Suriye'den Kilis'e ateş açılması dış basında

Suriye'den Kilis kampına ateş açılması tüm dünyaya yansıdı. Yabancı medya, haber ve yorumlarında “Suriye’deki şiddet, ilk defa Türkiye’ye taştı” gibi değerlendirmelerde bulundu.

Suriye'den Kilis'e ateş açılması dış basında
Suriye'den Kilis'e ateş açılması dış basında
GİRİŞ 10.04.2012 18:56 GÜNCELLEME 10.04.2012 18:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Suriye’den Türkiye içine ateş açılmasını değerlendiren yabancı medya, haber ve yorumlarında “Suriye’deki şiddet, ilk defa Türkiye’ye taştı” gibi ifadeleri kullanırken Türkiye’nin Suriye’yi “protesto” ettiği, “kızgın” bir tepki gösterdiği belirtildi.

Bu arada, bu gelişmelerden sonra Türkiye’nin, Suriye’de bir tampon bölgesi kurması olasılığının artıp artmadığı yoğun bir biçimde de konuşuluyor.

-WASHINGTON POST: “SURİYE’DEKİ ŞİDDET LÜBNAN VE TÜRKİYE’YE TAŞTI”-

Washington Post’a göre, “Suriye’deki şiddet Lübnan ve Türkiye’ye taştı” başlıklı haberinde sınır saldırılarının “Suriye sorununu, Türk hükümetinin ‘yeni bir aşama’ olarak nitelediği yere götürme riskini yarattığı” yorumunu yaptı. Gazete “Türkiye, uluslararası hukuki yetki olmadan topraklarını Suriye’ye herhangi bir müdahale için kullanılmasına izin vermeye direndi” diye yazdı.

-WALL STREET JOURNAL: “KAMPTA KAOTİK GÖRÜNTÜLER”-

ABD’li Wall Street Journal, Türk sınırında yaşanan olayların bir ilk olduğunu vurguladığı haberinde, Türkiye’nin Pazartesi günü çatışmaları kınarken Suriye’ye verilen mühletin “kadük” olduğunu söylediğine dikkat çekti. Türk televizyonunda Kilis’teki kamptaki “kaotik” görüntülerin gösterildiğini yazan gazete, “Ankara, uzun bir süreden beri başka seçenekler arasında Suriye sınırı boyunca bir ‘güvenlik’ veya ‘tampon’ bölgesini kurma üzerinde düşünüyor” dedi.

-NYT: “ATEŞ AÇILMASI TAMPON BÖLGESİ ÇAĞRISINI PERÇİNLEŞTİRECEK”

New York Times, “Suriye ile muhalif gruplar arasındaki öldürücü çatışmalar, ilk defa Pazartesi günü Türkiye’nin içine taştı” sözleriyle başlattığı geniş haberinde, Türk sınırında yaşanan şiddetin “en dramatik” şiddet olaylarından biri olduğunu kaydetti. Gazete, “Ateş açılması, kuşkusuz Türkiye’nin sivilleri korumak için Suriye içinde bir tampon bölgesi çağrısını perçinleştirmek için kullanılacak” görüşünü öne sürdü.

-LA TIMES: “SINIR ÖTESİ ÖLDÜRMELERDEN SONRA ATEŞKEŞ BEKLENMİYOR”-

ABD’nin büyük gazetelerinden Los Angeles Times de “Suriye’deki ateş kes olasılığı, Pazartesi günü, çatışmaların Türkiye ve Lübnan’a taşarak en az üç kişinin ölümüne yol açmasının ardından daha da azaldı” yorumunu yaptı.

-FINANCIAL TIMES: “TÜRKİYE’DEN SURİYE’YE KIZGIN YANIT”-

Suriye’deki çatışmaların sınırlarını taştığına dikkat çeken gazetelerden Financial Times da, Türk hükümetinin “kızgın bir yanıt” ile Suriye Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak olayın tekrarlanması halinde önlemlerin alınacağını söylediğini, ancak bu adımların ne olacağının açıklanmadığını kaydetti.

-GUARDIAN: “TÜRKİYE’NİN B PLANINA İLİŞKİN YAYGIN SPEKÜLASYON VAR”-

“Şiddet Türkiye’ye taşırken Suriye ateş kes planı mahvoldu” değerlendirmesinde bulunan İngiliz Guardian, “Belki sınırda bir tampon bölgesinin oluşturulmasını içeren bir Türk B planına ilişkin spekülasyon yaygın” dedi.

