Osmaniye

Marul, üreticisini sevindirdi

11:07 19 Kasım 2015
Marul, üreticisini sevindirdi

Kadirli Ziraat Odası Başkanı İspir: "Çukurova'da tahıl ürünlerinin yanında sebze de önemli geçim kaynağı oluyor"

Sağlık kaynağı yeşil sebzelerin başında gelen marul, verimi ve fiyatıyla Çukurova çiftçisinin yüzünü güldürüyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine, marulun yöre çiftçisi tarafından kış aylarında turpun alternatifi olarak tercih edildiğini, bu yılki verim ve fiyatın çiftçiyi memnun ettiğini söyledi.

Çiftçilerin sebze ekiminde çeşitliliğe yönelmesinin önemli olduğunu ifade eden İspir, şunları söyledi:

"Tarımda alternatif ürün ekimi her zaman önemli. Kış aylarında bölgede genellikle turp ve ıspanak üretimi yaygın olarak yetiştiriliyor. Her yıl Türkiye'nin turp ve ıspanak ihtiyacının büyük bölümü Kadirli'den karşılanmakta. Son yıllarda çiftçiler, alternatif ürünlere yönelmekte. Kadirli ve Sumbas'ta bu yıl yaklaşık 5 bin dönüme ekimi yapılan marul, turp ve ıspanaktan sonra geliyor. Çiftçilerin çeşitli arayışlara girmesi tarımın geleceği adına bizi umutlandırıyor. Marul üretiminin bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum."

Çiftçi Türker Öz ise 3 yıldan bu yana turpun yanında marul ekimi yaptığını belirterek, geçen yıla oranla hava şartlarına bağlı olarak bu yılki verimden ve fiyattan memnun olduğunu söyledi.

Pazar sıkıntısı yaşamadığını ve iç piyasanın yanı sıra İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Kayseri gibi 32 kente marul gönderdiklerini anlatan Öz, "Çukurova'da marul ekim alanı her yıl genişliyor. 2 bin 500 dekarlık alanda kıvırcık, palamut, kırmızı, aysberk, lolorosso ve yedi kule gibi 6 çeşit marul üretimi yapıyorum. Geçen yıl tanesi 40 ile 45 kuruş iken bu yıl hasadı 60 ile 65 kuruştan açtık. Pazarımız her yıl artıyor. Sıkıntımız yok. 20 yıllık çiftçiyim. Marulun yetiştirilmesi ve hasadında 200 kişi çalışıyor" diye konuştu.

Hava şartlarının yanında iyi tarım uygulayarak daha güzel verim aldıklarına dikkati çeken Öz, Çukurova'da geleneksel ürünlerin dışına çıkarak, alternatif ürünlerin yetiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.