İsrail'de seçim listeleri açıklanıyor

İsrail'de siyasi partiler, 22 Ocak'ta 19'uncu İsrail Meclisi Knesset'i oluşturacak genel seçimlerde yarışacak aday listelerini Merkez Seçim Komitesi'ne sundu.

İsrail'de seçim listeleri açıklanıyor
İsrail'de seçim listeleri açıklanıyor
GİRİŞ 13.12.2012 13:27 GÜNCELLEME 13.12.2012 13:27

İsrail'de toplam 34 partinin yarışacağı seçimlerde, halen koalisyonu oluşturan Başbakan Binyamin Netanyahu'nun sağcı Likud Partisi ile Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman'ın Evimiz İsrail Partisi, daha önce aldıkları kararla seçimlere birlikte giriyor. İki partinin ortak listesinde ilk sırayı Netanyahu alırken, ikinci sırada Liberman, üçüncü sırada ise halen eğitim bakanlığı koltuğunda oturan Gideon Saar yer alıyor.

Seçim listelerindeki sıralama, Knesset'teki çok parçalı koalisyon yapısının gelecek seçimlerden sonra da devam edeceği izlenimi veriyor. Ancak İsrail seçmeninin daha çok sağa mı yoksa sola mı şans tanıyacağı sorusunun cevabını şimdilik kimse kestiremiyor.

Likud'un adayları, partinin en şahinleri

Likud'un ortak listesinde, şahin politikacılar olarak nitelendirilen adaylar üst sıralarda yer aldı. 19. Knesset'te Likud Partisi'ni temsil edecek liste, toplam 123 bin parti üyesi tarafından oylandı. 100 parti üyesinin yarıştığı listede, merkeze az da olsa yakın duran ılımlı milletvekillerinin listenin sonlarında yer bulmaları sebebiyle, Knesset'e yeniden seçilmeleri zor görünüyor.

Başbakan Yardımcısı Dan Meridor ve İç Güvenlikten Sorumlu Bakan Avi Dichter'in, ilk 20'de kendilerine yer bulamamaları, Likud içinde şaşkınlığa neden oldu. Öte yandan genç ve partide şahin olarak öne çıkan grup, oylamadan zaferle çıktı.

Yerleşim yerlerinin genişletilmesini savunan ve Filistinlilere daha sert muhalefet eden, başını Eğitim Bakanı Gideon Saar, Başbakan Yardımcısı ve Stratejik İlişkiler Bakanı Moşe Yaalon, Meclis Başkanı Reuven Rivlin, Silvan Şalom ve Danny Danon'un çektiği şahinler, listede üst sıralara çıkmayı başardı.

Tzipi Livni, İşçi Partisiyle birleşmek istediyse de başaramadı

Siyasette Kadima Partisi'nin liderliğine kadar çıktıktan sonra, genel başkanlık koltuğunu geçen Mart ayında Shoul Mofaz'a kaptıran Tzipi Livni, partiden istifa ederek siyasete başladığı Hatnuah (Hareket) partisine geri dönmüştü.

Livni, parti listelerinin teslim edilmesine saatler kala, eski İşçi Partisi liderlerinden ve halen İsrail meclisinde İşçi Partisinden milletvekili olan Amir Peretz'i partisine transfer ederek büyük bir sürpriz yaptı.

Livni'nin bir evvelki hamlesi ise İşçi Partisi ile seçimlere birlikte girmek olduysa da seçim pazarlıklarında İşçi Partisi lideri Shelly Yacimovich ile anlaşamadı. Livni'nin, Yacimovich'e meclise girmeleri ve hükümeti kurmaları halinde partide dönüşümlü olarak başbakanlık yapmayı teklif etmesi, birleşmede görüşmelerinde ipleri koparan pazarlık maddesi oldu.

Öte yandan Yeşil Hareket isimli sol partinin lideri Alon Tal, seçimlere Livni'nin Hatnuah partisiyle birlikte gireceğini ancak seçim sonrasında mecliste ayrı bir parti olarak yollarına devam edeceklerini açıkladı. Livni'nin aday listesinde halen Kadima Partisi milletvekili olan bazı isimler de yer aldı.

Barak ve partisi seçimlere girmiyor

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın geçen ay aldığı siyaseti bırakma kararı nedeniyle, başında bulunduğu Atzmaut (Bağımsızlık) Partisi, seçim kuruluna aday listesi sunmadı.

Koalisyonun küçük temsilcisi Şas Partisi ise, Meshulam Nahari, Yaakov Margi, Yitzhak Cohen ve Amnon Cohen'i listelerinin üst sırasına yerleştirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası sıcak gelişme: Erdoğan'dan son dakika operasyon mesajı!
2 askeri helikopterler havada çarpıştı!