Esad: Ben kral değil, devlet başkanıyım

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bir ABD televizyonuna mülakat verdi. Ülkedeki şiddet olaylarından kendisinin sorumlu olmadığını savunan Esad, kendinden emindi.

Esad: Ben kral değil, devlet başkanıyım
Esad: Ben kral değil, devlet başkanıyım
GİRİŞ 07.12.2011 15:56 GÜNCELLEME 07.12.2011 15:56
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Esad, göstericilere baskı uygulamak ile bazı sorumluların hatalı davranması arasında fark olduğunu söylediği bildirildi.

Henüz yayınlanmayan mülakatın içeriğiyle ilgili sızan ve Arap medyasında yer alan bilgilere göre Esad'ın, "Sorumluluk bende değil, çünkü ben kral değil, devlet başkanıyım" dediği ifade edildi.

Öte yandan Suriyeli muhalif eylemciler, bugün çoğu ülkenin orta kesimlerinde bulunan ve şiddetli çatışmaların yaşandığı Humus kenti olmak üzere, çeşitli kentlerde toplam yedi muhalifin öldürüldüğünü kaydetti.

Aktivistler, ülkenin güneyinde bulunan Dera kentinin Dael bölgesinde, ordu güçleri ile saf değiştiren askerler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtiyor.

Champress adlı internet haber sitesi de, silahlı grupların ülke içindeki şiddet eylemlerinin devam ettiğini ve son olarak bir hava subayının silahlı gruplar tarafından öldürüldüğünü ileri sürdü.

Esad: Göstericilerin öldürülmesi emri vermedim

Esad, mülakatta rejim karşıtı göstericilerin öldürülmesi emri vermediğini, bunu ancak "bir delinin" yapabileceğini söyledi.

Beşşar Esad, "Kimse kendi halkını öldürmez. Dünya üzerinde hiçbir hükümet, bir deli tarafından yönetilmiyorsa, kendi halkını öldürmez" dedi.

Silahlı güçlerin ileri gitmiş olabileceğini kabul eden Esad, "şiddet eyleminin kuruma değil kişiye ait olduğunu" belirterek, "baskı uygulamak ile bazı sorumluların hatalı davranması arasında fark bulunduğunu" ifade etti.

BM'nin gösterilerin bastırılması sırasında 4 bin kişinin öldürüldüğüne ilişkin açıklamasıyla ilgili olarak Esad, "ölenlerin çoğunun rejim karşıtı değil, yanlısı olduğunu" vurguladı.

Esad, "BM'nin güvenilir bir kurum olduğunu kim söylüyor" diyerek, gösterilerin bastırılması sırasında 1100 asker ve polisin öldüğünü belirtti.

Suriye'ye yönelik yaptırımlar konusunda da Esad, "bunun yeni bir şey olmadığını" söyledi ve "30-35 yıldır yaptırımların hedefi oluyoruz. Tecrit edilmedik. İnsanlar geliyor ve gidiyor, ticari anlaşmalar var, ne isterseniz var" diye konuştu.

"Bir demokrasi olduğumuzu asla söylemedik" diyen Esad, özellikle 9 ayda Suriye'de reformların yapıldığını da belirterek, "Bu, uzun zaman alıyor, tam olarak bir demokrasi olmak büyük olgunluk istiyor" ifadesini kullandı.

Beşşar Esad, "Halkı korumak için elimden gelenin en iyisini yaptım. En iyisi yapılınca suçlu hissedilemez" diye konuştu.

Röportaj, Suriye'de dokuz ay önce başlayan olaylardan bu yana Beşşar Esad'ın bir Amerikan medyasına verdiği ilk mülakat.

ABC'den dün yapılan açıklamada, röportajın, kanalın 82 yaşındaki ünlü muhabiri Barbara Walters tarafından Şam'da yapıldığı belirtilmişti.

Mülakat yayımlanmadan önce içeriğiyle ilgili Arap medyasına sızan bilgilerde, Esad'ın, "sorumluluk bende değil, çünkü ben kral değil, devlet başkanıyım" dediği ifade edilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • fahrettin bekiroğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    EVET. Tayyip te ben PADİŞAH değil BAŞBAKANIM diyor. İnanalım mı?
    Cevapla
  • haşoliköyü 12 yıl önce Şikayet Et
    vermedinde. ölüm emrini vermedinde öldürülenlere neden sahip çıkmıyorsun yalancı
    Cevapla
  • HASAN 12 yıl önce Şikayet Et
    ÇOK İLGİNÇ. SORUMLU DEĞİLİM DİYOR.... Bu millet senin babanıda tanır.fazla söze gerek yok,konuşulacak yazılacak çok şey var ama.TÜRKÜYEyi tanımayanı ben hiç tanımam.gelin birleşelim güçlenelim diyor TÜRKİYE ama sen ve diğer ortadoğu nediyor TÜRKİYENİN liderliğini abiliğini kabul etmem diyorsun.Kusura bakmayın ama çok saf ve cahilsiniz,birgün çok pişman olup geleceksiniz,ve türkiye size yinede sahip çıkacak ama çooooooook pişman olduktan sonra. hani kına meselesi varya işte o misal olacak,olmaz İNŞAALLAH...(CC)
    Cevapla
  • hasan şahin 12 yıl önce Şikayet Et
    inanmak isterdim. seni bilmem ama Türkiye cumhuriyeti devleti halkını çok öldürdü,hemde bebek,çocuk,ihtiyar,masum demeden.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor
5 ayda yüzde 200 zamlandı: İstanbul 'kanatsız' kaldı!