Osmaniye

Çukurova'da biberler salçaya dönüşüyor

11:02 29 Ağustos 2015
Çukurova'da biberler salçaya dönüşüyor

Türk mutfağında önemli yere sahip biber salçası, Çukurova yöresinde yöre halkı tarafından yapılmaya başlandı.

Ağustosta hasadına başlanan, semt pazarlarındaki tezgahlara çıkan kırmızı biber, kilogramı 1 ila 1,5 liradan satılıyor. Mahalle aralarına kurulan makinelerde kilogramı 20 kuruşa çektirilen biber, evlerin damlarına serilen muşamba veya geniş tepsilere dökülerek güneşte kurutuluyor. 

Karıştırılarak havalandırılan biberin üzeri, toz ve haşereye karşı bezle örtülüyor. 10 gün bekletilen çekilmiş biber, tuz ve sıvı yağ katılarak tekrar makineden geçirilip, salça olarak kavanoz veya bidonlara dolduruluyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine, Hatay, Osmaniye ve Adana'da hasadı yapılan biberin zahmetli yolculuğun ardından mutfaklara salça olarak geldiğini söyledi.

Biberin, geçen yılki fiyattan satıldığını anlatan İspir, "Genellikle kadınların imece usulü yaptığı kırmızı biber salçası, zahmetli yolculuğun ardından mutfağa ulaşıyor. Salçanın kilogramı 10 ila 15 liradan satılıyor. Yöremizde ağustos sonları başlayıp eylül ortalarına kadar yapılan biber salçası, yılın 365 günü sofralarımızdaki yemeklere ayrı lezzet veriyor" dedi.

 Antalya'da restoran işleten Aziz Karadede de geleneksel yöntemle biber salçası yapmak için her yıl Kadirli'ye geldiğini söyledi.

Kış aylarında hem evinde hem de iş yerinde kullandığı biber salçasından memnun olduğunu belirten Karadede, "Biber salçası, damak tadını sevenler için daha güzel ve lezzetli. Her yıl biber salçası yapmak için Kadirli'ye geliyorum. Ev yapımı biber salçası, yemeklere farklı lezzet katıyor. Müşteriler, Çukurova yöresine özgü salçayı daha çok tercih ediyor" ifadelerini kullandı.

Salçalık biber satıcısı Adem Akbaş da 100 kilogram biberden 15-20 kilogram salça çıkarıldığını belirterek, ekonomik ve lezzetli olduğu için bu yöntemin tercih edildiğini vurguladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.