. Suriye’den plastik ham madde getiren 5 tıra ateş açıldı. Tır şoförleri güvenlik önleminin alınmadığı yolda canlarını zor kurtardı. Tır şoförlerinden alınan ilk bilgiye göre Dera’da bir Türk tırının yakıldığı, 3 şoförün de rehin alındığı öğrenildi.

Suriye’de yaşanan olayların ilk günlerinde nakliye firmalarına yönelik herhangi bir saldırı olmazken son günlerde kimliği tespit edilemeyen kişiler Türk tırlarına kurşun yağdırdı. Son olarak 2 gün önce Suriye’nin uyguladığı konvoy uygulaması nedeniyle akşam saatlerinde Hatay’ın Cilvegözü Kapısı'ndan giriş yapacak araçlar bırakıldı. 3’ü Serdar Nakliyat'a diğer ikisi Saraçlar firmasına ait 5 Türk tırı arka arkaya ilerlerken Dera’da yolu kesen yaklaşık 15 kişilik grup ateş açtı. Tır şoförleri kurşunlardan yara almadan kurtuldu.

Türkiye'ye dönen tır şoförleri Cilvegözü Sınır Kapısı'nda Uluslararası Nakliyeciler Derneği Ortadoğu Çalışma Gurubu Üyesi aynı zamanda Serdar Uluslararası Nakliye firması sahibi Behçet Narin tarafından karşılandı.

Üzerine yağan kurşunları fark ettiğinde şok yaşadığını söyleyen tır şoförü Şahin Özdemir (30), bir anda meydana gelen saldırıda heyecana kapılıp aracın kontrolünü kaybetmemek için uğraştığını belirtti. Önünü kesen araca çarparak yolunu açtığını aktaran Özdemir, “Kurşun yememek için aracın sağ tarafına yattım. Sol taraftan iki kurşun yedim. Sivil kıyafetli 15 kişi bir anda ateş açtı. Canımızı zor kurtardık. Güvenli bir alana gelip aracımı kontrol ettim. 2’si kabinde 3’ü dorsede 5 kurşun isabet aldım.” dedi.

Şam çıkışındaki köprüye 50 metre kala silah sesleri duyduklarını ve köprüye yaklaştıklarında köprü üzerinden araçlarına ateş açıldığını söyleyen tır şoförü Cuma Parıldar da “Solumda bir taksi vardı. Taksi şoförü vuruldu. Vurulunca biraz geride kaldı. O arada arkadan gelen Şahin Özdemir yolun ortasında kalan araca çarparak yolu açtı. Sağdan soldan köprünün üzerinden ateş açmışlardı. O anda durakladık, düşüncemiz durakladığımızda mermilerin arasında kalacağımızdı. Mecburen devam ettik. Böyle canımızı kurtardık. Şam’dan sonra Dera’ya kadar can güvenliği hiç yok. Özellikle gece yola çıkılmaması lazım.” şeklinde konuştu.

Bu güne kadar Suriye’de yaşanan iç çatışmaya rağmen Türk tırlarına herhangi bir saldırıda bulunulmadığını, ancak son 3 -4 gündür artık Türk araçlarının da can güvenliğinin kalmadığını ileri süren tır şoförü Ahmet Tankut (25), “Bu saldırı bize göre yağma için değil, Türkiye-Suriye arasındaki ilişkileri bozmak içindi.” ifadesini kullandı. Saldırının meydana gelmesinin hemen ardından Suriyeli güvenlik güçlerinin silahlarını kendilerine verdiğini ve bu kişilerin tırların altına saklandığını söyleyen Tankut, sözlerine şöyle devam etti: “İlk başta Şam’dan çıkarken ses duyduk, ama havai fişek zannettik.

Köprünün altına geldiğimizde bir anda kurşunlar üzerimize yağmaya başladı. Bir anda bir taksi Serdar Nakliyat'a ait tırın önünü kesti. O anda korku yoktu bizde, tek düşündüğümüz oradan çıkabilmekti. Bir anda durmam için lastiklerime ateş ettiler. Durmadık. Polis noktalarını yakmışlardı. Polisler can güvenliğimizi sağlamadılar. Polisler bize doğru geldi. Silahlarını bize verip dorsenin altına saklandılar. Bizim ateş etmemizi istediler. O an tedirgin olduk. Kendileri neden sıkmıyorlar da bize veriyorlar diye. Can güvenliğimiz yok. Konvoy uygulaması çıkardılar. Konvoylar gece kalkıyor. Yollarda herhangi bir önlem alınmıyor. Buna bir çare bulunmalı.”

Kurşunlar arasında kalan bir diğer tır şoförü Osman Saraç ise aracına saplanan kurşunların araç içerisinde yüklü bulunan plastik ham maddesinin dökülmesine neden olduğunu söyledi.

Suriye’de baş gösteren olayların Hatay’da ithalat ve ihracatı durma noktasına getireceğini söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği Ortadoğu Çalışma Gurubu Üyesi aynı zamanda Serdar Uluslararası Nakliye firması sahibi Behçet Narin ise yetkililerin bir an önce Suriye ile görüşmelerini istedi.

Nakliye firmaları olarak büyük bir borcun altına girdiklerini aktaran Narin “Nakliyeyi uluslararası standartlarda yapabilmek için hep sıfır araçlar aldık. Bunların her ay ödemeleri geliyor. Bu durumda gerek biz, gerek ihracatçı çok büyük sıkıntıya düşecek.

İnşallah bir an önce Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız bu olaylara dur der. Yaşanan kurşunlama olayının halk tarafından mı askeriye tarafından mı yapıldığını bilemiyoruz. Şoförler korku içindeler. Suriye’ye gitmek istemiyorlar. Şu an Ürdün’de 400 aracımız takılmış. Nasip Kapısı'nda çalışan memur yok. Buradan da çıkış yapılamıyor.” şeklinde konuştu.

Şam’lı tüccarlar ile Türk şoförlerinden alınan, ancak doğrulanamayan bilgiye göre Suriye’de yaşanan olayların Dera’da büyümesinin ana nedeninin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kardeşinin, ismi öğrenilemeyen bir bakan’ı ayaklarından kurşunlaması olarak gösteriliyor.

Esad’ın erkek kardeşinin Deralı bir tüccarın 2 dönümlük arazisine el koyduğu, ismi öğrenilemeyen bakan'ın ise Beşar Esad’la görüşerek olayların daha da büyümemesi için el konulan 2 dönümlük arazinin geri iadesini istediği sırada kardeş Esad tarafından ayaklarından kurşunlanmasının Dera’daki olayları artırdığı iddia ediliyor.

Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısı'nda herhangi bir tır yoğunluğu bulunmazken Ürdün’ün Cabir Sınır Kapısı'nda ve Suriye’nin Nasip Sınır Kapısı'nda yüzlerce tırın beklediği öğrenildi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 2
  • yusuf kural 12 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşım. Sen bir yol haritası açıklada hükümet uygulasın.Boş boş konuşuyorsun
    Cevapla
  • fatih DEMİR 12 yıl önce Şikayet Et
    BUNDAN SONRA HİÇ BİR ÜLKEDE GÜVENDE OLMAYACAĞIZ..... İktidar partisinin abd ve ab nin kumanda sı olduğuna ben dahil araplarda böyle inanmaya başladı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor