Osmaniye

Kilim tezgahında meslek öğreniyorlar

10:58 23 Kasım 2015
Kilim tezgahında meslek öğreniyorlar

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kilim dokuma kursunda kadınlar hem meslek öğreniyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.

Kadirli Belediyesi tarafından İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün katkılarıyla ortaklaşa yürütülen "Unutulmaya Yüz Tutan Meslekler Canlanıyor" projesi kapsamında ev kadınları, kilim dokuyarak meslek ediniyor.

Belediye Başkanı Ömer Tarhan, AA muhabirine, yörede kilim dokuma sanatının çok önemli olduğunu belirterek, bu mesleği unutturmamak için açtıkları kurslarla geçmişin izlerini ev kadınlarınca yeniden gelecek kuşaklara aktarıldığını söyledi.

Kursun 3 aylık dönemlerde yapıldığını ve her dönemde 12 kadının meslek öğrendiğini ve dokuduğu kilimlerden elde ettiği gelirle aile bütçesine katkıda bulduğunu ifade eden Tarhan, "Ev kadınlarını meslek sahibi yaparak balık yemeyi değil balık tutmayı öğretiyoruz. Yaptıkları kilimleri ise satın alarak aile bütçesine katkıda bulunmalarını sağlıyoruz" dedi.

5 yıl önce açılan kurstan şu ana kadar 228 kişinin meslek sahibi olduğunu ifade eden Tarhan, şöyle konuştu:

"Çukurova Bölgesi'nde geçmiş yıllarda kilim dokuma mesleği, kadınlarımız tarafından yoğun ilgi görüyordu. Kirmen veya çıkrık gibi aletlerle elde edilen yün iplikler, evlerin bahçesine veya içerisine kurulan dokuma tezgahlarında el sanatına dönüşüyordu. Kilim dokumacılığı son yıllarda çeşitli nedenlerle azaldı, kaybolmaya yüz tutması nedeniyle bu mesleği tekrar canlandırmak için Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüyle işbirliği yaparak böyle bir projeyi hayata geçirdik."

Kurs öğreticisi Makbule Kara ise, herhangi bir işi olmayan ev kadınlarına yönelik başlatılan kursa ilginin yoğun olduğunu söyledi.

Kursiyerlerin el becerilerini kısa sürede geliştirdiğine dikkati çeken Kara, kurs bitiminden sonra kursiyerlerin ayda iki adet kilim dokuyabildiklerini ifade etti.

Kursiyerlerden Nuray Küçükkaplan da meslek öğrenmenin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, kurs sayesinde hem meslek öğrendiklerini hem de yaptıkları kilimleri satarak aile bütçesine katkıda bulunduklarını anlattı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.