Suriyeliler dondurucu soğukta kaçıyorlar

Ülkelerindeki savaş nedeniyle kıtlıkla karşı karşıya kalan Suriyeliler, hayatta kalmak için kar, kış demeden dondurucu soğukta yürüyerek Kuzey Irak'a akın ediyor.

Suriyeliler dondurucu soğukta kaçıyorlar
Suriyeliler dondurucu soğukta kaçıyorlar
GİRİŞ 14.01.2013 11:27 GÜNCELLEME 14.01.2013 11:27

Ülkelerinde süren çatışmaların yanı sıra ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yer yer baş gösteren gıda ve yakıt kıtlığına daha fazla dayanamayan Suriyeliler, ölümü göze alarak Kuzey Irak'a kaçıyor.

Saçları buz tutan babalar ve anne kucağında her şeyden habersiz bebekler

Dohuk'a 60 kilometre mesafedeki Zummar bölgesindeki köylere ulaşan Suriyeliler, biraz soluklanmak için sığındıkları harabe evlerde yanlarında getirdikleri, kıyafetleri ve yastıkları yakarak soğuktan korumaya çalışıyorlardı. Tir tir titreyen çocuklar ateşin etrafında ısınırken, battaniyelere sardıkları bebeklerini soğuktan korumaya çalışan anne ile babalar ise çocuklarını güvene kavuşturmanın sevincini ve ülkelerini geride bırakmanın hüznünü bir arada yaşıyordu.

Yorgunluktan bitkin düşmüş yaşlılar, çamura ve soğuğa aldırmadan yalın ayak yürüyen gençler, terlikle yola devam eden kadınlar, kucağındaki bebeği soğuktan korumaya çalışan genç anneler, elbiseleri ve saçları buz tutmuş tir tir titreyen çocuklar, sahip oldukları son eşyaları da ateşe atıp ısınırken, yaşadıkları felaketi söze gerek bırakmayacak şekilde gözler önüne seriyordu.

''Kim ister memleketinden kaçmayı''

Suriyeli sığınmacılardan Taha Emin, Suriye'de durumun artık dayanılmaz noktalara ulaştığını, yakıt ve ekmek bulamadıklarını ve yaşanan iç savaşa bir de kıtlığın eklendiğini söyledi. Ailelerini, açlıktan ve donmaktan kurtarmak için önlerinde tek bir seçeneklerinin kaldığını, bunun da bir başka ülkeye sığınmak olduğunu kaydeden Emin, ''Kar kış demeden donma riskini de göze alarak kilometrelerce yolu yürüyerek geldik. Ayağımızdaki ayakkabılar parçalandığı için yolun büyük bir kısmını yalın ayak yürüdük'' dedi.

Yaşadıkları felaketin sorumlusunun Beşşar Esed olduğunu söyleyen Emin, şunları kaydetti:

''Rabb'im bu insanlara zulmedenlerin cezasını verir elbet. Kim ister memleketinden, yuvasından kaçmayı. Kim bu şartlarda ailesiyle küçücük bebekleriyle yola çıkmayı ister. Herkes memleketinden ayrılmanın hüznünü yaşıyor. Ama mecbur kaldık, ailemizin ve çocuklarımızın hayatta kalması için yola çıktık. İlk olaylar başladığı zaman, insanlar arabalarla kaçabiliyordu ama artık öyle bir imkan da yok. Çünkü bütün arabalar parçalanmış durumda. Mecburen yürüyerek geldik.''

Çok bitkin olduklarını, biraz dinlenmek ve elbiselerinin kuruması için köyde durduklarını söyleyen Emin, bulabilirlerse arabayla, bulamazlarsa yayan olarak Zaho'ya kadar yürümeye devam edeceklerini ifade etti.

Sayıları 60 bini aştı

Suriye'de olayların başlamasından bu yana Irak'ın Dohuk, Erbil ve Süleymaniye kentlerinde resmi rakamlara göre 60 binden fazla Suriyeli mülteci yaşıyor. Dohuk'ta Suriyeli mülteciler için inşa edilen Domiz kampında 30 binden fazla kişi çadırlarda yaşıyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Suriye'den gelen mültecilerin ev kiralayıp oturmalarına ve bulabildikleri işlerde çalışmalarına izin veriyor ancak mültecilerin büyük bir çoğunluğu yapılan yardımlarla hayatta kalmaya çalışıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!