Osmaniye

Savaşın engelli yaşama mecbur bıraktığı hayatlar

12:05 07 Aralık 2015
Savaşın engelli yaşama mecbur bıraktığı hayatlar

AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Suriye'deki iç savaş nedeniyle engelli haline gelen çok sayıda kişi, savaşın izlerini bedeninde taşıyor.

Suriye'de milyonlarca insanın yerinden olmasına, yüz binlercesinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan iç savaşta, vücutlarına şarapnel ya da mermi isabet eden binlerce kişi yaşamını engelli olarak sürdürüyor.

Tamamı Bayırbucak Türkmenlerinden oluşan yaklaşık 10 bin kişinin kaldığı Osmaniye'deki çadır kentte, vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanarak engelli yaşamak zorunda kalan 70 kişi bulunuyor.

Havan topu saldırısında omur kemiği kırılarak felç kalan ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan 20 yaşındaki Muhammed Molla Veli, Türkmen bölgesindeki Avanlı köyünü savunurken yaralandığını belirterek, "Geçen Ramazan Bayramı'nın ilk günü, bulunduğumuz mevziye havan mermisi düştü. Saldırıda birçok arkadaşım şehit oldu, beni de ağır yaralı olarak Türkiye'ye getirmişler. Önce Hatay'da, sonra Adana'da ameliyat oldum, 4 ay hastanede kaldım. Şimdi ailemin yanında kalıyorum, burada fizik tedavi görüyorum" diye konuştu.

Esed güçleri tarafından 3 ay önce atılan varil bombasıyla yaralanan 22 yaşındaki Muhammed Hamza da "Savunduğumuz cepheye helikopterlerden varil bombası atıldı. Saldırıda iki arkadaşım can verdi. Beni önce sınırdaki bir hastaneye götürdüler, sonra Gaziantep'te 1,5 ay yanık tedavisi gördüm, şimdi buradayım. Bizi ortada bırakmadılar, Türk Devleti sağ olsun" dedi.

Kırkbeş mevkisinde mayına basması sonucu bir ayağını kaybeden evli ve bir çocuk babası 27 yaşındaki Velid Hamu ise Gaziantep'te iki ay tedavi gördükten sonra İstanbul'da protez bacak takıldığını anlattı.

Hamu, "Doğup büyüdüğümüz yerleri savunmak için akrabalarım ve arkadaşlarım arasından canını verenler oldu. Ben bir ayağımı kaybettim. Gerekirse tekrar cepheye döner yerimi yurdumu savunurum. Allah, ülkemize dönmeyi ve orada özgür olarak yaşamayı nasip etsin" şeklinde konuştu.  

28 yaşındaki Muhammed Karali de Türkmen Dağı'ndaki Nisibin köyü yakınlarında mayın patlaması sonucu yaralandığını ve yürüme yetisini kaybettiğini aktardı. 

Evli ve bir çocuk babası Karali, "Allah kimseyi vatansız bırakmasın, kimimiz vatanını savunurken canını verdi ben de ayağımı verdim. Türk Devleti bize sahip çıktı. Bizi yaralı olarak Suriye'de bırakmadı. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm yetkililere ve Türk halkına minnettarım" ifadelerini kullandı.

Suriye'de 3 yıl önce top mermisinden sıçrayan şarapnel parçasının bel kemiğine isabet etmesi sonucu yürüme engelli yaşamaya mecbur kalan 19 yaşındaki Ammar Hoban da Hatay ve Ankara'daki bir yıllık tedavi sürecinin ardından Osmaniye'deki çadır kente yaşıyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.