Osmaniye

"Turp diyarı"nda çiftçi yeni sezondan umutlu

11:04 14 Kasım 2015
"Turp diyarı"nda çiftçi yeni sezondan umutlu

MENDERES ÖZAT - Türkiye'de turp ihtiyacının büyük kısmının karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki çiftçiler, hava şartlarına bağlı olarak hasattan bol verim ve fiyatların yüksek olmasını bekliyor.

Çukurova'nın verimli toprakları, her yıl kış aylarında binlerce insana iş ve emek kapısı oluyor. Çiftçiler, kasım sonu başlanacak sebze hasadına hazırlanıyor.

Kadirli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatin Rüştü Özeser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin başta turp olmak üzere sebze hasadından yüksek verim beklediğini söyledi.

Her yıl ortalama 40 bin dekara sebze ekildiğini ve ilçe ekonomisine yaklaşık 50 milyon lira katkı sağladığını ifade eden Özeser, "Bu yıl ekim zamanında havaların yağışlı olmasıyla üreticilerimiz hasattan ve fiyatların yüksek olacağından umutlu" dedi.

Kış aylarında ülkedeki turp ihtiyacının tamamına yakınının, ıspanağın ise yüzde 50'sinin Kadirli'den karşılandığına dikkati çeken Özeser, "Çukurova'nın verimli toprakları her yıl kış aylarında binlerce insana iş, dolayısıyla aş imkanı sağlıyor. Bölgemizde sebzenin tarladan toplanması, yıkanması, paketlenmesi ve nakliyesi gibi aşamalarda insanlar çalışıyor. Dekar başına 10 ila 12 lira devlet desteği alan çiftçilerimize bol verim ve hayırlı kazançlar diliyoruz" diye konuştu.

- 5 bin kişiye istihdam sağlıyor

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir de turp denince akla Kadirli'nin geldiğini ve 15 Kasım'dan itibaren bu ürünün hasadına başlanacağını dile getirdi.

İspir, geçen yıl 30 bin dekar olan ekim alanının bu yıl 35 bin dekara çıkarıldığını belirterek, sezon başında turpun kilogramının en az 50 kuruştan satın alınmasını beklediklerini kaydetti.

Ülke ve yöre ekonomisine önemli katkı sağladıklarını vurgulayan İspir, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'i Kadirli'den karşılanıyor, her yıl 5 bin kişi turptan ekmek yiyor. İstihdam edilen insan sayısı kış aylarında 10 bine kadar çıkıyor. Hava şartlarına bağlı olarak bu yıl yüksek rekolte bekliyoruz. Çiftçilerimiz hazırlıklarını tamamladı. İnşallah bol verim ve güzel fiyat olmasını umut ediyoruz. Geçen yıl 100 ton verim alınırken bu yıl 120 ton civarında verim bekliyoruz."

Çiftçi Türker Öz de her yıl 10 bin dekara turp ve diğer mahsullerden ektiğini belirterek, "Geçen yıla göre bu yıl verim, hava şartlarına bağlı olarak iyi gidiyor. Yeni sezonda daha bol verim ve mahsulün para etmesini umuyoruz" ifadesini kullandı.

Çukurova çiftçisinin en önemli sıkıntılarından birinin sulama olduğunu anlatan Öz, bu yıl havaların ekim zamanda yağışlı geçmesinin verime olumlu yansıyacağını kaydetti.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.