Osmaniye

Çukurovalı kadınların ramazan hazırlığı

13:21 02 Haziran 2016
Çukurovalı kadınların ramazan hazırlığı

Çukurova'da kadınlar, ramazan öncesinde imece usulüyle, iftar ve sahur sofralarında tüketilen yufka ekmeği yapıyor.

Kadınların sabahın ilk ışıklarında başlayıp akşam saatlerine kadar süren zahmetli çalışması sonucu yapılan yufkalar, iftar ve sahur sofralarına farklı lezzet katıyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, yufka ekmeği yapmak için bahçeli bir evde toplanan kadınlar, mayalanmış hamuru yoğurup bezeler haline getirerek işe başlıyor.

Kadınların bir kısmı bezeleri oklavayla açarken, diğerleri de yufka ekmeği saç üzerine seriyor, pişiriyor ve istifliyor. İstiflenen ekmek, ramazanda yemekten kısa süre önce ıslatılarak sofralara getiriliyor.

Şehit Vedat Kocadallı Mahallesi'nde yaşayan Kamile Gerekli, AA muhabirine, her yıl ramazan öncesi, sırasıyla yufka ekmek mesaisi yaptıklarını söyledi.

Yufka ekmeğin uzun süre bozulmadan ve lezzetli kalabildiğini ifade eden Gerekli, şöyle konuştu:

"Ramazan dolayısıyla hazırlıklarımız devam ediyor. Ramazanda oruçlu olacağımız için ekmek yapmakta zorlanırız. Bu nedenle imece usulü hazırlığımızı önceden yapıyoruz. Her gün bir evde ekmek yapıyoruz. Hem komşuluk ilişkilerimiz devam ediyor hem de birbirimize destek oluyoruz. Yufka ekmeği, ramazan sofralarımıza ayrı lezzet katıyor."

Rukiye Altınöz ise imece usulü yapılan yufka ekmeğinin ramazan sofralarının vazgeçilmezi olduğunu belirtti.

Altınöz, "Yufka ekmeğinin yöre kültüründe önemli bir yeri vardır. Kilerinde yufka ekmeği biten kadın, köy ya da mahalledeki komşularına haber vererek el birliğiyle ekmeği yapar. Herkes birbirine yardıma koşar, kimsenin zoruna gitmez." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.