Osmaniye

OKÜ'nün yer fıstığı projesi TÜBİTAK'ca kabul edildi

12:22 14 Nisan 2016
OKÜ'nün yer fıstığı projesi TÜBİTAK'ca kabul edildi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesince (OKÜ) hazırlanan "Osmaniye İlinde Üretilen Bazı Yer Fıstıklarının ve Bu Fıstıklardan Elde Edilen Yağların Aflatoksin Yönünden İncelenmesi" projesinin TÜBİTAK tarafından kabul edildiği bildirildi.

OKÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Bozdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, TÜBİTAK 3001 Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı'na sunduğu projenin kabul edilmesi dolayısıyla mutlu olduğunu belirtti.

Projede hakkında bilgi veren Bozdoğan, şunları kaydetti:

"15 ay sürecek projeyi Yrd. Doç. Dr. Kurban Yaşar ve Hitit Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Kabak ile yürüteceğiz. Projede bir yüksek lisans öğrencisi de kursiyer olarak görev alacak. Proje kapsamında Osmaniye'de üretilen şekil ve boyut bakımından tüketime uygun olmayan ve yağ fabrikalarına gönderilen yer fıstıkları kullanılacak. Çalışmalarda yemeklik yağ üretiminde uygulanan endüstriyel üretim yöntemi dahil olmak üzere 4 farklı ekstraksiyon yöntemi fıstık yağındaki aflatoksinlerin incelenmesinin yanında yer fıstığından fıstık yağına aflatoksinlerin geçiş miktar ve koşulları araştırılacak."

Bozdoğan, proje sayesinde elde edilecek bulgularla fıstık yağı üretiminde kullanılan yer fıstıklarında ve bu fıstıklardan elde edilen yağlardaki aflatoksin miktarının belirleneceğini belirtti.

Adnan Bozdoğan, yağlarda aflatoksin tespit edilmesi halinde yer fıstıklarında detoksifikasyon denemeleri yapacaklarına dikkat çekerek, "Elde edilecek bulgulara göre yer fıstığından fıstık yağına toksin geçişinin olmadığı üretim yönteminin belirlenmesi sağlanacak ve gıda güvenliği açısından önemli riskler oluşturan aflatoksinler konusunda gerekli tedbirlerin alınması mümkün olacak." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.