Gazze'ye tarihi ziyaretin yankıları

Gazze tarihi bir güne tanıklık etti. Katar Emiri el Tani, 1967'den bu yana bölgeyi ziyaret eden ilk Arap lider oldu. Gazze'ye 400 milyon dolar bağışlayan el Tani'nin bu ziyareti büyük bir anlam taşıyor.

Gazze'ye tarihi ziyaretin yankıları
Gazze'ye tarihi ziyaretin yankıları
GİRİŞ 24.10.2012 11:21 GÜNCELLEME 24.10.2012 15:11
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ortadoğu'nun en sancılı bölgelerinden olan Gazze, dün tarihi günlerinden birini yaşadı. Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani, Hamas'ın 2007'de iktidara gelmesinden sonra Gazze'yi ziyaret eden ilk Arap lider oldu. El Tani, 7 saatlik kısa ziyaretinde kırmızı halılarla karşılandı, kentte büyük güvenlik önlemleri alındı. 

İsrail ile Batı Şeria'daki Mahmud Abbas hükümetinin ziyaret nedeniyle tepki gösterdiği el Tani, eşi ve beraberindeki heyetle önce Mısır'ın Sina Yarımadası'ndaki El-Ariş havaalanına, buradan da askeri helikopterle Gazze'ye geçti. Gazze'de de Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Meclis Başkanı Ahmed Bahat ve diğer yetkililer el Tani'yi askeri törenle karşıladı. 1967'den beri Gazze'yi ziyaret eden ilk Arap lider olan el Tani, Haniye ile birlikte, Katar'ın Gazze'yi imar projesi çerçevesinde yapılan Şeyh Hammad toplu konutlarının temel atma törenine katıldı.

GAZZE'YE 400 MİLYON DOLAR

Törende konuşan Haniye, Katar'ın daha önce 254 milyon dolar olarak belirlenen Gazze'yi imar projesinin 400 milyon dolara çıkarılmasını onayladığını belirtti.

Haniye, serbest bırakılan Filistinli esirler için 25 milyon dolara mal olacak konutların inşa edileceğine, kurulacak hastanenin bütçesinin de 2,2 milyon dolardan 15 milyon dolara çıkarılacağına işaret etti.

Haniye 'El Tani çok cesur bir karar alarak bu ziyareti gerçekleştirdi. Bu asil hareket ambargonun da kırıldığı anlamına geliyor'' dedi.

"NEDEN BÖLÜNÜYORSUNUZ"

Gazze İslam Üniversitesi'nde konuşan Katar Emiri, dinleyicilere “Neden bölünüyorsunuz” diye sorup ekledi:

“Barış müzakereleri ve direniş ya da özgürleşme için belirgin bir strateji yok. Neden kardeşler bir araya gelip uzlaşamıyor?”

Hamas ile Filistin Yönetimi arasındaki barış görüşmelerinde etkin bir rol oynadığı bilinen Katar Emiri, Abbas ve Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal'i anlaşma yapmaları için bir araya getirmişti.

SIRA ERDOĞAN VE NURSİ'DE

Proje, bin yoksul aile için konut, 3 yol ve bir hastane inşa edilmesini içerirken, Hamas'a göre, tarihi ziyaretle  Gazze'ye yönelik siyasi ve ekonomik kuşatma kırılmış olacak. El Tani'nin bu ziyaretiyle Başbakan Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi Gazze'yi ziyaret etmeleri için teşvik etmeyi amaçladığı belirtildi. 

ABBAS TEDİRGİN

Filistin yönetimi ise ziyaretten kaygılı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ziyaretin Filistin'in birleştirilmesi çabalarını sekte vurmayacağını ya da Filistin topraklarının bölünmesinin bir işaretine dönüşmeyeceğini umduğunu söyledi.

İDARE MERKEZİ SURİYE'DEN KATAR VE MISIR'A KAYDI

Geçen yıl Mart ayındaki ayaklanmalara kadar, Hamas ve Esad yönetimi arasında yakın ilişkiler vardı.

Hamas lideri İsmail Haniye, Şubat ayında, iç savaş nedeniyle grubun siyasi idare merkezinin Suriye'den ayrılıp Mısır ve Katar'a yönlendirildiğini söylemişti.

Katar ise, Suriye'de hükümetin devrilmesi için askeri müdahale çağrısı yapan ilk Arap ülkesi oldu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • athen slayer 11 yıl önce Şikayet Et
    katar emiri düşündüğümü yapmalı. katar emiri konut yardımı ile israilleştirilmeye çalışılan bu toprakları tekrar araplaştırabilir . filistindeki araplar arasındaki bölünme sürerse filistin bu şekilde devam eder.
    Cevapla
  • yuu ksel 11 yıl önce Şikayet Et
    ah filistin. utanmamız gerekir. ilk bizim oralara gitmemiz lazımdı. cumhurbaşkanımız başbakanımız tez zamanda gitmeli devletimizin yardımlarını yerinde görmeli. ihtiyaçları elbette çok gereken yapılmalıdır
    Cevapla
  • Gültekin kaya 11 yıl önce Şikayet Et
    ınsALLAH hamas ısrail ve ıran tehlikesinden kurtulur 2. bir de maalesef islami cihad örgütü (dr ramazan ve ekibi) tamamen şii doktrinini benimsemiş ve irana bağlanmışlardır. iran talimat verince israile saldırıyor,dur deyince de duruyor.ama bir müslüman iran veya a-b-c ülkesi veyahut rejimi için değil ALLAH için sevmeli ve ALLAH için buğz etmelidir. şunu da belirtim ki iran ve hizbusseytanin israile düşmanlığı yapay,taktiksel ve entrikadan başka bir şey değil.israilin kuyruğuna yapışarak bununla ne kadar sünnileri kandırıp saflarına kattığı ortada.bir yandan bu 2 şer odağı merg ber israil diyor,öte yandan israil yavrusu (siyonist mişel aflakın) öğrencisi esed ailesine tapıyor,destekliyor ve onunla birlikte müslümanları şehit ediyorlar.
    Cevapla
  • Gültekin kaya 11 yıl önce Şikayet Et
    ınsALLAH hamas ısrail ve ıran tehlikesinden kurtulur 1. hamas üzülüyoruz ve üzülmeye devam edeceğiz.neden? mazlumdurlar,sıkıntıdadırlar ve cihad ediyorlar diye.ancak biz bunları yaparken,yayılmacı-istikacı safavi zihniyetli şii iran çookktan hamas'ın altını oymuştu bile.onları bir yandan şiileştirmek,öte yandan da "bakın ben sünnilere de yardım ediyorum" diye bilmek için medine münafıklarının taktikleriyle çalışmalar başlatmıştı.çünkü islam alemini hele sünni alemini kandırmak ve bunların yanındaki popülaritesini artırmak için hamas kulpuna sarılmaktan daha güzel bir şey iran için olamazdı.isim vermeyeyim de hamas lider kadrosundan bazılarını iran teorik olarak şiileştirdi.hatta tahrana gidip hameneye biat ettiler.suriye olayları başlayınca,bunlar ihtilafa düştüler.her neyse karargahını oradan götürdüler.inşALLAH taktiksel değil de gerçekten iranın sinsi planlarının farkına varmışta ve öylece şamdan gitmişlerdir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ali Koç'tan TFF için olay iddia: Son derece yadırgadık
YSK kararını verdi: 3 ilçe ve 4 beldede yeniden seçim yapılacak