Osmaniye

Osmaniye'de yağmur çiftçinin yüzünü güldürdü

15:31 21 Ocak 2016
Osmaniye'de yağmur çiftçinin yüzünü güldürdü

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da ocak ayında başlayan yağmurlarının tarım ve hayvancılığı olumlu etkileyeceği bildirildi.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin başta gelen tarım merkezlerinden Çukurova'da ekim, kasım, aralık aylarındaki kuraklığın ocak ayındaki yağışlarla birlikte son bulduğunu söyledi.

Başta hububat ekili araziler olmak üzere, meyvecilik ve hayvancılıkta verim kaybı beklemediklerini ifade eden Sağlam, "Son günlerdeki yağışlardan çiftçilerimiz oldukça memnun. Yağışların sağanak ve aralıklarla yağması, toprağın suyu özümsemesi tarımsal üretimi olumlu etkileyen en önemli faktördür. Meteorolojiden aldığımız bilgilere önümüzdeki aylarda yağışlar devam edecek. Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da bu yıl tarım ve hayvancılıkta iyi bir yıl bekliyoruz" dedi.

Çiftçilerin kasım ve aralık aylarındaki kuraklığın ocak ayında devam etmesi durumunda özellikle hububat üreticilerinde endişeye yol açacağını dile getiren Sağlam, "2015 yılı kasım ayında yörede metrekareye 17,3 metreküp, aralık ayında ise 12 metreküp yağış aldı, ocak ayının ilk 20 günü 117 metreküp yağış aldı. Birinci ürün için toprağın hazırlanmasında ve gübrelemede çiftçilerimize avantaj sağladı. Ayrıca topraktaki nem oranının yükselmesi nedeniyle çorak ve 2. ürün ekilecek araziler ile alternatif ürünlerde verimi arttıracaktır" diye konuştu.

Yağışların meralardaki ot varlığını artırması nedeniyle büyük ve küçükbaş hayvancılığa da faydalı olacağına değinen Sağlam, yağışların, yöre ekonomisinde önemli yeri olan zeytin, badem ve yağlık ayçiçeği üretimini olumlu etkileyeceğini belirtti.

Kadirli ilçesinde 3 bin dönüm arazide sebze üretimi yapan çiftçi Türker Öz de kasım ve aralık aylarındaki kuraklık nedeniyle ürünlerini sulamak zorunda kaldıklarını belirterek, "Son yağmurlar sebzelerin gelişme döneminde olması açısından oldukça verimli oldu. Ayrıca, yöremizde şiddetli yağmur ve dolu yağmaması nedeniyle ürünlerde zarara yol açmadı" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.