-INDEPENDENT: “SINIRDAKİ ÇATIŞMA, TÜRK MÜDAHALESİNİ PROVOKE EDER Mİ?“-

İngiliz İndependent gazetesi, Türk sınırında yaşanan olayları “çatışmaları sona erdirmeye yönelik herhangi bir girişimin karşı karşıya kaldığı sorunların bir örneğini oluşturduğu”nu savunduktan sonra “Bu, mülteciler için bir güvenlik bölgesi şeklindeki bir Türk müdahalesine provoke edebilir mi?” sorusunu da sordu.

-BBC: “SURİYE’DEKİ KARGAŞA SINIRLARI TAŞTI”-

-İngiliz BBC, Suriye’deki kargaşanın sınırları taştığı yorumunu yaptığı haberinde “Türkiye, Suriye güçlerinin, sınırın öteki tarafına, şiddetten kaçan insanlarına ateş etmesini protesto etti. Saldırı, Türkiye’nin kargaşadan kaçan mültecileri almaya başlamasından bu yana ilk saldırı oluşturuyor” dedi.

-TELEGRAPH: “BU TÜRDEN İLK SALDIRI”-

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Telegraph da, Suriye’den Türkiye’deki mülteci kampına ateş açıldığına dikkat çekerek bunun Türkiye’nin mültecilere sığınak sağlamaya başlamasından bu yana bu türden ilk saldırı olduğuna vurgu yaptı.

-EL MUNDO: “KAMP SINIRA FAZLA YAKIN”-

Kilis’teki kampındaki barınanlarla konuşan İspanya’nın büyük gazetelerinden El Mundo da, olayın tanığı Mohammed adlı bir kişinin değerlendirmelerini aktardı. Mohammed, “Kilis’teki 10 kadar prefabrike evde kurşun delikleri var” derken “Sınıra fazla yakın olan kampın konumu ve buralarda hapiste gibi hisseden mültecilerin kişisel durumları, bir miktar direniş yarattı. Sons günlerde Hatay’da barındıran Suriyeliler, Kilis’e gelmeyi reddetmişlerdi” savlarını da dile getirdi.

-LIBERATION: “ESAD’IN SINIR TANIMAYAN ŞİDDETİ”-

Fransız Liberation ise, “Esad’ın sınır tanımayan şiddeti” başlığını kullandığı haberinde Annan Planı’nın süresi dolarken Suriye’deki şiddetin, sınırları kapsayacak biçimde bir kat arttığını belirtirken “İlk defa Suriye’den açılan ateş, Türk topraklarında yaralı bıraktı” diye yazdı.

-LE FİGARO: “KİLİS’E ATEŞ, KAMPLARIN GÜVENLİĞİNİ GÜNDEME GETİRDİ”

Sınırda yaşanan olaya da dikkat çeken muhafazakar Fransız gazetesi Le Figaro, “Ankara, Suriye rejimine tonu yükseltti” başlıklı haberinde “Türk Başbakanı, Şam’ı ‘önlemler’ almakla tehdit etti” spotuna yer verdi. Kilis’te yaşananların bir ilk olduğuna işaret edilen haberde “Kilis’teki kampa açılan ateş, sınır boyunca kurulan bu merkezlerin güvenlik sorunları gündeme getirdi” ifadeleri yer aldı.

-JERUSALEM POST: “ANKARA ŞAM’A TEPKİ GÖSTERDİ”

Kilis’te yaşananlar, İsrailli Jerusalem Post gazetesince de değerlendirildi. Gazete “Ankara, sınır çatışmaları konusunda Şam’a tepki gösterdi” başlığını kullandığı haberinde Türkiye’nin çatışmaları kınadığına dikkat çekti.

(ANKA)

YORUMLAR 1
  • samet demir 12 yıl önce Şikayet Et
    Tam Bir Rezalet. Uzaktan seyrediyor. Ajanları vasıtasıyla isyanı körükledi. Yine ajanları vasıtasıyla Türkiye'ye ateş açtırdı. Şimdi de "yiyin birbirinizi" nidaları eşliğinde uzaktan seyrediyor. Saflar da saf saf savaşmak için hazırlanıyor. Saf saflar. Başkalarına zulmedenler kendileri de zulüm görür. Essed'ie yapılan muameleyi, bazı kişilerin ihanetini Türk milleti unutmayacaktır. Bu filmin parçası olmaları zaten yeterince aşağılayıcı değil mi. Savaş çığırtkanlığı Türkiye'ye yakışmıyor. Adamlar uzaktan keyifle seyrediyorlar. Ayıp be. Dış politikadan bu kadar mı bi haber olunur arkadaş bu nedir ya.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü