Osmaniye

Karatepe kilimlerinde asırlık motifler

11:30 14 Mayıs 2016
Karatepe kilimlerinde asırlık motifler

AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Osmaniye'nin Kadirli ilçesinin Karatepe köyünde geleneksel yöntemlerle dokunan kilimler, asırlar öncesinden gelen motifleri günümüze taşıyor.

Karatepe Kilimleri Kooperatif Başkanı Cengiz Cafri AA muhabirine yaptığı açıklamada, koyun yününden elde edilen ve kök boyayla boyanarak elde edilen iplikler ile dokunan el yapımı tezgahlarda teknoloji kullanmadan üretilen kilimlerin, yurt içi ve yurt dışına pazarlandığını söyledi.

Kooperatif atölyesinde ve evlerde kadınların tarafından dokunan kilimlerde kullanılan motiflerin, yüzyıllar öncesinden izler taşıdığını belirten Cafri, "Türkmen köyü olan Karatepe'de yapılan kilimler, atalarından devraldıkları motif ve renkleri esas aldığı için tarihi canlılığını korumaktadır."dedi.

Cafri, Karatepe kilimlerinin köy halkın geçim kaynağı olmasının yanında, yöre kültürünün tanıtımına, turizmine ve ekonomisine de katkı sağladığını ifade etti. Cafri, 1972 yılında kurulan kooperatifleri bünyesinde 20 tezgahın bulunduğu dokuma atölyesi, boya kazanları ve boya fırını ve bulunduğunu aktardı.

Karatepe köyünde 140 hanede kilim dokunduğunu dile getiren Cafri, "Kilimlerin iplerini çam, papatya, kantaron, nar, ceviz gibi çeşitli bitkilerin yaprak, kök ve kabuklarıyla boyuyoruz." diye konuştu.

Cafri, Karatepe kilimlerinin emek ve sabır gerektirerek dokunduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Kilimlerimiz sınırlı sayıda tezgahta dokunuyor, çok sayıda seri üretim yapma, kaliteyi düşürme seçeneğimiz yok. Karatepe kilimlerini değerli yapan doğallığı ve üretimin hiç bir aşamasında teknoloji kullanılmamasıdır. Kilimlerimizi yurt içi ve yurt dışında düzenlenen fuar ve sergilere gönderiyoruz. ABD, İngiltere, Rusya ve Fransa gibi ülkelerden talep geliyor. Kilimlerimiz hediyelik eşya olarak kullanılıyor özellikle devlet adamlarımız muhataplarına Karatepe kilimi hediye ederek kilimlerimizin tanıtımına katkı sağlıyor. Ayrıca, köyümüzü ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler teşhir salonumuzdan satın alıyor. Yıllık üretim kapasitemiz yaklaşık 2 bin 500 metrekaredir, kilimlerimizin metrekaresi 200 lira ile 800 lira arasında değişen fiyata satılıyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.